Ελλάδα

Σπείρα διαδικτυακών απατεώνων υπέκλεπτε κωδικούς και «άδειαζε» τραπεζικούς λογαριασμούς

Οι απατεώνες παρίσταναν πότε τους τουρίστες που ήθελαν να κάνουν κρατήσεις δωματίων και πότε τους ασθενείς που έχρηζαν ιατρικής βοήθειας. Θύματά τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ένας γιατρός. Η λεία τους ξεπερνά τις 185.000 ευρώ

Δύο ήταν τα ηγετικά στελέχη της σπείρας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Εννέα απάτες και πέντε απόπειρες απατών, που διαπράχθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2022, εξιχνίασαν, μετά από μεθοδική έρευνα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, σε συνεργασία με συναδέλφους τους του Τμήματος Ασφάλειας Τριπόλεως.

Θύματα των απατών ήταν ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 7 ημεδαπών ανδρών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτες με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Ειδικότερα, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, τα 2 αρχηγικά μέλη συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη, με σκοπό την απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους, εξαπατώντας ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.

Απατηλή ιστοσελίδα τράπεζας μέσω link μέσα σε e-mail

Συγκεκριμένα, τηλεφωνούσαν δήθεν για κράτηση δωματίων και έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα, στα οποία υπήρχε σύνδεσμος (link), που οδηγούσε σε απατηλή ιστοσελίδα τράπεζας, με πρόσχημα την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Με αυτή την μέθοδο, υπέκλεπταν τραπεζικά στοιχεία που καταχωρούσαν οι παθόντες στην απατηλή ιστοσελίδα και αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αφαιρώντας χρηματικά ποσά.

Όπως εξακριβώθηκε, το χρονικό διάστημα από 6 έως 15 Μαρτίου 2022, διέπραξαν 9 απάτες και 5 απόπειρες απάτης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Πιερία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Ήπειρο, Μαγνησία και Αττική.

Σε μία περίπτωση εξαπάτησαν γιατρό σε περιοχή της Αττικής με το πρόσχημα της καταβολής ιατρικής αμοιβής.

Ο ρόλος των money mules

Η συνολική τους λεία ξεπερνά τις 185.000 ευρώ. Για τον σκοπό τους χρησιμοποιούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς που τους είχαν παραχωρήσει συνεργοί τους (money mules), ώστε να μεταφέρουν τα χρηματικά ποσά που αποσπούσαν από τα θύματά τους.

Από την έρευνα των αστυνομικών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 30 ατόμων, κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

Δείτε επίσης