Ελλάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόριψη του αιτήματος του Νίκου Μιχαλολιάκου για αναβολή - Υβριστική για το δικαστήριο η στάση του Γιάννη Λαγού

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 θα συνεχιστεί η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.Παύση της ποινικής δίωξης των πλημμελημάτων αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόριψη του αιτήματος του Νίκου Μιχαλολιάκου για αναβολή - Υβριστική για το δικαστήριο η στάση του Γιάννη Λαγού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, που δικάζει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, απέρριψε το αίτημα αναβολής που είχε υποβάλει ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος καλείται πλέον να διορίσει συνήγορο, εάν το επιθυμεί.

Η δίκη, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, θα συνεχιστεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2022.

Σήμερα Τρίτη στο εδώλιο εμφανίστηκαν μόλις 4 κατηγορούμενοι, με τον Γιάννη Λαγό να δίνει το παρόν δηλώνοντας ξανά πολιτικός κρατούμενος. Λίγα λεπτά αργότερα δημιουργήθηκε αρκετή ένταση με αποτέλεσμα η πρόεδρος του δικαστηρίου να ζητήσει από τους αστυνομικούς να επιβάλλουν την τάξη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων που φώναζαν «ντροπή».

«Η αστυνομία δεν είναι για τους συνηγόρους» σχολίασε από την πλευρά της πολιτικής αγωγής ο Κώστας Παπαδακης. Το δικαστήριο διέκοψε για λίγο, αλλά ακολούθησε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Δ. Παπαδέλη, δικηγόρου του Νικ. Μιχαλολιάκου, και της Μάγδας Φύσσα, με την τελευταία να φωνάζει «μην απειλείς».

Ο δικηγόρος Δημ. Παπαδέλης προσκόμισε στη συνέχεια στο δικαστήριο ιατρική βεβαίωση σύμφωνα με την οποία ο Νίκος Μιχαλολιάκος νοσηλεύεται από τις 6 Ιουνίου με σύνδρομο post Covid-19 και βρίσκεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και αυτοεξυπηρέτησης. Στο έγγραφο που προσκόμισε γίνεται λόγος για έκπτωση αντανακλαστικών, για ικανοποιητική επικοινωνία, αν και ελλειμματική, καθώς και ότι ο ασθενής χρήζει 3-4 μήνες νοσηλείας για την αποκατάσταση του.

«Ο άνθρωπος δεν ξέρει την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Είναι ένας κατηγορούμενος που αδυνατεί να διαβάσει την απόφαση σε βάρος του και ζητάμε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε δεύτερο βαθμό. Γίνεται λόγος αυτές τις ημέρες για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δυο μήνες στη ΜΕΘ και τον φωνάζουν να δικαστεί. Έχει κενά μνήμης, χάνει τον ειρμό των σκέψεων του. Πως θα μου πει την υπερασπιστική γραμμή που θέλει να ακολουθήσουμε; Πως θα τον υπερασπιστώ;» σημείωσε ο Δημ. Παπαδέλης, ζητώντας ξανά την ολιγόμηνη αναβολή της υπόθεσης.

Πολιτικός κρατούμενος δηλώνει ο Γιάννης Λαγός

Ο Γιάννης Λαγός, μέσω του δικηγόρου του Κων. Πλεύρη, υποστήριξε πως η δίκη έχει πολιτικοποιηθεί και θίγεται το δικαίωμα της ελευθερίας του.

«Κινδυνεύει να καταστραφεί πολιτικώς. Η δίκη είναι πολιτική και για αυτό δηλώνει πολιτικός κρατούμενος. Μένει στη φυλακή για τυπικούς λόγους. Η δίκη είναι πολιτική το είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας σας και η ένωση σας» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

«Σέβομαι τη θέση του κυρίου Μιχαλολιάκου, αλλά βρίσκομαι στη φυλακή τρία χρόνια για ποινή που θεωρώ άδικη. Έκανα απεργία πείνας 25 ημέρες και σταμάτησα γιατί έμαθα ότι θα ξεκινήσει το Εφετείο το καλοκαίρι. Έχουν περάσει 40 ημέρες χωρίς να ξεκινήσουμε. Ποια η ουσία της απεργίας πείνας; Θέλω να μιλήσω με στοιχεία να δείξω ότι κακώς έχω καταδικαστεί. Αν αθωωθώ ή αν πάρω ελαφρυντικό, δεν θέλω να γίνει αφού έχω εκτίσει την ποινή μου των 13 ετών» ανέφερε ο Γιάννης Λαγός.

Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή υποστήριξε ότι από ιατρικά έγγραφα που αναγνώστηκαν, προέκυψε ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής έχει καλό επίπεδο συνείδησης και επικοινωνίας που διατηρείται, ενώ η σωματική αδυναμία δεν του στερεί το δικαίωμα του να έρθει στη δικαστική αίθουσα.

Μάλιστα, υπογραμμίσθηκε ότι στο προσωπικό ιστολόγιο του υπάρχει πρόσφατος σχολιασμός της απόφασης της ελληνικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση Λιγνάδη, πράγμα που καταδεικνύει «υγιέστατη πνευματική λειτουργία, κριτική σκέψη και παρέμβαση στα πράγματα».

Την απόρριψη του αιτήματος αναβολής ζήτησε από το δικαστήριο, η εισαγγελέας, εξηγώντας ότι το κινητικό πρόβλημα του κατηγορουμένου μπορεί να λυθεί με αναπηρικό αμαξίδιο όπως συμβαίνει με άλλους κατηγορούμενος.

«Τα κινητικά προβλήματα είναι συνήθως χρόνια και αν αναβληθεί η υπόθεση ενδέχεται και το επόμενο δικαστήριο να αντιμετωπίσει το ίδιο ζήτημα» ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί αναβολή για λόγους «δημοσίου συμφέροντος και τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς η δίκη αφορά τη λειτουργία ενός κόμματος του Κοινοβουλίου».

Σχετικά με το ζήτημα της υποστήριξης της κατηγορίας, η εισαγγελέας της έδρας υιοθέτησε την πρωτοβάθμια απόφαση ζητώντας να παρασταθούν τα θύματα και οι συγγενείς τους στις υποθέσεις του Παύλου Φύσσα και των Αιγύπτιων αλιεργατών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ως προς τα αδικήματα που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όταν το ατομικό έννομο αγαθό πλήττεται δικαιούται ο φορέας να παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας τόσο για το έγκλημα σε βάρος του όσο και για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης».

Έπαυσε η ποινική δίωξη των πλημμελημάτων λόγω παραγραφής

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, επίσης, αποφάσισε την παύση της ποινικής δίωξης των πλημμελημάτων λόγω παραγραφής και την απόρριψη δύο αιτημάτων αναστολής εκτέλεσης της ποινής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης ανέβηκαν ξανά οι τόνοι όταν ο Γιάννης Λαγός άρχισε να παραπονείται για την Ευρωβουλή με την πρόεδρο να επισημαίνει ότι αυτά δεν έχουν σχέση με τη δίκη.

«Εσείς που ευαγγελίζεστε την αριστερά, μιλάμε για δημοκρατία εδώ;» φώναξε ο Γιάννης Λαγός, που χειροκροτήθηκε από μέλη του ακροατηρίου. «Θα το ξεφτιλίσουμε το δικαστήριο σας! Λαμόγια!» φώναξε ξανά με την Μάγδα Φύσσα και ανθρώπους που βρίσκονται στο πλευρό της να απαντούν: «Στα λαγούμια σας! Στις τρύπες σας! Τελειώσατε!». Ακολούθησε η απάντηση των υποστηρικτών Λαγού: «Τώρα ξεκινάμε! Ψόφο, γουρούνια!».

ΧΡΥΣΗ_ΑΥΓΗ-ΛΑΓΟΣ

ΧΡΥΣΗ_ΑΥΓΗ-ΦΥΣΣΑ

ΧΡΥΣΗ_ΑΥΓΗ-ΛΑΓΟΣ2

Δείτε επίσης