Ελλάδα

Όλη η απόφαση του Αρείου Πάγου που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων ναυτικών

Τι αναφέρει στο σκεπτικό της η απόφαση του Α΄Ποινικού Τμήματος Διακοπών του Αρείου Πάγου

Όλη η απόφαση του Αρείου Πάγου που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων ναυτικών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με την υπ’ αριθμ. 1057/2022 απόφασή του το Α΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της ναυτιλιακής εταιρείας Times Navigation συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη στην υπόθεση του δεξαμενόπλοιου Lana και του φορτίου των 104.134 μετρικών τόνων πετρελαίου που έχουν κατασχεθεί από το λιμεναρχείο Καρύστου.

Κατά την κρίση των αρεοπαγιτών, η ναυτιλιακή εταιρεία Times Navigation δεν έχει έννομο συμφέρον να παρέμβει στην εν λόγω υπόθεση.

Υπενθυμίζεται, ότι το πλοίο Lana, με σημαία Ιράν, το οποίο ως «Pegas» ήταν αρχικά ρωσικών συμφερόντων (με σημαία Ρωσίας) μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και είχε καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο της Καρύστου λόγω μηχανικής βλάβης τον περασμένο Απρίλιο.

Στην συνέχεια το πλοίο, κατασχέθηκε από τις ελληνικές Αρχές στα ανοικτά της Καρύστου, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει η περιοχή της Κολούμπια των ΗΠΑ στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδος και κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (νόμος 2804/2000, κ.λπ.) με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και θα ισχυροποιείτο οικονομικά για περαιτέρω τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazban.

Το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας με το υπ΄ αριθμ. 1/2022 βούλευμά του αποφάσισε να επιστραφεί στο δεξαμενόπλοιο μέρος του φορτίου του που ανέρχεται σε 60.000 από τους συνολικά 104.134 τόνους που είχε στις δεξαμενές του, το οποίο είχε μεταφερθεί στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «ICE ENERGY». Οι 60.000 τόνοι είχαν προορισμό το Newport του Τέξας μετά από αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το Συμβούλιο Εφετών στη συνέχεια εξέδωσε βούλευμα του οποίου την αναίρεση ζήτησε η ναυτιλιακή εταιρεία Times Navigation, ενώ πραγματοποίησε παρέμβαση κατά της αναίρεσης η εταιρεία Saman Gostar κ.λπ.

Κατόπιν αυτών η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (24.6.2022), αρνήθηκε να ασκήσει αναίρεση στο 1/2022 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ευβοίας.

Η υπόθεση της Καρύστου είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αντίποινα από το Ιράν, με τα «Σώματα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» τα οποία κατάσχεσαν με στρατιωτική καταδρομική επιχείρηση (με ελικόπτερα) δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο, το «Delta Poseidon» της Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το «Prudent Warrior» της Polembros του Σπύρου Πολέμη τα οποία παραμένουν στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas με συνολικό πλήρωμα 49 ναυτικών εκ των οποίων 10 Έλληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

Η συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Α΄ Ποινικού Τμήματος Διακοπών του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο την αρεοπαγίτη Μαρί Δεργαζαριάν και εισαγγελέα έδρας τον αντεισαγγελέα Α.Π. Γεώργιο Σκιαδαρέση, συζητήθηκε σε δημόσια συνεδρίαση την 19η Ιουλίου 2022 και τώρα εκδόθηκε η απορριπτική 12σελιδη απόφαση.

Όπως επισημαίνει στο σκεπτικό της η αρεοπαγίτικη απόφαση, εφόσον η ναυτιλιακή εταιρεία Times Navigation «δεν συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στην πρωτόδικη δίκη», αλλά και επειδή «δεν επικαλείται οποιοδήποτε έννομη σχέση, δεν νομιμοποιείται ενεργητικά στην άσκηση της αίτησης αναίρεσης».

Κατά συνέπεια, κατέληξαν ομόφωνα οι αρεοπαγίτες, η αίτηση αναίρεσης της επίμαχης ναυτιλιακής εταιρείας «πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη».

Κατόπιν όλων αυτών, η μετάγγιση του πετρελαίου θα υλοποιηθεί καθώς αναμένεται να δοθεί σχετική άδεια για τη μεταφόρτωση του από το ελληνικών συμφερόντων “ICE ENERGY”, όπως αναμένεται και η απελευθέρωση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων και των 49 ναυτικών ομήρων που έχει γίνει από τους «Φρουρούς της Επανάστασης».

Το θρίλερ των 100 ημερών που ξεκίνησε στην Κάρυστο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana», κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου την 14η Απριλίου προερχόμενο από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, μεταφέροντας στις δεξαμενές του 104.134 τόνους πετρελαίου.

Κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης και αρχική συναίνεση των δικαστικών αρχών στην Χαλκίδα, ξεκίνησε η απάντληση του ιρανικού πετρελαίου, από το δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana».

Η εξέλιξη αυτή και το ενδεχόμενο να χάσει την ποσότητα του πετρελαίου, οδήγησε το Ιράν σε μια πράξη πειρατείας.

Συγκεκριμένα, στις 27 Μαΐου, ομάδα Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» έκαναν ρεσάλτο σε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο, τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη, αιχμαλωτίζοντας επί της ουσίας τα πληρώματα. Μεταξύ των ναυτικών από τα δύο πλοία που κρατούνται μέχρι και σήμερα από την επίσημη κυβέρνηση του Ιράν, συμπεριλαμβάνονται εννέα Έλληνες, οι οικογένειες των οποίων περιμένουν εναγωνίως την απελευθέρωσή τους.

Μετά την πράξη πειρατείας από το Ιράν -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αθήνας από 27 Μαϊου- το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία συμβουλεύοντας τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Η σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου και η επικείμενη επιστροφή του πετρελαίου στο Ιράν, εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για τον επαναπατρισμό των εννέα Ελλήνων ναυτικών και των άλλων μελών των πληρωμάτων των δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Ιράν από τις 27 Μαϊου.

Διαβάστε όλη την απόφαση του Αρείου Πάγου

[

Δείτε επίσης