Ελλάδα

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην Μάνδρα

Ανησυχία για τον Έβρο, βελτιωμένη η κατάσταση σε Λέσβο, Χαϊδάρι, Γρεβενά, Ηλεία

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στην Μάνδρα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στη Μάνδρα Αττικής, εμφανίζονται μόνο διάσπαρτες εστίες εντός της καμμένης έκτασης.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17.05 το απόγευμα ανατολικά της επαρχιακής οδού Αθηνών - Θηβών και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν άμεσα 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα, 5 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, προσήχθησαν δύο άτομα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛΑΣ, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην περιοχή. Νωρίτερα, στις 18.02 στάλθηκε μήνυμα για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Νέου Πόντου και Νέας Ζωής.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Νέος Πόντος και Νέα Ζωή εκκενώστε τώρα προς Μάνδρα.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή μιας 55χρονης. Όπως μετέδωσε το Mega, η 55χρονη γυναίκα, κάτοικος του οικισμού του Νέου Πόντου που εκκενώθηκε προληπτικά, φέρεται να έκαιγε ξερά χόρτα και κλαδιά στην αυλή του σπιτιού της.

Οι αρχές εξετάζουν αν η φωτιά ξεκίνησε από το σπίτι της και αν αυτό διαπιστωθεί ότι ισχύει, θα της απαγγελθούν κατηγορίες.

89 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 48ωρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής το τελευταίο 48ωρο αντιμετωπίστηκαν 89 δασικές πυρκαγιές στο σύνολο της χώρας.

Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, στο δάσος της Δαδιάς, προστατευόμενη περιοχή Natura, λόγω της πυκνής δασικής ύλης, των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασης, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί, προς το παρόν, η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1, όπου βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του Δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του.

Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Εκτός των επίγειων και εναερίων Πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες, με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει την πρόσβαση των Πυροσβεστών.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

Εξίσου σημαντική συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης και δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών και λωρίδων.

Στη Λέσβο

Η εικόνα από τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο είναι ακόμη πιο βελτιωμένη σήμερα. Πιο συγκεκριμένα τούτη την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα μικρό ενεργό μέτωπο ανατολικά της Βρίσας και πιο συγκεκριμένα στο ρέμα της Λαγκάδας. Στην υπόλοιπη περιοχή της πυρκαγιάς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο προς το παρόν. Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει συνδράμει με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνδρομή παρέχουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή.

Γρεβενά

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά σε βραχώδη περιοχή στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Χαϊδάρι

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στο Χαϊδάρι που εκδηλώθηκε στις 15:27 στην τοποθεσία Μικρό Σχιστό επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Ηλεία

Σε ύφεση βρίσκεται η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Ηλείας, καθώς επίσης και οι υπόλοιπες δασικές πυρκαγιές.

Από τις 22-7-2022 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί από Πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους, 7 άτομα εκ των οποίων 6 για εμπρησμό από πρόθεση και 1 για εμπρησμό από αμέλεια.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής
-Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Δείτε επίσης