Ελλάδα

Π. Φιλιππίδης: Στον αέρα η δίκη του; - Προς ακύρωση η διαδικασία μετά την αντικατάσταση ενόρκου

Γιατί διακόπηκε η δίκη - Τί ζήτησε η συνήγορος της δεύτερης καταγγέλλουσας

Πέτρος Φιλιππίδης: Στον αέρα η δίκη του; - Προς ακύρωση η διαδικασία μετά την αντικατάσταση ενόρκου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας που δικάζει τον Πέτρο Φιλιππίδη για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού ξεκίνησε την Τρίτη παρουσία των ηθοποιών Ζέτας Μακρυπούλια, Ράνιας Σχίζα και Τάσου Χαλκιά, οι οποίοι επρόκειτο να καταθέσουν.

Με την έναρξη της συνεδρίασης ο συνήγορος της δεύτερης καταγγέλλουσας Χάρης Σαλούστρος έθεσε ζήτημα απόλυτης ακυρότητας της δίκης εξαιτίας της αντικατάστασης μιας ένορκου από αναπληρωματικό στην προηγούμενη συνεδρίαση.

«Ζητώ την επανεξέταση του θέματος και την ανάκληση της απόφασης με την οποία αποχώρησε η ένορκος και αντικαταστάθηκε από αναπληρωματικό» είπε ο δικηγόρος και συμπλήρωσε: «Δεν ακούστηκε η εισαγγελέας, ανακοινώθηκε η απόφαση από την πρόεδρο. Δεν τοποθετήθηκαν οι διάδικοι. Θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα απόλυτης ακυρότητας αυτής της αποχώρησης. Τα έγγραφα που διάβασα δείχνουν παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας σε εκκρεμή δίκη για να βρίσκεται στην εργασία της. Δεν είναι αυτό λόγος! Να παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία στο δικαστήριο που δικάζει, χωρίς να παρέχει καμία διευκόλυνση κι ενώ επίκειται η ολοκλήρωση της δίκης. Αυτό είναι στέρηση του φυσικού δικαστή. Είναι παρέμβαση. Όλο αυτό το πράγματα γίνεται καταχρηστικά. Είναι θέμα και ηθικής και νομικής τάξης. Επιφυλάσσομαι να ασκήσω τα νόμιμα για την παρέμβαση αυτή»

Μαλιστα, ο δικηγόρος σχολίασε οτι η συγκεκριμένη ένορκος «είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκτέλεση των καθηκόντων της…» προκαλώντας την αντίδραση της υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη.

«Έχω μελετήσει άλλες αποφάσεις, ερμηνείες Σεβαστιδη και Μαργαρίτη, αλλά και στη δίκη του Κοντοστάθη (ψευτογιατρός) έγινε αντικατάσταση ένορκου με το ίδιο τρόπο», σημείωσε η πρόεδρος της έδρας.

Το λόγο ζήτησε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος ζήτησε το θέμα αυτό να λυθεί τώρα. Να διακοπεί, δηλαδή, για λίγες ώρες και όχι να μετατεθεί για άλλη μέρα, προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα η διαδικασία.

Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να προτείνει η εισαγγελέας για το ζήτημα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα μία από τις ενόρκους, η οποία είναι υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ζήτησε να εξαιρεθεί. Όπως υποστήριξε η ένορκος έχουν περάσει πέντε μήνες, πρέπει να επιστρέψει στην εργασία της και ζήτησε την αντικατάστασή της. Το δικαστήριο διέκοψε για, περίπου, μισή ώρα και αντικατέστησε την υπάλληλο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από άλλον ένορκο.

Δείτε επίσης