Ελλάδα

Δικηγόροι: Προς λύση η αποχή για τη διάταξη που έστελνε υποχρεωτικά στη φυλακή κατηγορούμενους για του πλημμέλημα της «συμμορίας»

Η Συντονιστική Επιτροπή θα εισηγηθεί προς την Ολομέλεια των Προέδρων αναθεώρηση της απόφασης περί αποχής έως το τέλος του χρόνου από τις δίκες για «εγκληματικές οργανώσεις»

Δικηγόροι: Προς λύση η αποχή για τη διάταξη που έστελνε υποχρεωτικά στη φυλακή κατηγορούμενους για του πλημμέλημα της «συμμορίας»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πρόταση για αναθεώρηση της απόφασης περί αποχής των δικηγόρων έως το τέλος του χρόνου από τις δίκες για «εγκληματικές οργανώσεις» θα εισηγηθεί η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων προς την Ολομέλεια.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αναφέρει τα εξής: «Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί βελτιωτική, σε σχέση με την υφιστάμενη, την προωθούμενη διάταξη για τροποποίηση του άρθρου 187 παρ. 6 σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο δύναται να κρίνει με ειδική αιτιολογία για την ανασταλτική δύναμη της έφεσης σε περίπτωση καταδίκης για το πλημμέλημα της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού και τα συναφή πλημμελήματα ή κακουργήματα που επισύρουν πρόσκαιρη στερητική της ελευθερίας ποινή. Η Συντονιστική Επιτροπή θα εισηγηθεί σχετικά στην Ολομέλεια, η οποία θα συγκληθεί εκτάκτως στο αμέσως προσεχώς διάστημα» .

Τι προέβλεπε η αρχική διάταξη

Η διάταξη όπως ψηφίστηκε προέβλεπε υποχρεωτική φυλάκιση και για σειρά αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος (κλοπές κλπ) όταν διαπράττονται ως συμμορία (από δυο και παραπάνω άτομα).

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας , αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Εν ολίγοις όπως αναφερόταν κατά την ψήφιση της διάταξης στόχος ήταν η αποτροπή της μικροεγκληματικότητας της γειτονιάς, μέσω ενός αυστηρού πλαισίου μη μετατροπής της ποινής για πλημμελήματα (κλοπές κλπ) που κατα την άποψη αυτή, ανακυκλώνει την μικροεγκληματότητα απο τους ίδιους δράστες.

Τι θα προβλέπει η αναμορφωμένη διάταξη

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι δικαστήρια με αποφάσεις τους τις προηγούμενες ημέρες εξέφρασαν «αντιρρήσεις» ως προς την εφαρμογή της διάταξης.

Με τη διάταξη, που θα προωθήσει μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο - κατ’ εξαίρεση – με ειδική αιτιολογία να αναστέλλει την ποινή.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους θα είναι μία νομοθετική παρέμβαση η οποία χωρίς να αλλοιώνει τον βασικό πυρήνα του άρθρου θα δίνει στους δικαστές τη δυνατότητα να κρίνουν αν ένας κατάδικος για πλημμέλημα πρέπει ή όχι να πάει υποχρεωτικά στη φυλακή.

Δείτε επίσης