Ελλάδα

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Πως θα καταπολεμηθεί η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βια

Προτάσεις για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Τι αναφέρει η Ένωση σε επιστολή της προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, τα κόμματα και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Πως θα καταπολεμηθεί η ενδοοικογενειακή και έμφυλη  βια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων θεωρεί ότι «κλειδί» για την αντιμετώπιση της έξαρσης του φαινομένου με την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία είναι η ανάληψη προληπτικών παρεμβάσεων και για το λόγο αυτό καταθέτει σειρά προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων υποστηρίζει πως «η βία είναι η παρακμή του πολιτισμού και των κοινωνιών μας. Η εικόνα της Ελλάδας, με τρείς ανθρωποκτονίες εντός του οικογενειακού πλαισίου και μέσα σε 48 ώρες, πλην των πλείστων άλλων που τελέστηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα των 2 τελευταίων ετών πιθανόν να κατέκτησε τα πρωτεία στην ανεξέλεγκτη βία στον Ευρωπαϊκό χώρο».

Στην επιστολή της επισημαίνει πως «η ασφάλεια δεν είναι μόνο αντιμετώπιση και επιβολή του νόμου, είναι πρώτα και πάνω από όλα πρόληψη. Η βία κυρίως κατά των γυναικών δεν θα εξαλειφθεί, όπως έχει θέσει ως προτεραιότητα ο ΟΗΕ, μόνο με την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών, δεν θα εξαλειφθεί ούτε και με την αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων. Η βία θα ξεριζωθεί μόνο εάν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έγκαιρες προληπτικές παρεμβάσεις».

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η πρόληψη της βίας απαιτεί μία πολιτική, υπηρεσιακή και κοινωνική αλυσίδα συντονισμού. Απαιτεί τη συνεργασία πολλών και διαφορετικών πολιτικών και πρωτοβουλιών. Προϋποθέτει δράσεις στην οικογένεια, στο σχολείο, στο χώρο εργασίας, αλλά και γενικότερα σε επίπεδο κοινωνίας».

Τονίζει, επίσης, ότι ι «η πρόληψη δεν είναι στενή κρατική υπόθεση, είναι βασική δυναμική μίας υγιούς και συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αποτελεσματική αντιμετώπιση της κουλτούρας της βίας».

Με βάση αυτές τις παραδοχές η Ένωση προχώρησε στην κατάθεση και προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων για την πάταξη του τραγικού κοινωνικού φαινομένου ανεξέλεγκτης βίας πρωτίστως στο πλαίσιο της οικογένειας.

Διαβάστε όλη την επιστολή με τις προτάσεις της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Δείτε επίσης