Ελλάδα

Κρήτη: Στη φυλακή μέλος κυκλώματος απατεώνων που είχε αποσπάσει πάνω από 160.000 ευρώ

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του 31χρονος, ενώ οι αρχές βρίσκονται στα ίχνη και των υπόλοιπων δύο μελών του κυκλώματος

Στη φυλακή μέλος κυκλώματος απατεώνων
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ένας 31χρονος, ο οποίος φέρεται ως μέλος κυκλώματος απατεώνων, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και θα οδηγηθεί στην φυλακή μετά την απολογία του στον ανακριτή Ηρακλείου.

Το κύκλωμα των επιτήδειων, στο οποίο φέρεται να συμμετείχε ο 31χρονος, είχε ως έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες σε όλη την Ελλάδα αποσπώντας συνολικά πάνω από 160.000 ευρώ από τα θύματα.

Όπως μεταδίδει το cretapost.gr, ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του 31χρονου ποινική δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος , ενώ οι αρχές βρίσκονται στα ίχνη και των υπόλοιπων δύο μελών του κυκλώματος, που φέρονται να είναι ένας 23χρονος και ένας 28χρονος.

Οι αστυνομία έπειτα από πολυήμερη έρευνα έφτασε στα… ίχνη της εγκληματικής ομάδας εξιχνιάζοντας συνολικά επτά υποθέσεις απάτης που τελέστηκαν από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου.

Διαδικτυακές αγοραπωλησίες

Η δράση του κυκλώματος είχε να κάνει κυρίως με απάτες μέσω διαδικτυακών αγοραπωλησιών.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της ομάδας επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με πολίτες και επιχειρηματίες σε περιοχές της χώρας και τους παρουσιάζονταν ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές ή πωλητές διαφόρων αντικειμένων που υπήρχαν σε αγγελίες.

Στη συνέχεια έκλειναν προφορικά την συμφωνία της αγοράς ή της πώλησης και έλεγαν στα θύματά τους ότι θέλουν να πληρώσουν με κατάθεση στην τράπεζα. Με διάφορους τρόπους αποσπούσαν τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και κωδικών και έκλεβαν ανενόχλητοι την περιουσία των θυμάτων τους.

Η.... παγίδα με τις οφειλές

Πριν λίγες ημέρες το λογιστήριο μίας εταιρείας τροφίμων που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα που παρουσιάστηκε ως πελάτης που τους οφείλει κάποια χρήματα.

Ο δήθεν πελάτης ζήτησε τους λογαριασμούς τραπέζης για να εξοφλήσει το χρέος του. Η λογίστρια το έδωσε και στη συνέχεια ο ίδιος μέσω μίας πλατφόρμας κατλαφερε και πήρε τους κωδικούς με αποτέλεσμα να μεταφέρει σε δικό του λογαριασμό το ποσό των 15.000 ευρώ.

Λίγες μέρες αργότερα, ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών στο Ηράκλειο έπεσε ακριβώς στην ίδια παγίδα. Το μέλος της εγκληματικής ομάδας ήρθε σε επαφή μαζί του και του ανέφερε πως πρέπει να του εξοφλήσει το ποσό που του οφείλει.

Ο «πελάτης» ήθελε να καταθέσει στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 750 ευρώ και τελικά κατάφερε να του πάρει 106.000 ευρώ από τους δύο του λογαριασμούς.

Σε παρόμοια παγίδα έπεσε και ένας άλλος επιχειρηματίας που έχει έδρα την Αθήνα.

Το κόλπο με τις αγγελίες

Δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω αγγελιών στις οποίες επιδιδόταν το κύκλωμα.

Τόσο σε Αθήνα όσο και σε Κεφαλονιά υπήρξαν άνθρωποι που είχαν δει αγγελίες που είχε βάλει η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα στο ίντερνετ και αφορούσαν στην πώληση καναπέ, αυτοκινήτου κ.ά.

Τα ανυποψίαστα θύματα κατέβαλαν τα χρήματα για την αγορά των προϊόντων χωρίς ποτέ να τα λάβουν.

Δείτε επίσης