Ελλάδα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Την Τετάρτη η κατάθεση του υπομνήματος για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας

Χορηγήθηκε νέα προθεσμία κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης - Τι θα περιλαμβάνουν οι έγγραφες εξηγήσεις της ύποπτης

Ρούλα Πισπιρίγκου: Την Τετάρτη η κατάθεση του υπομνήματος για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νέα παράταση, για την προσεχή Τετάρτη, παίρνει το θρίλερ της Πάτρας με τα νεκρά παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη, καθώς η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου δεν ήταν έτοιμη να παραδώσει σήμερα Παρασκευή στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής το απολογητικό υπόμνημα της 33χρονης στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διεξάγεται για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου βρίσκεται πλέον σε δεινή θέση και προσπαθεί να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί για να παρουσιάσει μία όσο το δυνατόν πιο δομημένη υπερασπιστική θέση, καθώς καταλαβαίνει πλέον πως μετά την κλήση της ως ύποπτη για διάπραξη αδικήματος θα ακολουθήσει στη συνέχεια και η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της με την επέκταση της πράξης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που ήδη αντιμετωπίζει και για τις περιπτώσεις της Μαλένας και της Ίριδας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα προθεσμία ζητείται, καθώς η υπεράσπιση δεν έχει ολοκληρώσει στο σύνολό της την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει προς αντίκρουση των συμπερασμάτων του ιατροδικαστικού πορίσματος των Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογρηά.

Όπως είναι γνωστό, οι δύο ιατροδικαστές αποδίδουν τους θανάτους των μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη σε εγκληματική ενέργεια, δηλαδή σε ασφυξία που υπέστησαν τα δύο κοριτσάκια δια αποφράξεως, από εξωτερικό παράγοντα, των αναπνευστικών οδών.

Φιλοδοξία της υπεράσπισης είναι να αντικρούσει τις επιστημονικές διαπιστώσεις του πορίσματος των δύο ιατροδικαστών με τεκμηριωμένο λόγο και εξίσου επιστημονικό που θα καταλήγει σε διαφορετικά συμπεράσματα (φυσικά αίτια θανάτου ) κάνοντας αναφορά και στα προβλήματα υγείας που φέρονται να είχαν η Μαλένα και η Ίριδα.

Για το λόγο αυτό η υπεράσπιση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εξασφαλίσει τη συνδρομή ξένου επιστήμονα,- Γερμανού όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες - ο οποίος με την ιδιότητα του τεχνικού συμβούλου συντάσσει σχετική έκθεση η οποία δεν είναι έτοιμη για να παραδοθεί στις αρχές μαζί με το υπόμνημα της ύποπτης για διάπραξη αδικήματος, Ρούλας Πισπιρίγκου. Ο ξένος επιστήμονας επισκοπεί τα ίδια έγγραφα (πρώτες ιατροδικαστικές εκθέσεις, αποτελέσματα τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων και ιατρικό ιστορικό των δύο κοριτσιών) που μελέτησαν οι κ.κ. Καρακούκης και Καλογρηάς, αλλά θα καταλήγει σε διαφορετικό από το δικό τους συμπέρασμα.

Η νέα προθεσμία

Το κλιμάκιο των αστυνομικών που είχε μεταβεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου η Ρούλα Πισπιρίγκου κρατείται προσωρινά με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με θύμα τη μεγαλύτερη κόρη της Τζωρτζίνα, είχε χορηγήσει στην ύποπτη προθεσμία μέχρι σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις (ανωμοτί κατάθεση) για τους δύο θανάτους.

Η υπεράσπιση είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση του υπομνήματος.

Ήδη ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος ζήτησε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας και άλλη προθεσμία για την κατάθεση του υπομνήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί χορήγησαν νέα προθεσμία για την Τετάρτη 13 Ιουλίου, προκειμένου η δικογραφία μαζί με το υπόμνημα της ύποπτης να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας την Πέμπτη 18 Ιουλίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκλεισε το νέο «ραντεβού» με τους αστυνομικούς προανακριτές μεταβαίνοντας σήμερα Παρασκευή ο ίδιος στη ΓΑΔΑ, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε πολύωρη συνάντηση στις φυλακές Κορυδαλλού με την εντολέα .του Ρούλα Πισπιρίγκου.

Το περιεχομενο του υπομνήματος

Το υπόμνημα, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει πλήρες ιστορικό της έγγαμης ζωής του ζεύγους Ρούλα Πισπιρίγκου - Μάνου Δασκαλάκη από την αρχή και μέχρι τη στιγμή της σύλληψης της 33χρονης.

Επίσης, θα περιέχει πλήρη περιγραφή του τι ακριβώς συνέβη τις κρίσιμες για την εισαγγελική έρευνα ημέρες. Δηλαδή κατά τις ημερομηνίες που κατέληξαν η Μαλένα και η Ίριδα Δασκαλάκη.

Θα είναι εστιασμένο στην άρνηση της Ρούλας Πισπιρίγκου ότι εχει διαπράξει κάποοιο αδίκημα και δη αυτό της ανθρωποκτονίας σε βάρος των θυγατέρων της Μαλένας και Ίριδας, τακτική που είχε ακολουθήσει και κατά την απολογία της ως κατηγορούμενη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.

Στο πλαίσιο της άρνησης εντάσσεται και η προσπάθεια αποδόμησης του πορίσματος Καρακούκη-Καλογρηά, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι και δεν έχει να κάνει μόνο με νομικά επιχειρήματα.

Εδώ ο συνήγορος υπεράσπισης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι έχει βοήθεια και από Έλληνες επιστήμονες, από τους κλάδους της ιατροδικαστικής και της παθολογοανατομίας, οι οποίοι θα του παρέχουν συνδρομή, προς το παρόν, από το παρασκήνιο, καθώς φοβούνται τυχόν διασυρμό τους.

Παράλληλα, το υπόμνημα αναμένεται να παραθέτει και κομμάτια της έκθεσης του ξένου επιστήμονα, στην περίπτωση που θα είναι έτοιμο κατά την ημέρα κατάθεσής του στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής.

Ένα άλλο στοιχείο αντίθετου λόγου που περιλαμβάνει το υπερασπιστικό «οπλοστάσιο» της Ρούλας Πισπιρίγκου απέναντι στο πόρισμα των δύο ιατροδικαστών, που συντάχθηκε κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, είναι οι πρώτες ιατροδικαστικές εκθέσεις που συνέταξαν ιατροδικαστές που διενήργησαν τη νεκροψία-νεκροτομή στα δύο κοριτσάκια.

Θάνατος Ίριδας

Την ιατροδικαστική έκθεση για την 6,5 μηνών Ίριδα υπογράφει η Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, η οποία διενήργησε τη νεκροψία - νεκροτομή στις 22 Μαρτίου του 2021,

Η κ. Τσιόλα αναφέρει στην έκθεσή της ότι το αβάπτιστο τέκνο της οικογένειας Δασκαλάκη βρέθηκε νεκρό μια ημέρα νωρίτερα, δηλ. στις 21 Μαρτίου και περί ώρα 11.30 στην κούνια του. Διακομίστηκε με μονάδα του ΕΚΑΒ στο Καραμανδάνειο, όπου τυπικά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Μαζί, εστάλη από το 1ο Αστυνομικό Τμήμα και ένα ύφασμα τύπου πετσετέ με ίχνη ουσίας, πιθανόν αίματος το οποίο είχε βρεθεί στην κούνια του βρέφους.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι εξωτερικά στο σώμα δεν βρέθηκαν κακώσεις. Επίσης, κακώσεις δεν βρέθηκαν στο κεφάλι, ούτε και σε άλλα σημεία όργανα του σώματος κατά την νεκροτομή που ακολούθησε. Η τραχεία ήταν ελεύθερη χωρίς την παρουσία ξένου σώματος, ενώ στους πνεύμονες εντοπίστηκε εικόνα πνευμονικού οιδήματος. Στην καρδιά δεν παρατηρήθηκαν ισχαιμικές ή αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις. Οι δε εργαστηριακές εξετάσεις, ήταν όλες αρνητικές σε τοξικές και άλλες ουσίες.

Όπως επισημαίνει το pelop.gr, που έφερε στο φως τα σχετικά έγγραφα, στην στολογική εξέταση όμως που ακολούθησε, σε πολλαπλές τομές που ελήφθησαν από την καρδιά, δεν αναγνωρίστηκαν μικροσκοπικά ο φλεβοκόμβος και κολποκοιλιακός κόμβος.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα, «ο φλεβοκόμβος, μια ομάδα κυττάρων στο άνω τμήμα του δεξιού κόλπου της καρδιάς, είναι η περιοχή προέλευσης ενός ηλεκτρικού ερεθίσματος. Μικροσκοπικά αυτά τα κύτταρα αποτελούν διαφοροποιημένα μυοκαρδιακά κύτταρα. Είναι ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς. Ο κολποκοιλιακός κόμβος, είναι ένα σύμπλεγμα κυττάρων στο κέντρο της καρδιάς ανάμεσα στους κόλπους και στις κοιλίες. Σε σπάνιες περιπτώσεις σε μορφολογικά φυσιολογικές καρδιές το ερεθισματογωγό σύστημα, μπορεί να μην αναπτυχθεί και να είναι αιτία θανάτου σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ως συμπέρασμα, ο θάνατος του αβάπτιστου θηλέος Δασκαλάκη, επήλθε συνεπεία υποπλασίας – αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς – πνευμονικού οιδήματος.»

Θάνατος Μαλένας

Για την 6,5 ετών Μαλένα στο πόρισμα του πραγματογνώμονα ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη το συμπέρασμα αναφέρει τα εξής: «Η Μαρία Ελένη Δασκαλάκη απεβίωσε στις 13/4/2019 από αδιευκρίνιστα αίτια. Με την νεκροτομή δεν διαπιστώθηκε προφανή αιτία θανάτου, με την τοξικολογική εξέταση δεν διαπιστώθηκε δηλητηρίαση και με την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων και ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια».

Ο πραγματογνώμονας αναφέρει σε άλλο σημείο του πορίσματός του, ότι με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν στην διάθεσή του, ο θάνατος του παιδιού σχετίζεται με αιτίες που περιγράφονται παραπάνω. Σημειώνει δε, ότι αυτή η ηπατική βλάβη εξελίχθηκε αιφνίδια, διότι δεν προκύπτει από το ιστορικό εύρημα χρόνια – προϋπάρχουσα ηπατική νόσος. Επίσης, σημειώνεται ότι στο αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης καταγράφεται ότι κατά την εξέταση της καρδιάς δεν διαπιστώθηκαν ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις ορατές στο έγγραφο.

Του πορίσματος του πραγματογνώμονα κ. Τσαντίρη είχε προηγηθεί η ιατροδικαστική έκθεση της Χριστίνας Τσάκωνα που είχε διενεργήσει τη νεκροψία -νεκροτομή στη Μαλένα.

Η κατάθεση της Χριστίνας Τσάκωνα - Τι «είδαν» Καρακούκης-Καλογρηάς για Μαλένα

Στο υπόμνημα της Ρούλας Πισπιρίγκου και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο της αντίκρουσης του πορίσματος Καρακούκη-Καλογρηά θα γίνεται επίκληση της κατάθεσης που έδωσε στο πλαίσιο της έρευνας η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες επιμένει ότι ο θάνατος της Μαλένας οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Η κ. Τσάκωνα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, φέρεται να έχει πει, μεταξύ άλλων:. «Εν κατακλείδι θα ήθελα να αναφέρω ότι όλες οι πληροφορίες οι οποίες μου δόθηκαν από το νοσοκομείο και την παραγγέλλουσα αρχή, ήτοι θάνατος παθολογικής αιτιολογίας, ήταν συμβατές με τα δικά μου ευρήματα όπως αυτά προέκυψαν από τις διενεργηθείσες εξετάσεις, Τα δικά μου ευρήματα βασίζονται στην παθολογοανατομική και τοξικολογική εξέταση και μόνο. Για το τι μπορεί να έχει συμβεί ή ποια η κατάσταση της ασθενούς πριν τον θάνατο εγώ δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Αν λάβουμε υπόψη όσα μου αναφέρατε, την προγενέστερη δηλαδή καλή κλινική εικόνα του παιδιού και όλα τα υπόλοιπα που μου λέτε αλλά και τα αποτελέσματα της παθολογοανατομικής εξέτασης, σαφώς και δίνεται η εντύπωση ότι το πρόβλημα δεν ήταν χρόνιο, αλλά προέκυψε κάτι το οξύ».

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν εντοπιστεί τρεις σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην αρχική ιατροδικαστική έκθεση της κ. Τσάκωνα και το πόρισμα Καρακούκη-Καλογρηά

Σύμφωνα με το STAR η κ. Τσάκωνα έχει αναφέρει ως αιτία θανάτου την ηπατική ανεπάρκεια. Αντίθετα, οι Καρακούκης-Καλογρηάς ως προς την αιτία θανάτου κάνουν λόγο για ασφυκτικό θάνατο και για εκδορές στη μύτη.

Από την πλευρά της η κ. Τσάκωνα χαρακτηρίζει τις νυχιές που φαίνονται στο πρόσωπο ως περιθανάτιες, λόγω αναζωογόνησης . Αντίθετα οι Καρακούκης-Καλογρηάς τις χαρακτηρίζουν ως προθανάτιες προερχόμενες από τα νύχια του δράστη, ενώ αναφέρονται και σε κοκκινίλα στο δεξί μάγουλο.

Επιπλέον για τα σημάδια στο πρόσωπο της Μαλαίνας η κ. Τσάκωνα αναφέρει ότι πρόκειται για σημάδι τετράγωνου σχήματος από ταινία κατά την τοποθέτηση τραχειοσωλήνα, ενώ οι Καρακούκης- Καλογρηάς αναφέρονται σε σημάδια από το χέρι του δράστη.

Δείτε επίσης