Ελλάδα

Μέτρα - «ανάσα» και για τους φοιτητές: Αύξηση 50% στο στεγαστικό επίδομα - Στα 2.000 ευρώ για όσους συγκατοικούν

Τι αλλάζει στη φοιτητική στέγη - Νέες εστίες για 8.150 σπουδαστές - Οι αυξήσεις και τα κίνητρα

Μέτρα - «ανάσα» και για τους φοιτητές: Αύξηση 50% στο στεγαστικό επίδομα - Στα 2.000 ευρώ για όσους συγκατοικούν
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για τη στήριξη των φοιτητών με αύξηση του φοιτητικού επιδόματος αλλά και τη δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών έκανε λόγο σήμερα το πρωί η υπουργός Παιδεία Νίκη Κεραμέως κατά την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου για τη στέγαση, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες φοιτητές, αλλά και απαλλάσσοντας τις οικογένειές τους από ένα επιπλέον οικονομικό βάρος.

Συγκεκριμένα η υπουργός τόνισε πως «σε ό,τι αφορά τους φοιτητές είναι δυο οι άξονες της πολιτικής. Ο πρώτος έχει να κάνει με το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, ο δεύτερος με τις φοιτητικές εστίες».

Για το πρώτο σκέλος, η υπουργός είπε ότι «στο πλαίσιο της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ, εντάσσεται η αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος. Πλέον, από τα 1.000 ευρώ, αυξάνεται στα 1.500 ευρώ». Επιπλέον, προσέθεσε, προβλέπεται «και από τα 1.000 ευρώ αύξηση 100%, στα 2.000 ευρώ, σε όσους συγκατοικούν, σαν ένα επιπλέον κίνητρο για αξιοποίηση ακινήτων από περισσότερους του ενός φοιτητές».

Θα ισχύσει αναδρομικά η αύξηση και για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022

Σε εκείνο το σημείο, η υπουργός υπενθύμισε ότι «βάσει ρύθμισης που είχε ανακοινωθεί από τον ΠΘ στην περυσινή ΔΕΘ και η οποία εφαρμόστηκε αμέσως, το στεγαστικό επίδομα δεν δίνεται μόνο σε φοιτητές Πανεπιστημίων αλλά και σε καταρτιζόμενους που φοιτούν σε Δημόσια ΙΕΚ. Συνεπώς και οι φετινές εξαγγελίες του ΠΘ αφορούν τόσο σε φοιτητές ΑΕΙ όσο και σε σπουδαστές ΙΕΚ που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια».

Η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «η αύξηση του επιδόματος από 1.000 σε 1.500, συνιστά προφανώς ένα μέτρο πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, ένα μέτρο το οποίο επενδύει στην εκπαίδευση και τους νέους μας», ενώ υποστήριξε ότι οι δικαιούχοι του αυξημένου επιδόματος υπολογίζονται σε 50.000 φοιτητές και σπουδαστές.

Ενδεχομένως το πιο σημαντικό όσων ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας είναι, όπως είπε, ότι «το ευνοϊκό αυτό μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά, με ωφελούμενους και τους φοιτητές και σπουδαστές του ακαδημαϊκού έτους και έτους κατάρτισης 2021-2022. Έτσι, ήδη από τον τρέχοντα μήνα θα εφαρμοστεί η αύξηση του επιδόματος, επομένως οι δικαιούχοι θα το λάβουν ήδη από αυτό το φθινόπωρο. Για το σκοπό αυτό, έχει εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 25 εκ. ευρώ, με το οποίο ο συνολικός προϋπολογισμός για το επίδομα στέγης ξεπερνάει τα 75 εκ. ευρώ» ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.

Οι ρυθμίσεις για τη φοιτητική εστία

Στην ίδια κατεύθυνση, αυτήν της στήριξης της φοιτητικής στέγης, κινείται και η πρωτοβουλία για δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε 5 Πανεπιστήμια της χώρας: Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Κρήτης.

«Πρόκειται για τμήμα ενός συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εν προκειμένω μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την κατασκευή φοιτητικών εστιών συνολικής δυναμικότητας 8.150 ατόμων, συνολικού εκτιμώμενου κόστους κατασκευής 540 εκ. Ευρώ» είπε η υπουργός Παιδείας.

Όπως εξήγησε, «με τις νέες φοιτητικές εστίες, σηματοδοτούμε την υλοποίηση ενός τρίπτυχου δεσμεύσεών μας». Οι δεσμεύσεις αυτές είναι οι εξής:
• Πρώτον, τη στήριξη των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη ανάγκες σε αστικές περιοχές (ΠΑΔΑ), σε ακριτικές περιοχές (ΔΠΘ, ΠΔΜ), σε τουριστικές περιοχές (Πανεπιστήμιο Κρήτης), και στην ενδοχώρα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
• Δεύτερον, τη μέριμνα για την εξασφάλιση συνθηκών διαβίωσης των φοιτητών των Ιδρυμάτων μας, με την κάλυψη αναγκών στέγασης.
• Τρίτον, την ολιστική προσέγγιση για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, τόσο μέσα από ένα πρόσφορο θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο όσο και μέσα από υποδομές που διευκολύνουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, με την κατασκευή σύγχρονων πανεπιστημιακών υποδομών δίνεται η δυνατότητα:

• Να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε φοιτητές που προέρχονται από χαμηλά οικονομικά στρώματα.
• Να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη πανεπιστημιακή κοινότητα.
• Να δημιουργηθούν υψηλού επιπέδου δομές που λειτουργούν προσθετικά στο συνολικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα των Ιδρυμάτων μας.

«Με αυτές τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στηρίζουμε τους σπουδαστές μας, στηρίζουμε τους φοιτητές μας, δίνουμε κίνητρα να επικεντρωθούν στις σπουδές τους, απαλλάσσουμε τις οικογένειες από ένα επιπλέον οικονομικό βάρος. Επενδύουμε στην εκπαίδευση και τη νεολαία μας, στο μέλλον της χώρας μας» τόνισε καταλήγοντας η υπουργός Παιδείας.

Δείτε επίσης