Ελλάδα

Συντριβή Αντόνοφ: Και ο Λόχος Βιολογικής Άμυνας στο σημείο - Ο εισαγγελέας Εφετών Θράκης εποπτεύει των ερευνών

Ο εισαγγελέας Εφετών Θράκης ορίστηκε εποπτεύον από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Συντριβή Αντόνοφ:   Και ο Λόχος Βιολογικής Άμυνας στο σημείο - Ο εισαγγελέας Εφετών Θράκης εποπτεύει των ερευνών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, όρισε ως εποπτεύοντα των ερευνών που διεξάγουν οι αρμόδιες αρχές για τη συντριβή του Αντόνοφ-12 τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης.

Την ίδια ώρα το θρίλερ με την πτώση του αεροσκάφους στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα συνεχίζεται και το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ύπαρξη της λευκής ουσίας στα συντρίμμια.

Η ουσία αυτή έχει θορυβήσει τους ειδικούς για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το Αντονοφ και γι’ αυτό τον λόγο ξεκινά από την Αθήνα με Σινούκ ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα.

Στόχος του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου είναι να ερευνήσει την περιοχή που έπεσε το αεροπλάνο για να δουν το κατά πόσο είναι προσβάσιμη και τα επίπεδα μόλυνσης ενώ η πυροσβεστική αναφέρει πως γύρω από τα συντρίμμια υπάρχει πυροθερμικό φορτίο γύρω από το αεροσκάφος.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Χρήστος Μέτιος, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή το πιο κρίσιμο είναι να έρθουν στο σημείο του δυστυχήματος ειδικοί επιστήμονες και να έχουμε το τελικό πόρισμα για το αν είναι επικίνδυνα και πόσο επικίνδυνα είναι τα χημικά από το αεροσκάφος. Όλες οι κρατικές υπηρεσίες συνδράμουν στην επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή δεν έχει πλέον φωτιά στο σημείο και αυτό βοηθάει στο να μη μεταφερθεί το αέριο αυτό με τον καπνό, οπότε με τα τωρινά δεδομένα δεν τίθεται θέμα εκκένωσης του οικισμού των Αντιφιλίππων. Θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες».

Ο Στέλιος Μακρίδης, πρόεδρος κοινότητας Αντιφιλίππων τόνισε πως «είμαστε όλοι εδώ, σε επιφυλακή και περιμένουμε εντολές. Έχω ζητήσει από τους κατοίκους του χωριού να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες, παράθυρα και κλιματιστικά μέχρι να δούμε πόσο επικίνδυνο είναι. Το αεροσκάφος έπεσε σε χωράφια των κατοίκων του χωριού αλλά αυτό που νοιάζει όλους μας είναι πρώτα να δούμε τί έγινε με τις ανθρώπινες ζωές του αεροσκάφους, μετά προέχει η υγεία όλων των κατοίκων. Είμαστε εδώ και θα κάνουμε ότι μας πουν οι ειδικοί. Χρειάζεται ψυχραιμία».

Στο σημείο ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ πριν από λίγη ώρα επισκέφθηκε το χώρο, όπου κατέπεσε χθες το βράδυ το αεροσκάφος και ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για τις μέχρι στιγμής έρευνες που γίνονται στην περιοχή.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις αρχές για την ταυτότητα του 8μελούς πληρώματος του αεροσκάφους και υπογράμμισε ότι τελικό προορισμό είχε το Μπαγκλαντές.

Ο κ. Σαμπλούκ παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα από το drone που πετούν οι αρχές πάνω από την περιοχή, όπου οι πρώτες εικόνες δείχνουν τα συντρίμμια το αεροσκάφους και τη σορό ενός από τα μέλη του πληρώματος.

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Κώστας Τσάκαλος, τόνισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και δεν θα ολοκληρωθούν αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τα συνεργεία που θα επιχειρήσουν εντός της περιοχής.

Δείτε επίσης