Ελλάδα

Παραγγελία Ισίδωρου Ντογιάκου για υπόθεση Siemens: Να ερευνηθεί εάν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα του 2019-2021 συνετέλεσαν στην παραγραφή αδικημάτων

Ο Εισαγγελέας Α.Π. ζητεί στο πλαίσιο της έρευνας, που διέταξε για τη συμμετοχή προσώπων με πράξεις ή παραλείψεις στην παραγραφή, να εξεταστεί τυχόν συμβολή και των νομοθετικών μεταβολών.

Παραγγελία του Ισίδωρου Ντογιάκου για την υπόθεση της Siemens
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, ζήτησε, μετά την απαλλαγή από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όλων των εμπλεκόμενων στο μεγάλο σκάνδαλο σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, να διερευνηθεί εάν οι αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα το 2019 και το 2021, επηρέασαν επί το ευνοϊκότερο την ποινική αντιμετώπιση των κατηγορουμένων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην παραγραφή αξιοποίνων πράξεων.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Ντογιάκος αναφέρει στην παραγγελία του: «Πέραν τούτων, να ελέγξετε αν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της εν λόγω υπόθεσης και οι επελθούσες, κατά καιρούς νομοθετικές μεταβολές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με τους νόμους 4619 του 2019, 4637 του ίδιου έτους και 4855 του 2021».

Ακόμη ο κ. Ντογιάκος με την ίδια παραγγελία προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την έρευνα, ζητά ακόμη να διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες δικαστών, εισαγγελέων ή άλλων για την πρωτοφανή καθυστέρηση που υπήρξε σε όλα τα στάδια της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης Siemens.

«Να διερευνήσετε αν συντρέχει η όχι περίπτωση πράξεων η παραλείψεων, αξιοποίνου χαρακτήρα, προσώπων με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιωδώς στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων», τονίζει χαρακτηριστικά στην παραγγελία του.

Νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως για τις πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) που τελέστηκαν μετά το 2002 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε όλους τους κατηγορουμένους, κρίνοντας επί της ουσίας ότι δεν προέκυψε παράνομος πλουτισμός στελεχών του ΟΤΕ από μίζες της Siemens για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του Οργανισμού. Κανένα άλλο σκεπτικό δεν ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Ευτύχη Νικόπουλο για το εάν προέκυψε μαύρο χρήμα από δωροδοκία σε περίοδο που κρίθηκε παραγεγραμμένη!

Εισαγγελικές πηγές επισημαινουν, πάντως, πως ο Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου αφού μελετήσει την αθωωτική απόφαση μόλις καθαρογραφεί θα αποφασίσει εάν θα ζητήσει την άσκηση αναίρεσης.

Δείτε επίσης