Ελλάδα

Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος: Έρευνα, με εντολή Χαρ. Βουρλιώτη, για την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights 360

Πρόκειται για τη ΜΚΟ που «κίνησε» το θέμα των 38 μεταναστών στον Έβρο. Για ποια αδικήματα του ΠΚ γίνεται έρευνα. Τι ψάχνει παράλληλα ο Άρειος Πάγος

Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος:  Έρευνα, με εντολή Χαρ. Βουρλιώτη, για την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights 360
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

H Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, με εντολή του επικεφαλής της Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, διεξάγει έρευνα για τις πηγές χρηματοδότησης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) Human Rights 360.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εν λόγω ΜΚΟ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο τον περασμένο Αύγουστο στην υπόθεση των 38 μεταναστών που βρέθηκαν σε νησίδα στον Έβρο, υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικές αρχές δεν τους απεγκλώβισαν έγκαιρα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα κοριτσάκι 5 ετών.

Ένα μήνα αργότερα ο γενικός διευθυντής της Human Rights 360, Επ. Φαρμάκης ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος και ότι οι 38 μετανάστες δεν βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος.

Δημοσίευμα της Realnews αναφέρει ότι τα έσοδα της HumanRights360 από δωρεές το 2017 ήταν μόλις 18.750 ευρώ, την επόμενη χρονιά, το 2018, ανεβαίνουν στα 430.700 ευρώ, το 2019 φτάνουν τα 679.722 ευρώ, το 2020 τα 1.558.491 ευρώ και το 2021 τα 1.048.280 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις ς δημοσιευμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Οργάνωσης στις 31 Δεκεμβρίου 2021, που δημοσιοποιήθηκαν στις 23 Μαΐου 2022, αναφέρεται: «Επεκτείναμε και ανανεώσαμε όλες τις χρηματοδοτήσεις μας από το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση της Νορβηγίας, των επιχορηγήσεων της Νορβηγίας του ΕΟΧ, του Rockefeller Brothers Fund, του Open Society Foundations, του Social Change Initiative και του Kahane Foundation (σ.σ.: Αυστρία)».

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι η ΜΚΟ έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας για υποστήριξη και από μεγάλα ελληνικά ιδρύματα, ενώ λίγο πιο κάτω αναφέρει: «Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να επιδιώξουμε χρηματοδότηση μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε. (…) Αναμένουμε νέες σημαντικές επιχορηγήσεις από το Global Whole Being Fund και τα Open Society Foundations και σκοπεύουμε να αναζητήσουμε χρηματοδότηση από 10 νέα ιδιωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών ιδρυμάτων στα οποία ήδη έχουμε υποβάλει αίτηση (…) Τέλος, διαφαίνονται αρκετές ευκαιρίες χρηματοδότησης για την υποστήριξη πληθυσμών που έρχονται στην Ελλάδα από την Ουκρανία που υπολογίζονται ήδη σε 25.000 άτομα».

Ανάμεσα στους υποστηρικτές που αναφέρει στο site της η εν λόγω ΜΚΟ είναι, τέλος, και η πρεσβεία της Ολλανδίας.

Τα προς διερεύνηση αδικήματα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αρχή διερευνά αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα που περιγράφονται στα άρθρα 138 και 139 του Ποινικού Κώδικα και αφορούν στην επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας, αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) που προήλθε από την τέλεση των προηγούμενων παράνομων πράξεων.

Η αναφορά Νότη Μηταράκη

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, την ίδια στιγμή διενεργείται για την υπόθεση της συγκεκριμένης ΜΚΟ και ποινική προκαταρκτική εξέταση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Σκιαδαρέση, που είναι ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός της Εισαγγελίας του Ανώτατου Δικαστηρίου για θέματα προσφύγων.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από την αναφορά του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μηταράκης σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Δικαστηρίου έκανε λόγο για «ανακολουθίες» που προέκυψαν σε σχέση με τις καταγγελίες της ΜΚΟ, από την έως τότε εξέταση της υπόθεσης.

«Η οικογένεια η οποία δήλωσε ότι έχει αποβιώσει ένα πεντάχρονο παιδί, το οποίο ήταν κάτι που φυσικά μας συγκίνησε όλους ως γεγονός, από ότι φαίνεται, είχε δηλώσει ότι έχει τέσσερα παιδιά στις 20 Ιουλίου, όταν κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτά τα τέσσερα παιδιά βρίσκονται με ασφάλεια στη χώρα μας.

Είχε δηλωθεί επίσης ότι υπήρχαν άνθρωποι στο γκρουπ με σοβαρά θέματα υγείας – αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Είχαν πει στο βίντεο ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι το Δεκαπενταύγουστο, ενώ κατά δήλωσή τους μετά, προέκυψε ότι είχαν ήδη έρθει στην Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορα ερωτήματα. Υπάρχουν πληροφορίες για εμπλοκές τρίτων… Το θέμα πλέον αφορά τη Δικαιοσύνη.»

Δείτε επίσης