Ελλάδα

Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Παρατάθηκε η ισχύς της προσωρινής διαταγής, που απαγορεύει τη διακοπή του ρεύματος, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της συλλογικής αγωγής των καταναλωτικών οργανώσεων

Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Παρατείνεται η απαγόρευση διακοπής ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, που συνεδρίασε την Τετάρτη για την υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής, παραμένει σε ισχύ η προσωρινή διαταγή για τη μη διακοπή ρεύματος.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με νομικούς, πως στα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα κόβεται το ρεύμα, ακόμη και σε περίπτωση που δεν έχουν πληρώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας το μείζον θέμα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετά την προσφυγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις – ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της της ρήτρας αναπροσαρμογής, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Το δικαστήριο μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του και επέκτεινε την ισχύ της προσωρινής διαταγής περί απαγόρευσης διακοπής του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ.

Η επέκταση της ισχύος της προσωρινής διαταγής ισχύει μέχρι το δικαστήριο να αποφανθεί οριστικά επί της υπόθεσης.

Όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι η προσωρινή διαταγή αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ανακοίνωση της Ολομέλειας

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «νέα δικαστική δικαίωση των θέσεων του δικηγορικού σώματος για τη ρήτρα αναπροσαρμογής».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Με νέα κρίση του, υπό διαφορετική σύνθεση, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έκρινε κατά πιθανολόγηση ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι άκυρη και αντίθετη στην κείμενη δικαιοταξία και διατήρησε την ισχύ της ήδη εκδοθείσας προσωρινής διαταγής, μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της ασκηθείσας συλλογικής αγωγής.

Η προσωρινή δικαστική προστασία παρέχει δίχτυ προστασίας που συνίσταται στην απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρεία κατηγορία των «ευάλωτων καταναλωτών», εάν όφειλαν ή οφείλουν το ποσό που αντιστοιχεί στην Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Στην υπόθεση πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της συλλογικής αγωγής των καταναλωτικών οργανώσεων (ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ) έκανε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δια του Προέδρου κ. Δημήτρη Βερβεσού και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, δια του Προέδρου κ. Ηλία Κλάππα.

Νομικοί παραστάτες ήσαν οι Καθηγητές κ.κ. Γ. Μεντής, Δ. Φιλίππου και Π. Νικολόπουλος.

Το δικηγορικό σώμα για άλλη μια φορά, μετά την παρέμβαση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους ευάλωτους δανειολήπτες, στέκεται στο πλευρό των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Συνεχίζουμε δυναμικά!»

Δείτε επίσης