Ελλάδα

Βόλος: Γιατρός παραπέμπεται για «αχρείαστη επέμβαση»

Παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο της 5ης ΥΠΕ, μετά από ΕΔΕ που διενεργήθηκε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο

Βόλος:  Γιατρός παραπέμπεται για «αχρείαστη επέμβαση»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Γιατρός στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές πειθαρχικές κυρώσεις, επειδή πραγματοποίησε χειρουργική επέμβαση σε ασθενή, η οποία δεν χρειαζόταν να γίνει σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ορθοπεδικής.

Συγκεκριμένα, ο γιατρός ελέγχεται για «αχρείαστη» χειρουργική επέμβαση σε ασθενή, που προσήλθε στο Νοσοκομείο με πρόβλημα στο χέρι.

Κατά τις εκτιμήσεις των υπευθύνων της ορθοπεδικής για την αποκατάσταση πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη θεραπευτική διαδικασία και να αποφευχθεί το χειρουργείο. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της ορθοπεδικής δεν εισακούστηκαν.

Δηλαδή, ο γιατρός αδιαφόρησε για τις οδηγίες που είχε και προχώρησε σε χειρουργική επέμβαση.

Επειδή ο γιατρός δεν ακολούθησε τις οδηγίες που είχε, έγινε αναφορά στη διοίκηση και θεωρήθηκε «αυθαιρεσία» η επέμβαση, για αυτό και ξεκίνησε Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του.

Στην διοίκηση παραδόθηκε πόρισμα, στο οποίο περιλαμβάνεται η έκθεση διακεκριμένου χειρουργού – ορθοπεδικού από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, ο οποίος φέρεται να συμφωνεί με τους υπεύθυνους της ορθοπεδικής που εξαρχής είχαν εκτιμήσει ότι πρέπει να αποφευχθεί το χειρουργείο.

Έτσι, η διοίκηση αποφάσισε να παραπέμψει τον γιατρό στο πειθαρχικό συμβούλιο της 5ης ΥΠΕ, που είναι το αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί, σε μια τέτοια περίπτωση.

Τι υποστήριξε ο γιατρός

«Δεν ξέρω πόσους ασθενείς έκανα να νιώσουν καλύτερα, επειδή τους χειρούργησα, ξέρω όμως ότι έσωσα πολλούς, επειδή επέμεινα να μη χειρουργηθούν».

Αυτό ήταν το λακωνικό σχόλιο του γιατρού του Νοσοκομείου Βόλου, ο οποίος με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση σχολίασε την ευκολία με την οποία αποφασίζεται το νυστέρι, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ενδείξεις.

Το taxydromos.gr αναφερόμενο στο περιστατικό επικαλείται συνομιλία του με γιατρό στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Δεν υπάρχουν πάντα οι σωστές ενδείξεις και αυτό βεβαίως οδηγεί σε εγχειρήσεις οι οποίες δεν είναι ενδεδειγμένες. Εφόσον γίνονται οι μη ενδεδειγμένες επεμβάσεις, είναι πολύ πιθανό να μην έχει πρόσβαση στο χειρουργείο κάποιος που χρειάζεται επέμβαση. Έτσι στην πράξη το επείγον περιστατικό, το οποίο είναι αυτό που κατ’ εξοχήν ωφελείται από την εγχείρηση, δεν μπορεί να χειρουργηθεί όταν τα χειρουργεία καταλαμβάνονται από χρόνια περιστατικά. Σε ασθενείς που δεν ενδείκνυται επέμβαση είναι προτιμότερη η φαρμακευτική αγωγή. Η επιλογή της θεραπείας από τον γιατρό, εφόσον είναι σωστά ενημερωμένος από τη βιβλιογραφία και την εμπειρία του, είναι σχεδόν απόλυτα καθορισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς όμως αυτές οι αυστηρές ενδείξεις, δηλαδή το αν θα πρέπει ο ασθενής να προχωρήσει συντηρητικά ή επεμβατικά, δεν τηρούνται πολλές φορές και γίνονται και μη αναγκαίες επεμβάσεις . Για παράδειγμα, περιττή και αχρείαστη αποδεικνύεται η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση κατάγματος στον ώμο, εν αντιθέσει με την απλή συντηρητική μέθοδο υποστήριξης του ώμου υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα ερευνητές.

Δηλαδή η συντηρητική αγωγή με φάκελο-νάρθηκα ακινητοποίησης του ώμου σε περίπτωση κατάγματος μπορεί να αντικαταστήσει τη χειρουργική επέμβαση στον ώμο σε περίπτωση κατάγματος. Δεν είναι ένα θέμα αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει;»

Δείτε επίσης