Ελλάδα

Γκάγκα: Στο Παίδων «Αγία Σοφία» γίνονται από 6 έως 14 χειρουργεία την ημέρα

Η αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η λίστα αναμονής των χειρουργείων του νοσοκομείου κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά που ήταν και τα προηγούμενα χρόνια

Γκάγκα: Στο Παίδων «Αγία Σοφία» γίνονται από 6 έως 14 χειρουργεία την ημέρα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Το Παίδων κάνει μίνιμουμ έξι επεμβάσεις και μάξιμουμ δώδεκα έως δεκατέσσερις επεμβάσεις την ημέρα. 'Αρα, δεν είναι σωστό να λέγεται ότι δεν κάνει χειρουργεία» ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Η αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι η λίστα αναμονής των χειρουργείων του νοσοκομείου κυμαίνεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά που ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά, είπε πως η λίστα αναμονής των χειρουργείων το 2018 ήταν 2.379 παιδιά, το 2019 ήταν 2.853 παιδιά, το 2020 ήταν 2.210 παιδιά, το 2021 ήταν 2.606 και αυτή την στιγμή είναι 2.925 παιδιά.

Η κυρία Γκάγκα επισήμανε πως το πρόβλημα είναι στις ελλείψεις σε αναισθιολόγους, για αυτό και η κυβέρνηση έδωσε κίνητρα.

Ειδικότερα για το νοσοκομείο Παίδων, η κυρία Γκάγκα σημείωσε πως στο τέλος του 2018 το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών αναισθησιολόγων ήταν 11 γιατροί ΕΣΥ και μία επικουρική γιατρός. Στο τέλος του 2019 το σύνολο ήταν δεκαπέντε αναισθισιολόγοι. Στο τέλος του 2020 ανήλθαν σε 16 αναισθιολόγοι μαζί με τους ειδικευόμενους. Το 2021 ξεκινήσαμε με αυτό το νούμερο. Αποχώρησαν όμως και ο αριθμός έφτασε σε εννέα γιατροί ΕΣΥ και μία ειδικευόμενη. Το 2022 προσελήφθησαν δύο γιατροί ΕΣΥ και δύο ειδικευόμενοι, όμως αποχώρησε ένας γιατρός ΕΣΥ και ένας ειδικευόμενος και σήμερα έχουμε 10 γιατρούς ΕΣΥ, από τους οποίους ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Δείτε επίσης