Ελλάδα

Αυτοψία Μητσοτάκη στα καμένα με «αιχμές» για εμπρησμό

Στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη θα βρεθεί απόψε ο πρωθυπουργός - «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα», δήλωσε σε σχέση με τα αίτια - «Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά», είπε και ο Στυλιανίδης, αποκλείοντας βραχυκύκλωμα και κεραυνό

Αυτοψία Μητσοτάκη στα καμένα με «αιχμές» για εμπρησμό
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το πύρινο μέτωπο στην Πεντέλη και τις γύρω περιοχές διαμόρφωσε, όπως ήταν λογικό, και το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ο οποίος ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Πρέβεζα για να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις.

Έτσι, σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, για να δει από κοντά τι άφησε πίσω του το πέρασμα της πυρκαγιάς.

Εντωμεταξύ τα καμένα στην Πεντέλη, για τα οποία σήμερα αναμένεται μια πρώτη καταγραφή της έκτασης των καμένων από το σύστημα Copernicus, θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στα υπόλοιπα μέτωπα, Σαλαμίνα και Μέγαρα και δεν υπάρχει κάποια μεγάλη αναζωπύρωση που θα θέσει τον κρατικό μηχανισμό στη μέγιστη ετοιμότητα.

Ακόμη θα επισκεφτεί το Ντράφι, τη Διώνη, την Παλλήνη και άλλα σημεία που σημειώθηκαν καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές.

Τι έδειξαν οι πρώτες αυτοψίες στα καμένα χθες
Χθες το απόγευμα ξεκίνησαν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Έως το τέλος της χθεσινή ημέρας διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Σήμερα θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

Ισχυρές δυνάμεις στα καμένα υπό το φόβο αναζωπυρώσεων
Τόσο στην Πεντέλη, όσο και στα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα όπου επίσης ξέσπασαν μεγάλα μέτωπα φωτιάς χθες, η νύχτα κύλησε ήρεμα αφού κάποιες πολύ μικρές εστίες αναζωπυρώσεων αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που παρέμειναν όλη το βράδυ σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο σε καμία από τις τρεις τοποθεσίες και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων θα συνεχιστούν και σήμερα οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξεπεραστεί πλήρως ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, καθώς και σήμερα αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ειδικότερα, στα Μέγαρα θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη, ενώ στην Πεντέλη 2 και ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, θα συνεχιστούν για δεύτερη μέρα σήμερα οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Δείτε επίσης