Ελλάδα

Λέσβος: Καταδίωξη πλοίου ΒΔ του νησιού - Η απάντηση της Αθήνας στους ισχυρισμούς της Άγκυρας

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Λιμενικό Σώμα όταν στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέσβου πλοίο με σημαία Κομορών δεν σταμάτησε για έλεγχο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη με προειδοποιητικά πυρά.

Το Λιμενικό Σώμα απάντησε περιγράφοντας τα γεγονότα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο Λιμενικό Σώμα σήμανε, το μεσημέρι του Σαββάτου, συναγερμός. Κι αυτό γιατί στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέσβου πλοίο με σημαία Κομορών δεν σταμάτησε για έλεγχο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη με προειδοποιητικά πυρά.

Οι Τούρκοι ζήτησαν εξηγήσεις για το περιστατικό και η Αθήνα τους έδωσε ηχηρή απάντηση.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το πλοίο «Ανατόλιαν» εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της Λέσβου να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια του νησιού.
Ο πλοίαρχος του πλοίου, αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια.

Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα και κινούμενο προς τα τουρκικά παράλια.

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν εγγράφως από το Κέντρο Επιχειρήσεων του λιμενικού οι τουρκικές Αρχές.

Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι

Οι τουρκικές αρχές από την πλευρά τους κατηγορούν την ελληνική ακτοφυλακή ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά ενός μεταγωγικού πλοίου με όνομα «Anatolian» και σημαία Κομορών, το οποίο, -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς- έπλεε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Τενέδου.

Όπως ισχυρίζεται η Yeni Safak το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις από την Αθήνα.

Ο ΑΝΤ1,μετέδωσε ότι ο Τζεγκίζ Ολούτς αξιωματούχος του πλοίου, περιγράφοντας τα γεγονότα στην εκπομπή του CNN Turk είπε: «Κράτησε 20 λεπτά. Τράβηξα όσα περισσότερα βίντεο μπορούσα. Πρόταξαν όπλο. Αναγκαστικά κράτησα την κάμερα κάτω. Μέχρι και ο αριθμός του σκάφους είναι καθαρός. Αριθμός σκάφους 602. Συγκεντρώσαμε το προσωπικό του πλοίου σε ασφαλές μέρος. Ήμασταν ήρεμοι. Η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 13:30. Συνεχίστηκε μέχρι τις 14:00»

Ο Τζενγκίζ Ολούτς πρόσθεσε: «Ήρθε κορνάροντας. Φώναξαν στα τούρκικα ‘Σταμάτα, καπετάνιε’. Ήμασταν στα δυτικά της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας. Έλεγξα αν το μέρος που βλέπαμε ήταν η Λέσβος. Επιβεβαιώσαμε ότι περάσαμε τη Λέσβο. Το σκάφος ακούμπησε στο πλοίο. Δεν επιχείρησαν να ανέβουν στο πλοίο. Ήθελαν να μας σταματήσουν. Έκανα μια ανακοίνωση από τον ασύρματο στον σταθμό κυκλοφορίας Κουμκαλε. Μετά από 5 λεπτά έφτασε δεύτερο σκάφος και το πρώτο σκάφος άρχισε να πυροβολεί. Έκαναν ελιγμούς γύρω μας. Άνοιξαν πυρ και από τα δύο σκάφη. Το πρώτο σκάφος προσπάθησε να πετάξει ένα σχοινί για να το μπλέξει στην προπέλα του πλοίου. Κάθε φορά που μας έβλεπαν πρότασσαν όπλο. Σε κάθε σκάφος βρίσκονταν περισσότερα από 10 άτομα. Έχουν περάσει 15 μέρες από τότε που φύγαμε από τη Σομαλία. Κάθε ώρα καταγράφεται η θέση του πλοίου. Είναι ξεκάθαρο λεπτό προς λεπτό από πού περνά το πλοίο.»

Αναλυτικότερα όλη η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος έχει ως εξής:

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης εντόπισε το Ro-Ro πλοίο “ANATOΛΙΑΝ” σημαίας Κομόρες, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Λέσβου, να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια του νησιού.

Στη συνέχεια, ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, αυτός δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα και κινούμενο προς τα τουρκικά παράλια.

Ταυτόχρονα, για το περιστατικό με το ανωτέρω πλοίο ενημερώθηκαν εγγράφως από το Κέντρο Επιχειρήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι τουρκικές Αρχές, προκειμένου για τις δικές τους ενέργειες».

Δείτε επίσης