Ελλάδα

Τηλεοπτικές άδειες: Νέα αναβολή λόγω απουσίας μαρτύρων στη δίκη των Λ. Κρέτσου - Ι. Καλογρίτσα

Το δικαστήριο ανέβαλε την δίκη και επέβαλε στους απόντες μάρτυρες πρόστιμο 150 ευρώ

Ο Λευτέρης Κρέτσος υποστηρίζει ότι ο ίδιος σταμάτησε τον κ. Καλογρίτσα γιατί δεν είχε τις προϋποθέσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για τις 7 Δεκεμβρίου 2022 αναβλήθηκε η δίκη του πρώην γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και μετέπειτα υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Λευτέρη Κρέτσου, για όσα διαδραματίστηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Λόγω απουσίας μαρτύρων ο εισαγγελέας πρότεινε αναβολή, λέγοντας: «Προτείνω αναβολή για το 352 ΚΠΔ. Απουσιάζουν αρκετοί μάρτυρες. Επειδή είναι βουλευτές έχουν ακαταδίωκτο, αλλά να επιβληθεί πρόστιμο. Σε άπαντες τους βουλευτές που απουσιάζουν να επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ»

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, ανέβαλε την δίκη και επέβαλε στους απόντες μάρτυρες πρόστιμο 150 ευρώ.

Στο εδώλιο μαζί με τον Λευτέρη Κρέτσο, έχουν παραπεμφθεί ο Ιωάννης Καλογρίτσας, γιος του επιχειρηματία, Χρήστου Καλογρίτσα και ακόμα πέντε πρόσωπα, μέλη της επιτροπής ελέγχου του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Λευτέρης Κρέτσος κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση, ενώ ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στο παραπάνω αδίκημα.

Η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο το 2016. Ωστόσο, το 2018 η Εισαγγελία Εφετών την ανέσυρε και συγκεκριμένα ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος παρήγγειλε και την άσκηση ποινικής δίωξης.

Στο πόρισμά του ο κ. Αθανασίου ανέφερε πως ο Λευτέρης Κρέτσος και τα μέλη της επιτροπής ενήργησαν «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη -Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου ή πάντως όχι ουσιωδώς τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία με βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη».

Οι κατηγορίες και η υπόθεση αφορούν τα βοσκοτόπια του επίδοξου «καναλάρχη» Ιωάννη Καλογρίτσα, ο οποίος τα εμφάνιζε ως εγγύηση για να εξασφαλίσει μία τηλεοπτική άδεια στον διαγωνισμό της τότε κυβέρνησης ο οποίος μετέπειτα ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η υπόθεση δεν πήγε ποτέ στη Βουλή καθώς κρίθηκε πως το αδίκημα τελέστηκε την περίοδο που ο Λευτέρης Κρέτσος ήταν γενικός γραμματέας και όχι υφυπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιότητα που απέκτησε μετά.

Η δίκη έχει αναβληθεί ήδη αρκετές φορές.

«Θέλαμε να γίνει η δίκη. Δεν μπορούν να είναι όμηροι τόσο καιρό οι κατηγορούμενοι», δήλωσε ο δικηγόρος και εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου Γιάννης Μαντζουράνης, ενώ ο Λευτέρης Κρέτσος τον ευχαρίστησε.

Σχετικά με όσα δηλώνει ο κύριος Καλογρίτσας, ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, απάντησε ότι προτείνει να διαβάσουν την προκήρυξη του διαγωνισμού. «Εγώ σταμάτησα τον κύριο Καλογρίτσα γιατί δεν τήρησε τις προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο Λ. Κρέτσος.

Δείτε επίσης