Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 48 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα - Επιπλέον 9 σε μία εβδομάδα - Όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες

Την εβδομαδιαία επιδημιολογική αναφορά για την ευλογιά των πιθήκων εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Ευλογιά των πιθήκων: Στα 48 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα - Επιπλέον 9 σε μία εβδομάδα - Όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε 48 στο σύνολό τους ανήλθαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μόνο την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα που σημειώθηκαν ήταν εννέα.

Τα στοιχεία προέρχονται από τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ μέχρι τις 4 Αυγούστου 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όλοι οι ασθενείς είναι άνδρες, με διάμεση ηλικία 36 ετών (19-59). Οι 16 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό μέσα στον χρόνο επώασης της νόσου.

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Στην Ευρώπη καταγράφηκαν 17.897 κρούσματα της νόσου σε 41 διαφορετικές χώρες

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 9 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 17.897 κρούσματα της νόσου σε 41 διαφορετικές χώρες

Δείτε επίσης