Ελλάδα

Φωτιές σε όλη την Ελλάδα: «Μάχη» για την κατάσβεση 58 πυρκαγιών το τελευταίο 24ωρο - Η κατάσταση σε Δαδιά, Λέσβο, Κρέστενα

Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Σύλληψη για εμπρησμό από πρόθεση στο Αλιβέρι Ευβοίας

Φωτιές σε όλη την Ελλάδα:  «Μάχη» για την κατάσβεση 58 πυρκαγιών το τελευταίο 24ωρο - Η  κατάσταση σε Δαδιά, Λέσβο, Κρέστενα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημέρωσε το απόγευμα της Δευτέρας για τηντην εξέλιξη των πυρκαγιών σε Δαδιά, Λέσβο και Κρέστενα.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 58 δασικές πυρκαγιές.

Για τις περισσότερες υπήρξε άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο

Έβρος

Στο Δάσος της Δαδιάς, οι προσπάθειες κατάσβεσης εστιάζονται στο νότιο -νοτιοδτυικό μέτωπο, (προς Λευκίμμη). καθώς δεν υπάρχει άλλη ενεργή εστία.

Στην πυρκαγιά αυτή συνεχίζεται η δημουργία διάνοιξης εεπιπλέον αντιπυρικών ζωών για καλύτερη πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα το δασαρχείο Σουφλίου με επικεφαλής τη Δασάρχη και τους υλοτόμους διαπλάτυναν με τα αλυσοπρίονα μονοπάτι - στενό δρόμο για τρακτέρ, προς το Πυροφυλακείο για να λειτουργήσει ως αντιπυρική. Στο σημείο επιχειρούν ελικόπτερα, ενώ στην περιοχή αυτή δεν έβρεξε καθόλου.

Στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες 13 ομάδες πεζοπόρων, 73 δέκα αεροσκάφη, 13 ελικόπτερα

Το ΓΕΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μία ομάδα Δευκαλίωνα αποτελούμενη από 36 στελέχη, υδροφόρες από Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η Δορυφορική Υπηρεσία Καταγραφής μέσω του Copernicus.

Κκρίσιμο εκτιμάται από τις δασικές υπηρεσίες το διάστημα 20.00 με 21.00 καθώς έχει παρατηρηθεί κατά τις προηγούμενες ημέρες πως τη συγκεκριμένη ώρα διαφοροποιούνται τα χαρακτηριστικά του ανέμου κάτι που δύναται να επηρεάσει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Τι είπε ο κ. Στυλιανίδης


Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, που παραμένει για δεύτερη μέρα στην περιοχή μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, επισήμανε ότι έγινε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο, όπου εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες.

«Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης ενώ προσέθεσε ότι σήμερα το πρωί υπήρξε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία δύσκολη βραδιά με αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στη Δαδιά και υπογράμμισε: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία» ενώ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μία δύσκολη μάχη».

«Είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία, στον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, τον δήμαρχο, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Λέσβος

Η εικόνα είναι σαφώς πιο βελτιώμένη. Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ενεργό μέτωπο στη Βρύσα, στη βόρεια -βορειοδυτική πλευρά. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ανέρχονται στα 4-5 μποφόρ

Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, 5 πεζοπόροι, ενώ σε γενική επιφυλακή βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του Βορείου Αιγαίου. Και στην περίπτωση αυτή έχουν δορυφοκική καταγραφη δεδομένων μέσω του συστήματος Copernicus

Ηλεία

Σε ύφεση βρίσκεται η δασικής πυρκαγιά στην Κρέστενα.

Στο σημείο επιχειρούν 159 πυροσβέστες, 59 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων, 7 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα, 15 Γερμανοί πυροσβέστες, συνδράμουν εθελοντές και δυνάμεις της αστυνομίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οριοθετήθηκε η φωτιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, σε μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην Αγία Γαλήνη στο Δήμο Φαιστού Ρεθύμνου, υπό έλεγχο έει τεθεί η πυρκαγιά στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, ενώ οριοθετημένες είναι και οι πυρκαγιές στη Χαλκιδική.

Η διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών - Η σύλληψη εμπρηστή στο Αλιβέρι Ευβοίας

Όπως επισημάνθηκε κατά την ενημέρωση, τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών διερευνώνται, ενώ συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικσαία άνδρας 63 ετών με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση για τρεις πυρκαγιές στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου.

Όπως υπογραμμίστηκε πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την Τρίτη σε Αττική, Στερεά Ελλάδα.Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Δείτε επίσης