Ελλάδα

Κώστας Τσιάρας: Στόχος των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Δικαιοσύνης η διόρθωση αστοχιών των Κωδίκων που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Τι είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και άλλοι ομιλητές σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιστημονική Επιτροπή του Νομικού Βήματος του ΔΣΑ για την αυστηροποίηση των ποινών

Κώστας Τσιάρας:  Στόχος των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Δικαιοσύνης η διόρθωση αστοχιών των Κωδίκων που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση επισήμανε την ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών και διορατικότητας στην ποινική διαχείριση, προκειμένου οι όποιες διατάξεις «όχι μόνο να τιμωρούν, αλλά να προλαμβάνουν παραβατικές συμπεριφορές».

Συγκεκριμένα, παρεμβαίνοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιστημονική Επιτροπή του Νομικού Βήματος του ΔΣΑ, ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν ως στόχο τη διόρθωση των εξόφθαλμων αστοχιών των Κωδίκων που θέσπισε η προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά και εξορθολογίστηκαν οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα προς την κατεύθυνση, αφενός της αυστηροποίησης των ποινών και αφετέρου στην εξυπηρέτηση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, ως θεμελιώδους του ποινικού δικαιικού μας συστήματος».

Επιπλέον τόνισε ότι η επιλογή του ποινικού νομοθέτη δεν πρέπει να καθορίζεται από επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο νομοθέτης πρέπει να είναι αποστασιοποιηθέντος από την ζώσα κοινωνική πραγματικότητα».

Παράλληλα μίλησε για την ανάγκη προσαρμογής του δικαίου στην κοινωνική πραγματικότητα, ενώ υπήρξε κατηγορηματικός πως δεν υπάρχουν διλήμματα επικοινωνιακής διαχείρισης των θεμάτων αυτών.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα τεκμηρίου αθωότητας αναφέροντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών και εξυπηρέτησης των διαδικασιών υπογραμμίζοντας, πάντως, πως τις όποιες διατάξεις πρέπει να διέπει η διορατικότητα προκειμένου «όχι μόνο να τιμωρούν αλλά να προλαμβάνουν παραβατικές συμπεριφορές».

Μάλιστα, παρέπεμψε σε αυστηροποίηση διατάξεων σχετικά με βιασμό ανηλίκων, το οργανωμένο έγκλημα και ειδικά τις επιχειρησιακά δομημένες ομάδας, αλλά και την εκδικητική πορνογραφία.

Συμβολικές αυστηροποιήσεις - Περισσότερα ανεξιχνίαστα εγκλήματα

Κατά την εκδήλωση του Νομικού Βήματος, εκτός από τον κ. Τσιάρα, μίλησαν οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου και Χάρης Καστανίδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Δημήτρης Βερβεσός, ενώ παρέστησαν δικαστικοί και δικηγόροι.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Αυστηροποίηση Ποινών: Εργαλείο επικοινωνιακής διαχείρισης ή δικαιοπολιτική αναγκαιότητα;» .

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, μιλώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι τροποποιήσεις στον ΠΚ του 2019, αποτέλεσαν ένα πραγματικό κέρδος για την εξέλιξη της ποινικής επιστήμης στην χώρα μας…. Οι αλλαγές ήταν σίγουρα επιβεβλημένες και σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένες.. Οι συμβολικές αυστηροποιήσεις των ποινών, όπως η επαναφορά των ισοβίων ως αποκλειστικά επαπειλούμενη ποινή για μια σειρά αδικήματα, δεν είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκληματικότητας. Βασικό είναι ο εγκληματίας να γνωρίζει με βεβαιότητα ότι θα συλληφθεί και ότι με βεβαιότητα άμεσα θα δικαστεί.»

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής του ΠΑΣΟK, Χάρης Καστανίδης, είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του: «Είναι η αυστηρότερη ποινή που βοηθά η ορθή αντιεγκληματική πολιτική και η εξιχνίαση του εγκλήματος…. Η εφαρμογή των αντιεγκληματικών ποινών και η εφαρμογή των εναλλακτικών ποινών (κοινωφελής εργασία) είναι η ορθή λύση».

Ακόμη υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα επισημά στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας «η εξιχνίαση του εγκλήματος πέφτει μέσα στα τελευταία χρόνια από το 90% στο 45% και η φοβερή φιλοσοφική και νομική σύλληψη των κυβερνώντων είναι πως αν αυστηροποιήσουν τις ποινές θα επιλύσουν το ποινικό πρόβλημα της χώρας».

Απαιτείται ασφάλεια δικαίου

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ότι «… απαιτείται ασφάλεια δικαίου και σταθερότητα, που υπονομεύονται όταν ο ποινικός νόμος υποκύπτει στις πιέσεις της επικαιρότητας και της κοινής γνώμης, υπό το βάρος εγκλημάτων που προκαλούν δικαιολογημένη δημόσια συζήτηση, ή και αποτροπιασμό λόγω των συνθηκών τέλεσής τους».

Αναφορικά με την αυστηροποίηση των ποινών τόνισε ότι: «Η αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων, άλλωστε, που παρουσιάζεται συχνά στο δημόσιο διάλογο ως πανάκεια προς αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αποδεικνύεται εν τέλει ότι δεν συνδέεται αιτιωδώς και μονοσήμαντα με την επίτευξη των στόχων αντεγκληματικής πολιτικής. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ έχουμε σημαντικό ποσοστό καταδικασμένων σε ισόβια κάθειρξη, δεν έχει παρατηρηθεί αντίστοιχη αποκλιμάκωση της εγκληματικότητας».

Σημειώνεται, ότι στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, οι Γεώργιος Παπαγεωργίου, Αρεοπαγίτης, Βασίλης Δημακόπουλος, Δικηγόρος Αθηνών ,Δημήτριος Γκαβέλας, Δικηγόρος Αθηνών, Σταύρος Χούρσογλου, Δικηγόρος Αθηνών, D.E.A. Ποινικού Δικαίου και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νομικού Βήματος κ. Γεώργιος Καλλιμόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Δείτε επίσης