Ελλάδα

ΥΠΕΞ: Μετά τη Σερβία, διάβημα και στην Ουκρανία για το φορτίο του Antonov

Με εντολή Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι υπήρχε ανάγκη άμεσης ενημέρωσης για τη φύση του φορτίου που κουβαλούσε το αεροσκάφος

ΥΠΕΞ: Μετά τη Σερβία, διάβημα και στην Ουκρανία για το φορτίο του Antonov
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Διάβημα διαμαρτυρίες επέδωσε το ΥΠΕΞ στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα για το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενημέρωση για το φορτίο του αεροσκάφους Antonov που κατέπεσε έξω από την Καβάλα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για τη φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

Αυτό είναι το δεύτερο διάβημα μετά το πρωϊνό που επιδόθηκε στη Σερβία για το ίδιο θέμα,

Επισημαίνεται ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου έξω από την Καβάλα ήταν ουκρανικό, αλλά είχε μισθωθεί από σερβική ιδιωτική εταιρεία για να μεταφέρει πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές.

Ξεκίνησε από το αεροδρόμιο της Νις, στη Σερβία, και στη διαδρομή αντιμετώπισε πρόβλημα στον κινητήρα και συνετρίβη.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 8 άτομα πλήρωμα, όλοι τους Ουκρανοί οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους ακαριαία κατά την πρόσκρουση. Οι σοροί τους ανασύρθηκαν χθες και θα γίνουν νεκροτομές μέχρι τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τη Σερβία, από όπου είχε απογειωθεί το μοιραίο Antonov, το αεροσκάφος ήταν φορτωμένο με 11,5 τόνους πυρομαχικών και συγκεκριμένα εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62, καθώς και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Μπαγκλαντές

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μπαγκλαντές, έδωσαν τα δικά τους στοιχεία για το φορτίο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας συνοριοφυλάκων, αντισυνταγματάρχη Fayzur Rahman, το φορτίο ήταν εκπαιδευτικό υλικό, βλήματα για όλμους, το οποίο ο προμηθευτής έπρεπε να τις μεταφέρει στο λιμάνι της Ντάκα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των Αρχών, δεν υπήρχαν «όπλα» στην αποστολή, η οποία ήταν ασφαλισμένη. Μιλώντας στην ιστοσελίδα New Age, απέρριψε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που έλεγαν ότι το αεροπλάνο μετέφερε νάρκες για το Μπαγκλαντές.

«Δεν χρησιμοποιούμε νάρκες», είπε. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για εκπαιδευτικά όπλα για τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Masud Bin Momen ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ατύχημα. Η αποστολή ήταν ασφαλισμένη». Πρόσθεσε ακόμη ότι το Μπαγκλαντές προμηθεύεται συχνά προϊόντα από τη Σερβία, μεταξύ άλλων χωρών.

Ερωτηθείς για τη χρήση ουκρανικού αεροσκάφους εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές είπε ότι οι προμηθευτές συνήθως κανονίζουν τη μεταφορά σε τέτοιες περιπτώσεις, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να σχολιάσει χωρίς να ελέγξει λεπτομέρειες.

Δείτε επίσης