Ελλάδα

Η «μαφία του λουκουμά»: Πυροβολισμοί, εκβιασμοί, ξυλοδαρμοί και απειλές σε παραλίες της Χαλκιδικής

Πως τα μέλη της σπείρας εξανάγκαζαν Αλβανούς να πουλάνε παράνομα λουκουμάδες στη Σιθωνία – Στη φυλακή ο «αρχηγός»

Η «μαφία του λουκουμά»: Πυροβολισμοί, εκβιασμοί, ξυλοδαρμοί και απειλές σε παραλίες της Χαλκιδικής
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η σπείρα είχε υπό τον έλεγχό της δημοφιλείς παραλίες της Σιθωνίας, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής και εκμεταλλευόταν αλλοδαπούς που πουλούσαν στους λουόμενους «πρόχειρα γεύματα» και κυρίως λουκουμάδες.

Όπως αποκάλυψε η αστυνομική έρευνα, τα μέλη της σπείρας διακρίνονταν από ιδιαίτερη σκληρότητα και η δράση τους εμπεριείχε πυροβολισμούς, ξυλοδαρμούς, απειλές και εκβιασμούς.

Δώδεκα είναι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, που ταυτοποίησε τα στοιχεία τους.

Ανάμεσά τους ένας 39χρονος που φέρεται ως ο «αρχηγός» της σπείρας, ο οποίος ήδη απολογήθηκε σε ανακριτή του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.

Η επονομαζόμενη «μαφία του λουκουμά», όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ, εξανάγκαζε Αλβανούς να πωλούν παράνομα λουκουμάδες σε 19 παραλίες της Χαλκιδικής .

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, την ίδια στιγμή σκόρπιζε τον τρόμο σε ιδιοκτήτες καταστημάτων και σε πωλητές των περιοχών αυτών με ανάλογη δραστηριότητα, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, μέλη της μαφίας τους απειλούσαν, τους εκβίαζαν και ασκούσαν σωματική βία σε βάρος τους.

Απόπειρα δολοφονίας

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας πέρσι τον Ιούλιο σε περιοχή της Νικήτης εναντίον ενός 44χρονου μικροπωλητή λουκουμάδων τον οποίο πυροβόλησαν, χωρίς όμως να τον πετύχουν έδωσε στις διωκτικές αρχές τα πρώτα απτά δείγματα για το που μπορεί να φθάσει η «μαφία του λουκουμά».

Η ΕΛ.ΑΣ είχε εξιχνιάσει την απόπειρα δολοφονίας και είχε συλλάβει τον 39χρονο Έλληνα.

Εκβιαστική είσπραξη ποσών

Στη δικογραφία που σχημάτισε η Ελληνική Αστυνομία περιλαμβάνονται και περιπτώσεις εκβιαστικής είσπραξης ποσών για λογαριασμό τρίτων προσώπων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο ιδιοκτητών κέντρων αισθητικής και αδυνατίσματος που, σύμφωνα με τη δικογραφία, «ανέθεσαν» στον 39χρονο να εκβιάσει πελάτισσά τους με πρόβλημα υγείας, προκειμένου να μην διεκδικήσει πίσω χρήματα που της είχαν αποσπάσει, ενώ με τον ίδιο τρόπο επιχείρησε να μεταβιβαστούν στους παραπάνω ιδιοκτήτες δύο ακίνητα της εν λόγω πελάτισσας.

Η Ελληνική Αστυνομία υπέβαλε τη σχετική δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολύγυρου και το προηγούμενο διάστημα τα 12 εμπλεκόμενα πρόσωπα (εκτός από τον 39χρονο, τέσσερις κατηγορούμενοι ως μέλη της εγκληματικής ομάδας και επτά συνεργοί) απολογήθηκαν στον ανακριτή.

Αποφασίστηκε η προσωρινή κράτηση του φερόμενου ως «αρχηγού», ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους (κατά περίπτωση καταβολή χρηματικής εγγύησης, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής).

Δείτε επίσης