Ελλάδα

Κρήτη: Μυστηριώδες βουητό αναστατώνει το χωριό Καμάρες - Φοβούνται επικίνδυνο γεωλογικό φαινόμενο οι κάτοικοι

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας

Κρήτη: Μυστηριώδες βουητό αναστατώνει το χωριό Καμάρες - Φοβούνται επικίνδυνο γεωλογικό φαινόμενο οι κάτοικοι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανησυχία στους κατοίκους του χωριού Καμάρες της Κρήτης έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες ένα βουητό που δεν μπορούν να διαπιστώσουν από που προέρχεται, μαζί με ένα τράνταγμα, όμοιο με πτώση τεράστιου βράχου.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της κοινότητας Καμαρών Γιώργος Κουτεντάκης, στις 17.50 το απόγευμα της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου, συνέβη για πρώτη φορά και ακολούθησε μία ακόμη αργότερα, στις 22.15 την ίδια μέρα, ενώ και το επόμενο πρωί το φαινόμενο έγινε αισθητό από τους κατοίκους αν και με μικρότερη ένταση.
Το υπόκωφο βουητό και το ταρακούνημα, σαν να γίνεται σεισμός, δεν είναι η πρώτη φορά κάνει την εμφάνιση του στην περιοχή, καθώς την τελευταία 15ετία οι κάτοικοι έχουν βιώσει κι άλλες φορές παρόμοιο φαινόμενο. Πριν από μερικά χρόνια, είχε ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στην περιοχή και κλήθηκαν γεωλόγοι για να το εξετάσουν χωρίς να προκύψει κάτι ανησυχητικό.

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, πριν από περίπου δύο χρόνια, ένας τεράστιος βράχος που βρισκόταν σε απόσταση 400 μέτρων από το χωριό, αποκολλήθηκε, κατέρρευσε και χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το σημείο πάνω από 2.000 τόνοι πέτρες. Το γεγονός αυτό, προσθέτει ο ίδιος, κάνει τους κατοίκους να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιου γεωλογικού υπόγειου φαινομένου, που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο το χωριό, γι’ αυτό ζητούν να διερευνηθεί το θέμα από τους ειδικούς.

Πάντως, απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, όταν ρωτήθηκε για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στις Καμάρες, καθώς όπως είπε, δεν φαίνεται να σημειώθηκε κάποιος σεισμός, ενώ αν συνέβη κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα ήταν τοπικό και μικρής ισχύος φαινόμενο. Θα μπορούσε, όπως εκτίμησε ο ίδιος, να είναι μια υπόγεια κατάρρευση σπηλαίου ή κάτι που προκλήθηκε από κάποιο τεχνικό μέσο, όπως κάποια έκρηξη. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους.

Γεωλόγος, που μίλησε στο neakriti.gr, τόνισε πως υπάρχουν δύο σενάρια για τη δημιουργία του ήχου αυτού: Το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι ο ήχος να προέρχεται από ενδεχόμενη διαρροή αερίων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Μεσαράς, ενώ το σενάριο που συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες όπως υποστηρίζει, είναι ο ήχος αυτός προέρχεται από ένα υδραγωγείο ή ένα ποτάμι, το οποίο βρίσκεται στο υπέδαφος.

Δείτε επίσης