Ελλάδα

Ρέθυμνο: Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά, εκκενώνεται πάλι ο οικισμός του Άγιου Γιώργη

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης - Στη μάχη με τις φωτιές επίγειες και εναέριες δυνάμεις - Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν τις προσπάθειες πυρόσβεσης

Ρέθυμνο: Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά, εκκενώνεται πάλι ο οικισμός του Άγιου Γιώργη
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και σταθερά ισχυρή πυροσβεστική δύναμη παραμένει στα νότια του Ρεθύμνου, στη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης, με παράλληλο μέτωπο στο Ροδάκινο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, το πύρινο μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί, ενώ εκκενώνεται και πάλι ο οικισμός του Άγιου Γιώργη.

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες η εικόνα της φωτιάς ήταν καλύτερη, υπήρξε νέα αναζωπύρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ορνέ επιχειρούν 33 πυροσβεστικά οχήματα με 120 υπαλλήλους, ενώ από αέρος 5 ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Συνεχείς ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 5 εναέρια μέσα ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

Παράλληλα, η φωτιά που ξέσπασε χθες στο Ροδάκινο του Δήμου Αγίου Βασιλείου έχει οριοθετηθεί, ωστόσο παραμένουν στο σημείο 7 οχήματα με 22 πυροσβέστες, για πιθανές αναζωπυρώσεις. Από τα ξημερώματα επιχειρούν στην περιοχή και εναέρια μέσα. Οι κάτοικοι των περιοχών που είχαν εκκενωθεί χθες προληπτικά επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Χορτολιβαδική έκταση, ελιές και άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θαμνώδη βλάστηση έχει ήδη αποτεφρώσει η φωτιά σύμφωνα με τον κ .Τσικαλά, με το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη να προσθέτει ότι έχουν καεί πολλά μελίσσια και πρόβατα.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής "δεν κινδυνεύουν σπίτια και άνθρωποι", ενώ στη μάχη παραμένουν 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 5 εναέρια μέσα που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού.

Η φωτιά, παρά την ολονύκτια υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών, δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί. Ένα μέτωπο σύμφωνα με τον κ. Τσικαλά κατευθύνεται προς τα Ακούμια και ένα άλλο μέτωπο προς την Αγία Γαλήνη. Για το τουριστικό θέρετρο της Αγίας Γαλήνης, όπου αυτή την ώρα υπάρχουν περίπου 5.000 άνθρωποι, ο κ. Ταταράκης εκφράζει την ανακούφισή του που η πορεία της φωτιάς ανακόπηκε και δεν χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό, καθώς όπως είπε θα επικρατούσε πανικός.

Λαγουβάρδος: «Ισχυροί άνεμοι και ισχυρές ριπές στο νότιο Ρέθυμνο μέχρι και την Τρίτη»

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Κώστα Λαγουβάρδο «το νότιο ρέθυμνο θα συνεχίσει να έχει πολύ σημαντικές επιταχύνσεις σε ριπές ανέμων. Θα βρίσκεται σε μέγιστη κατηγορία στο δείκτη επικινδυνότητας (μωβ) μέχρι και την Τρίτη».

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού «οι άνεμοι επιμένουν ισχυροί και για τις επόμενες ημέρες με κάποιες, όχι σημαντικές, αυξομειώσεις. Ισχυρό μελτέμι στα 6 μποφώρ πνέει στην περιοχή. Αλλά με πολύ ισχυρές ριπές τοπικά δημιουργεί πολύ ισχυρούς ρυπαίους ανέμους στα 80 – 90 χλμ./ώρα», αναφέρει στο cretapost ο κ. Λαγουβάρδος.

Καταληκτικά τονίζει ότι «έχει πολλή αέρα και στη στεριά και στη θάλασσα. Αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες».

Δείτε επίσης