Ελλάδα

Φωτιά στον Έβρο: Μάχη να σωθεί το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς – Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Στο σημείο επιχειρούν 291 πυροσβέστες, 65 οχήματα και 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων - Οριοθετήθηκαν οι φωτιές σε Τραγανό και Βάρδα της Ηλείας - Καλύτερη η εικόνα στον Άγναντα του δήμου Ήλιδας

Φωτιά στον Έβρο: Μάχη να σωθεί το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς – Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Νύχτα θρίλερ πέρασε ο Έβρος, με την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς να συνεχίζει να καίει στις παρυφές του εθνικού πάρκου.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, για την κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η περαιτέρω ενίσχυση με τα εναέρια μέσα που απογειώθηκαν σε δύο κύματα και συγκεκριμένα, 2 Mi8, 2 Erickson, 2 PZL, 2 CL415, ένα ΑΒ214 και ένα ΒΚ117.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή την ώρα επιχειρούν 291 πυροσβέστες και 65 οχήματα, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Η κατάσταση στον Έβρο παραμένει δύσκολη, καθώς η φωτιά αυτή την ώρα καίει πυκνό πευκοδάσος (τραχεία πεύκη) σε ένα μοναδικό οικοσύστημα με πλούσια πανίδα ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η φωτιά έκαιγε στις παρυφές του δάσους.

Αν και η φωτιά είχε καθηλωθεί λόγω των ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος

Η έκτασή του υπολογίζεται σε 2 χιλιόμετρα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά βρίσκεται μέσα στο εθνικό πάρκο. Για την ώρα δεν φαίνεται να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Πέτρος Ανθόπουλος, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, είπε ότι με την έλευση της νύχτας η φωτιά έχει καθηλωθεί λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Ωστόσο, το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν κάνει εγκαταστάσεις στη δυτική και στη νότια πλευρά του μετώπου στη Δαδιά και επιχειρούν, ενώ ενισχύονται με οχήματα και δυνάμεις.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Eπίσης, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Ξενοκράτης» και τέθηκε σε άμεση επιφυλακή ο στρατός, προσπαθώντας, με μηχανήματα έργου να δημιουργήσει ζώνες.

Αμαλιάδα: Οριοθετημένες οι φωτιές σε Τραγανό και Βάρδα, καλύτερη εικόνα και στα Άγναντα

Οριοθετήθηκαν, σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα σε δασικές εκτάσεις, στο Τραγανό και στην Βάρδα της Ηλείας, ενώ δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Η τρίτη φωτιά που εκδηλώθηκε στην ίδια περιφερειακή ενότητα και συγκεκριμένα στα 'Άγναντα του δήμου Ήλιδας, παρουσιάζει, σύμφωνα με την πυροσβεστική, καλύτερη εικόνα.

Και στις τρεις περιοχές επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, αποτελούμενες από περίπου 180 πυροσβέστες με περισσότερα από 60 οχήματα, προκειμένου να θέσουν τις φωτιές υπό πλήρη έλεγχο και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ασπρόπυργος: Οριοθετήθηκε η φωτιά στα δύο εργοστάσια

Πολύ καλύτερα η κατάσταση με τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες Πέμπτη στα δύο εργοστάσια στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε μετά από μεγάλη μάχη με τις φλόγες. Στο σημείο παραμένουν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα .

Η φωτιά, ξέσπασε αρχικά σε εργοστάσιο ξυλείας και παλετών, ωστόσο λίγο αργότερα επεκτάθηκε σε παρακείμενο εργοστάσιο με λιπαντικά.

Λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα της Πέμπτης, εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής, με οδηγίες προστασίας από τους καπνούς της πυρκαγιάς.

«Κλείστε παράθυρα, πόρτες για προστασία από τους καπνούς», ανέφερε το μήνυμα.

Δείτε επίσης