Ελλάδα

Δημήτρης Λιγνάδης: Ελεύθερος με αναστολή μέχρι το Εφετείο

Το δικαστηριο χορήγησε αναστολή μέχρι τη δίκη του σε δεύτερο βαθμό - «Ντροπή σας, έχετε παιδιά, αφήνετε ελεύθερο έναν βιαστή παιδιών», ξέσπασαν μέλη του ακροατηρίου στο άκουσμα της απόφασης

Δημήτρης Λιγνάδης: Ελεύθερος με αναστολή μέχρι το Εφετείο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ελεύθερος μέχρι τη δίκη του σε δεύτερο βαθμό θα είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής του.

Με αυτή την ετυμηγορία, το δικαστήριο του πρώτου βαθμού έριξε αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση μετά από συνολικά 31 συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα,το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας με πλειοψηφία 4-3 έδωσε ανασταλτική δύναμη στην έφερση που θα ασκήσει ο κατηγορούμενος.

Ο κατηγορούμενος άκουσε αμίλητος την απόφαση που τον βγάζει εκτός φυλακής, όπου κρατούνταν προσωρινά μετά την απολογία του για τις υποθέσεις των βιασμών.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου που οδηγεί εκτός φυλακης τον σκηνοθέτη και ηθοποιό έγινε δεκτή από το ακροατήριο με αποδοκιμασίες.

Συγκεκριμένα, μέλη του κοινού απευθύνθηκαν στην πρόεδρο και φώναξαν: «Ντροπή σας, έχετε παιδιά, αφήνετε ελεύθερο έναν βιαστή παιδιών».

Υπέρ της αναστολής τάχθηκαν δύο δικαστές και δύο ένορκοι, ενώ κατά τάχθηκαν δύο ένορκοι και μία δικαστής.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της έδρας προτεινε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση του καταδικασθέντα γιατί είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεών για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο

Οι περιοριστικοί όροι

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο Δημήτρης Λιγνάδης θα αφεθεί ελεύθερος, μέχρι τη δίκη του στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο με τους εξής περιοριστικούς όρους:

Απαγόρευση εξοδου από τη χώρα, εμφάνιση τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ.

Η κατά συγχώνευση καταδίκη

Νωρίτερα την Τετάρτη το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε την καταδίκη του Δημήτρη Λιγνάδη σε συνολική κάθεριξη 12 ετών κατά συγχώνευση για τους βιασμούς δύο ανήλικων, ενόςι ουκρανικής καταγωγής και ενός Αιγύπτιου.

Το δικαστήριο προχώρησε στη συγχώνευση των ποινών υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.Η απόφαση επί της συγχώνευσης ήταν και αυτή κατά πλειοψηφία 4-3.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, ένας ένορκος και μια τακτική δικαστής είχαν τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να καταδικαστεί συνολικά σε έντεκα χρόνια κάθειρξη.

Συγκεκριμένα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, αποφάσισε την καταδίκη του Δημήτρη Λιγνάδη σε κάθειρξη 10 ετών για τον βιασμό του ανήλικου ουκρανικής καταγωγής και σε κάθειρξη 5 ετών για τον βιασμό του ανήλικου Αγύπτιου, πράξεις για τις οποίεςέκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη και ηθοποιό.

Πριν από τη συγχώνευση των ποινών ο εισαγγελέας της έδρας, Κωνσταντίνος Κουντριάς, είχε προτείνει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 12 ετών για κάθε ένα από τους δύο βιασμούς για τους οποίους κρίθηκε ένοχος.

Προηγουμένως το ΜΟΔ της Αθήνας αποφάσισε να μην αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό στον Δημήτρη Λιγνάδη.

«Όχι» και από τον εισαγγελέα στην αναγνώριση ελαφρυντικού

Συγκεκριμένα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ως προς το αίτημα της υπεράσπισης περί αναγνώρισης ελαφρυντικών, υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα, Κωνσταντίνου Κουντριά.

Ο εισαγγελέας της έδρας, συγκεκριμένα, ζήτησε να μην αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό από αυτά που αιτήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης , λέγοντας στην αγόρευσή του: «Θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου».

Όπως τόνισε, το δικαστήριο δεν πρέπει να αποδεχθεί ούτε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ούτε της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που ζήτησε μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια ο κριθείς ένοχος για δύο βιασμούς κατά ανηλίκων Δημήτρης Λιγνάδης.

«Δεν θέλω να πιστεύω ότι η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τα Μέσα. Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και απευθυνόμενος στους ενόρκους σημείωσε: «Για αυτό που θα αποφασίσετε, για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε την γνώση των ειδικών».

Ενοχή και αθώωση κατά πλειοψηφία

Πριν την απόφαση επί της ποινής το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον Δημήτρη Λιγνάδη για δύο υποθέσεις βιασμών

Παράλληλα, το δικαστήριο τον έκρινε αθώο για τους υπόλοιπους δύο βιασμούς που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη δικαστική ετυμηγορία, ο Δημήτρης Λιγνάδης:

-Κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για τις δύο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες κατηγορείται.

Συγκεκριμένα, με 5-2 κρίθηκε ένοχος για την καταγγελία για βιασμό που είχε κάνει σε βάρος του ο Π.Φ. και με 4-3 κρίθηκε ένοχος για τον τρίτο καταγγέλλοντα S.

-Κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2) για τις άλλες δυο υποθέσεις και ειδικότερα για την καταγγελία του πρώτου μηνυτή Α. και για την δεύτερη καταγγελία που είχε γίνει σε βάρος του από τον Δ.Μ. , δηλαδή τον άνδρα που δεν προσήλθε ποτέ στο ακροατήριο για να υποστηρίξει την καταγγελία του και για τον οποίο το δικαστήριο είχε διατάξει τη βίαια προσαγωγή του.

Λυγμοί και βαρύ κλίμα…

Στο άκουσμα της απόφασης για ενοχή τρεις από τους καταγγέλλοντες, που ήταν παρόντες στη δικαστική αίθουσα από την έναρξη της δίκης, ξέσπασαν σε λυγμούς.

Όπως είναι φυσικό βαρύ έγινε το κλίμα στην πλευρά του κατηγορούμενου, δίπλα στον οποίο βρίσκονται ο αδελφός του, Γιάννης Λιγνάδης και η αδελφική του φίλη, που κατέθεσε και ως μάρτυρας στο δικαστήριο, Ελένη Κούρκουλα.

Παρόντες στη δικαστική αίθουσα κατά την ανακοίνωση της απόφασης ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεαρχης Πολιτισμού Σια Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής του Μέρα25 Κλέων Γρηγοριάδης.

Εισαγγελέας: Ο κατηγορούμενος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις

Υπενθυμίζεται, ότι, πριν λίγες ημέρες, ο εισαγγελέας της έδρας, Κωνσταντίνος Κουντριάς, είχε προτείνει την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για τρεις περιπτώσεις βιασμού. Για την τέταρτη περίπτωση είχε προτείνει απαλλαγή, τονίζοντας ότι η απουσία του τέταρτου καταγγέλλοντος από τη διαδικασία δημιουργεί αμφιβολίες για την αλήθεια των λεγομένων του, οι οποίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορούμενου σκηνοθέτη.

Ο εισαγγελέας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και στάτους κοινωνικό. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί την διάπραξη των εγκλημάτων. Τα συγκεκριμένα θύματα λόγω και της ανηλικότητας τους, της καταγωγής και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχος του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η άμψη του κατηγορούμενου δεν αναιρούν την ανάγκη για ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής. Κοινός παρανομαστής είναι ο δόλος για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές. Κοινό χαρακτηριστικό η ανηθικότητα και το μη υποστηρικτικό περιβάλλον των παθόντων. Καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε επαγγελματική εξέλιξη λόγω των γνωριμιών του».

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου περί σκευωρίας ή πλεκτάνης σε βάρος του ο κ. Κουντριάς είχε υπογραμμίσει πως ακόμα και αν γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του δεν είναι αρκετός για να εξηγήσει τις καταγγελίες και τη δίωξη.

«Δεν προκύπτει τέτοια κόντρα με το ΣΕΗ που να οδηγήσει στις κατηγορία» είχε αναφέρει ο εισαγγελέας προσθέτοντας πως από τη διαδικασία «δεν προέκυψε οργανωμένο σχέδιο για να στραφούν κατά της υπουργού πολιτισμού η οποία ουδέποτε έκανε αναφορά σε σκευωρία».

Μάλιστα, τόνισε πως κατά την άποψή του ο κατηγορούμενος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.

Ο κ. Κουντριάς είχε κάνει εκτενή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο κατηγορούμενος προσέγγισε τους καταγγέλλοντες, αναφερόμενος στη χρήση κάνναβης μετά από προτροπή του κατηγορούμενου, οι οποίοι ήταν στην πλειοψηφία τους ανήλικοι και αποδόμησε ττα υπερασπιστικά επιχειρήματα περιγράφοντας μία προς μία τις περιπτώσεις βιασμού που έχουν αποδοθεί στο Δημ. Λιγνάδη.

Είχε επισημάνει, μάλιστα, ότι είναι «δικαιολογημένες οι διαφοροποιήσεις των παθόντων, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε μέχρι την καταγγελία».

Κατά την απολογία του ο 58χρονος κατηγορούμενος αρνήθηκε όσα του καταλογίζονται και όσα, πολλές φορές με δυσκολία και μεγάλη φόρτιση, περιέγραψαν στο δικαστήριο οι τρεις άνδρες που κατήγγειλαν στο ακροατήριο ότι βιάστηκαν όταν ήταν ανήλικοι.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης ισχυρίστηκε πως δεν είχε ποτέ σεξουαλική σχέση με ανήλικο πρόσωπο, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του περί κατασκευασμένης ποινικής υπόθεσης.

Δείτε επίσης