Ελλάδα

«Συλλαμβάνουν όλο τους ίδιους και τους ίδιους!»

Οι αστυνομικοί καταδιώκουν κακοποιούς που τους έχουν… πιάσει, αλλά αφήνονται ελεύθεροι

«Συλλαμβάνουν όλο τους ίδιους   και τους ίδιους!»
Αρθρογράφος: Κώστας Μαρίνος
Από Κώστας Μαρίνος

Διαχρονικά, οι μάχιμοι αστυνομικοί βρίσκουν ξανά και ξανά μπροστά τους επικίνδυνους κακοποιούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ευεργετικές διατάξεις των νόμων και αποφυλακίζονται, είτε εκτίοντας ένα μέρος της ποινής τους είτε μένοντας ελεύθεροι, καθώς έχει παρέλθει το 18μηνο και δεν έχει ακόμη εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

Όπως λένε στη «Βραδυνή της Κυριακής» ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας, με αυτόν τον τρόπο ανακυκλώνεται το έγκλημα και οι κακοποιοί αναβαθμίζουν την επιχειρησιακή τους δράση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2019, περισσότερα από 17.000 άτομα αποφυλακίστηκαν από τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, εκμεταλλευόμενα τις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Παρασκευόπουλου. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Αλβανός δολοφόνος του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη, αποφυλακίστηκε το 2015, και το 2017 σκότωσε μέσα στο γραφείο του, στη Νεάπολη Εξαρχείων, το δικηγόρο. Σε άλλη εγκληματική ενέργεια, μέλη της γεωργιανής μαφίας έγκλειστα στις φυλακές από το 2012, αποφυλακίστηκαν τον Ιούλιο του 2015 και τον Αύγουστο του ίδιου έτους σκότωσαν και λήστεψαν στην Ύδρα τον επιχειρηματία Μανώλη Οικονόμου.

Βέβαια, υπάρχουν και οι κακοποιοί που καταφέρνουν και δεν περνούν το κατώφλι των φυλακών, καθώς αφήνονται ελεύθεροι από τους δικαστικούς λειτουργούς με περιοριστικούς όρους, συνεχίζοντας έτσι την εγκληματική τους δράση. Σε αυτή την κατηγορία ποινικών συμπεριλαμβάνονται οι δύο Αλβανοί κακοποιοί που έπεσαν νεκροί το περασμένο Σάββατο στα Πατήσια και τους Αγίους Αναργύρους. Σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής, ο 46χρονος είχε βαρύ παρελθόν, καθώς είχε συλληφθεί οκτώ φορές από το 2013 έως τον Μάιο του 2022 και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους επτά φορές! Τελευταία φορά που είχε συλληφθεί ήταν στις 31 Μαΐου, για κατοχή 5 γραμμαρίων κοκαΐνης. Για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί και ο 48χρονος δολοφόνος του. Στους αλλοδαπούς κακοποιούς είχε επιβληθεί περιοριστικός όρος να εμφανίζονται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, σεσημασμένος ήταν και ο οδηγός του Τoyota Yaris, το οποίο έκλεψε με την απειλή όπλου ο 48χρονος δράστης. Είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2022, από το τμήμα Εκβιαστών για παράνομη οπλοκατοχή, έξω από μπαρ στον Ταύρο, ενώ είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για κλοπές. Πάντως, αξιωματικοί της Ασφάλειας ξεκαθαρίζουν πως βρισκόταν τυχαία στο σημείο.

«Προδοσία» και μακελειό

Μία «προδοσία» φαίνεται ότι ήταν η αφορμή για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών που σημειώθηκε στα Πατήσια και τους Αγίους Αναργύρους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία μέλη της ίδιας συμμορίας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 48χρονος, που στη συνέχεια έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στους Αγίους Αναργύρους, είχε δώσει ραντεβού με τον 46χρονο αρχηγό, προκειμένου να μιλήσουν για τις διαφορές τους, καθώς ο δεύτερος πίστευε ότι ήταν αυτός που τον είχε «καρφώσει», με αποτέλεσμα να συλληφθεί στα τέλη Μαΐου και να οδηγηθεί η Δίωξη Ναρκωτικών στα ίχνη της σπείρας.

Το ραντεβού ήταν στο συνεργείο του 48χρονου, στη οδό Νιρβάνα στα Πατήσια. Καθ’ οδόν προς το ραντεβού, στη συμβολή των οδών Νάζου και Κουρτίδου, ο 46χρονος αρχηγός και άλλα πέντε μέλη της συμμορίας εγκλωβίζουν με μία μηχανή και δύο οχήματα τη μαύρη Μερσεντές του 48χρονου. Ο πιστολέρο φοβήθηκε, τράβηξε το όπλο του και πυροβόλησε πρώτα τον 46χρονο αρχηγό που επέβαινε στη μηχανή. Στη συνέχεια, πέρασε πάνω από τον τραυματία με το όχημα, αλλά αυτό ακινητοποιήθηκε. Σε κατάσταση αμόκ πυροβόλησε και τραυμάτισε ελαφρά το γιο του αρχηγού και πιο σοβαρά έναν 23χρονο φίλο του, ο οποίος υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Ο πιστολέρο κατέβηκε από τη Μερσεντές και στη θέση του οδηγού κάθισε η 43χρονη φίλη του, η οποία πάτησε γκάζι και παρέσυρε για 40 μέτρα τον 46χρονο τραυματία αρχηγό, ο οποίος ακολούθως έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο. Στη συνέχεια, ο 48χρονος Αλβανός Αντώνης Τ., υπό την απειλή όπλου έκλεψε όχημα στην οδό Νάζου και κατευθύνθηκε προς τους Αγίους Αναργύρους, όπου επιχείρησε ληστεία σε βενζινάδικο της περιοχής. Η Αστυνομία τον εντόπισε, από την ανταλλαγή πυροβολισμών ο κακοποιός έπεσε νεκρός, ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Να παρέμβει η Πολιτεία

«Μείζον ζήτημα για την ασφάλεια πολιτών και αστυνομικών», χαρακτήρισε τις αποφυλακίσεις επικίνδυνων κακοποιών ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης. «Επειδή, λοιπόν, πρόκειται για καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα εγκληματίες, συνεχίζουν ακάθεκτοι την παραβατική συμπεριφορά τους κι έτσι οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν ξανά και ξανά τα ίδια πρόσωπα». Ο κ. Καλλιακμάνης ζητά την παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να αποφυλακίζονται με προϋποθέσεις και να εκδικάζονται άμεσα οι υποθέσεις τους. «Τη λύση σε αυτό το ζήτημα μπορεί να τη δώσουν μόνο η νομοθετική και η δικαστική εξουσία, που οφείλουν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές πλαίσιο και τις κατάλληλες προϋποθέσεις, έτσι ώστε τέτοιου είδους εγκληματίες να μπαίνουν άμεσα στη φυλακή, καθώς επίσης να υπάρξει και μέριμνα για τη γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, για να εκδίδονται άμεσα δικαστικές αποφάσεις. Όσον αφορά τους αλλοδαπούς, θα επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο και η άμεση απέλασή τους από τη χώρα μας, αφού οι καταδικαστικές αποφάσεις για λόγους δημόσιας τάξης συνοδεύονται και με αποφάσεις απελάσεων. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα η έξαρση της εγκληματικότητας και το οργανωμένο έγκλημα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφάλειας, αλλά και ουσιαστικής προστασίας του πολίτη».

Δείτε επίσης