Ελλάδα

Τα «παίζει όλα» για την αθώωσή της η Ρούλα Πισπιρίγκου

Γιατί η 33χρονη κατηγορούμενη επέλεξε ως αποκλειστικό υπερασπιστή της τον Αλέξη Κούγια, ενώ αναμένεται η απολογία της για τους θανάτους των Μαλένας και Ίριδας

Τα «παίζει όλα» για την αθώωσή της η Ρούλα Πισπιρίγκου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Ρούλα Πισπιρίγκου ενόψει της επικείμενης απολογίας της για την τρίτη κατά σειρά ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος της φαίνεται πως τα... παίζει όλα για όλα για να αποσείσει τις βαριές κατηγορίες που της έχουν απαγγελθεί.

Αυτό εκτιμούν νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας την αποκλειστική ανάθεση της νομικής εκπροσώπησής της στον δικηγόρο Αλέξη Κούγια. Όπως λένε,η 33χρονη κατηγορούμενη αναζητά έναν νέο τρόπο υπεράσπισής της, ο οποίος θα ειναι περισσότερο ουσιαστικός αλλά, ταυτόχρονα, δεν θα χάνει και τον επικοινωνιακό χαρακτήρα. που σχεδόν απαιτεί μια τέτοια υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Δίνει το «στίγμα» της νέας υπεράσπισης της Πισπιρίγκου ο Κούγιας

Ήδη ο Αλέξης Κούγιας με την πρώτη δήλωσή του, μετά την εξουσιοδότηση που του παρείχε η εντολέας του, έδωσε το «στίγμα» της νέας υπεράσπισής της. Επικοινωνιακή, με μία δήλωση που έγινε θέμα στα περισσότερα ηλεκτρονικά μέσα και πιο ουσιαστική καθώς κατέδειξε ότι στοχεύει στην «καρδιά» του κατηγορητηρίου, δηλαδή τις ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Προετοιμάζει μία απολογία

Την παρούσα περίδο η Ρούλα Πισπιρίγκου πρέπει να προετοιμάσει τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς που θα προβάλει ενώπιον της ανακρίτριας, Ευγενίας Τζωρτζάτου, η οποία μέσα στο προσεχές διάστημα θα την καλέσει σε απολογία για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, σχετικά με τους θανάτους των δύο μικρότερων θυγατέρων της: της 3,5 ετών Μαλένας, της 6 μηνών Ίριδας.

Αιχμή του... δόρατος σε αυτο το κατηγορητήριο αποτελεί αναμφίβολα το πόρισμα των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλογρηά, οι οποίοι αξιολογώντας τα υπάρχοντα ευρήματα, τις τοξικολογικές και άλλες εξετάσεις, καθώς και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που υπάρχουν στη δικογραφία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη κρύβεται εγκληματική ενέργεια.

Οι δύο ιατροδικαστές, αναφέρουν στο πόρισμά τους ότι οι θάνατοι των Μαλένας και Ίριδας ήταν ασφυκτικοί καθώς κάποιος απλά έφραξε τις αναπνευστικές οδούς των δύο κοριτσιών. .

Πως θα αντικρούσει Ρούλα Πισπιρίγκου την επιστημονική άποψη η οποία δεν την κατονομάζει μεν ως δράστη των εγκλημάτων, αλλά στην ουσία την «φωτογραφίζει» καθώς είναι το μόνο πρόσωπο που ως μητέρα βρισκόταν συνεχώς κοντά στα παιδιά της;

Η υπόθεση της Τζωρτζίνας

Η κατηγορούμενη από την αρχή της.... δικαστικής της περιπέτειας υποστηρίζει ότι είναι αθώα. Της αθωότητάς της υπεραμύνθηκε όταν η ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα την κάλεσε να απολογηθεί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με θύμα την 9χρονη κόρη της Τζωρτζίνα.. Ωστόσο οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματά της δεν έπεισαν την ανακρίτρια, η οποία, με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα, διέταξε την προφυλάκισή της.

Ο «πυρήνας» της κατηγορίας στην προκειμένη περίπτωση είχε να κάνει με την ανίχνευση, από τις τοξικολογικές εξετάσεις, της ουσίας «κεταμίνη». Από τους εργαστηριακούς ελέγχους, λοιπόν, προέκυψε ότι είχε δοθεί, από κάποιον, μεγάλη δόση αυτής της ουσίας στη μικρή Τζωρτζίνα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο θάνατο.

Και σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, υπήρχε ένα αποτέλεσμα επιστημονικής εξέτασης, το οποίο δεν κατονόμαζε μεν την 33χρονη, αλλά ποιός βρισκόταν μέρα και νύχτα στο προσκέφαλο της 9χρονης; Η Ρούλα Πισπιρίγκου την οποία απομάκρυναν από το δωμάτιο που νοσηλευόταν η κόρη της, μόνο οι γιατροί στην περίπιτωση που ήθελαν να κάνουν κάποια επεμβατική πράξη ή κάποια εξέταση στη μικρή.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου ισχυρίστηκε ότι είναι αθώα και όταν κλήθηκε από την ίδια ανακρίτρια να απολογηθεί για τη συμπληρωματική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της και αφορούσε το αδίκημα της απόπερας ανθρωποκτονίας, πράξη που φέρεται να τέλεσε όσο η 9χρονη Τζωρτζίνα νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο και από ένα επεισόδιο το οποίο υπέστη έμεινε τετραπληγική.

Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάστηκε κάποια εξέταση, ή ιατροδικαστικό πόρισμα για να φθάσει σε αυτήν η κατηγορούσα αρχή, χωρίς, μάλιστα, να γνωρίζει πως η κατηγορούμενη αποπειράθηκε να δολοφονήσει την κόρη της μέσα στο νοσοκομείο.

Οι παρασκηνιακές κινήσεις

Η υπερασπιστική θέση της κατηγορούμενης, ότι ως μητέρα δεν μπορεί να έχει κάνει κακό στα παιδιά της δεν την ωφέλησε, αντίθετα στην πορεία έφερε στιο προσκήνιο της δικαστικής διερεύνησης μία τρίτη δικογραφία για δύο θανάτους ( Μαλένας και Ίριδας) για τους οποίους αρχικά έδωσε εξηγήσεις ως μοναδική ύποπτη και στη συνέχεια ασκήθηκε σε βάρος της ποινική δίωξη και τώρα αναμένεται η κλήση της σε απολογία.

Το τελευταίο διάστημα έγιναν γνωστές κάποιες πληροφορίες για έντονες παρασκηνιακές κινήσεις που καταγράφονται στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου. σε μία περίοδο «νεκρή», καθότι η νομική συνέχεια αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου, οπότε η Δικαιοσύνη επανέρχεται μετά την υπηρεσιακή «ανάπαυλα» του Αυγούστου.

Όι πληροφορίες αυτές σύμφωνα με ρεπορτάζ του pelop.gr, δείχνουν ότι, παρά τη θερινή ραστώνη, γίνονται υπόγειες κινήσεις προετοιμασίας και από τις δύο πλευρές, ενόψει απολογίας της κατηγορουμένης για τον θάνατο των δύο πρώτων παιδιών της, Μαλένας και Ιριδας, βάσει του τελευταίου πορίσματος των κρατικών πραγματογνωμόνων.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», το δίδυμο Καρακούκη – Καλόγρηα, προκειμένου να μην δοθεί νομικό πάτημα στην πλευρά Πισπιρίγκου, φαίνεται να πιέζει τις δύο ιατροδικαστές, Ιωάννα Τσάκωνα ( Μαλένας) και Αγγελική Τσιόλα ( Ιριδας), αν όχι να προσχωρήσουν, τουλάχιστον να προσαρμοστούν στο περιεχόμενο της τελικής τους έκθεσης που οδηγεί σε εγκληματικές πράξεις της προφυλακισμένης Ρούλας Πισπιρίγκου.

Σύμφωνα πάντα με το pelop.gr, η ίδια πίεση, για πιο ξεκάθαρες αναφορές, φαίνεται να ασκείται και σε μερίδα μαρτύρων του ιατρονοσηλευτικού χώρου, ώστε να μην υπάρχει κανένα «σύννεφο» στα όσα ήδη έχουν καταθέσει και αποτελούν κόλαφο για την κατηγορουμένη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν όμως, σημαντικές κινήσεις και από την πλευρά της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Βάσει αυτών:

-Το πόρισμα Καρακούκη – Καλόγρηα έχει μεταφραστεί και ήδη έχει αποσταλεί σε Τοξικολογικό Εργαστήριο της Γερμανίας.

-Αναζητούνται, παράλληλα, κι άλλα παρόμοια Κέντρα Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στην Ευρώπη.

Το πλέον σημαντικό όμως είναι ότι, ήδη υπάρχει επικοινωνία με το Ιατροδικαστικό Εργαστήριο του FBI στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, προς αναζήτηση απαντήσεων στα ερωτήματα που έχουν προκύψει για την υπόθεση και των τριών νεκρών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τα υπό έλεγχο στοιχεία αφορούν, στις αρχικές ιατροδικαστικές εκθέσεις Τσάκωνα – Τσιόλα, τους ιατρικούς φακέλους των παιδιών και τις καταθέσεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, σε Αθήνα και Πάτρα.

Ο Αλέξης Κούγιας και η «νέα» υπεράσπιση Πισπιρίγκου

Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι στη Βρτζίνια των ΗΠΑ επρόκειτο να μετέβαινε ο έως χθες συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, ο οποίος πλέον δεν θα την εκπροσωπεί νομικά, καθώς βάσει του πληρεξουσίου η κατηγορούμενη ορίζει αποκλειστικά ως συνήγορό της τον Αλέξη Κούγια.

Ο τελευταίος θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο της αμφισβήτησης, τουλάχιστον αν όχι ανατροπής, των επιστημονικών συμπερασμάτων στα οποία βασίζεται η κατηγορία για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη;

Η απάντηση που πρέπει να δοθεί σε αυτό το ερώτημα είναι μάλλον θετική, όπως καταδεικνύει η πρώτη δήλωση του κ. Κούγια μετά τη δημοσιοποίηση της ανάληψης των νέων καθηκόντων του.

Στη δήλωση αυτή ο κ. Κούγιας, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Με μία πρωτοφανή προανακριτική – αστυνομική προκατάληψη και «χωροφυλακιστική» προσέγγιση στοιχείων της δικογραφίας, καταργήθηκαν οι κορυφαίες επιστημονικές προσωπικότητες του Καθηγητού Παθολογοανατομίας του ΕΚΠΑ κου Αγαπητού και των κορυφαίων ελληνίδων Ιατροδικαστών κ.κ. Τσάκωνα και Τσιώλα.

Ανετράπησαν χωρίς επιστημονικά αξιολογήσιμα ιατροδικαστικά και παθολογοανατομικά ευρήματα μετά από εκταφές, οι συγκροτημένες από επιστημονικής άποψης ιατροδικαστικές και παθολογοανατομικές γνωμοδοτήσεις και πορίσματα και δημιουργήθηκε, δυστυχώς, με την ανοχή αυτών, που έπρεπε να αντιδράσουν με νόμιμο τρόπο, μία δικογραφία που επέτρεψε σε όλους όσοι διαχρονικά για ιδιοτελείς σκοπούς καταρρακώνουν το τεκμήριο αθωότητος σε μεγάλες και ιστορικές υποθέσεις πολιτικοποινικού ενδιαφέροντος να προκαταδικάσουν την κα κατηγορουμένη, αγνοώντας ότι αυτό έχουν αρμοδιότητα να το πράξουν μόνο οι τακτικοί Δικαστές και τα ποινικά Δικαστήρια.

Κανένας δικηγόρος, ιατροδικαστής, παθολογοανατόμος, δημοσιογράφος δεν έχει δικαίωμα μέσα από τηλεδίκες να εξοντώνει κανέναν συνάνθρωπό μας».

Δείτε επίσης