Ελλάδα

Πάτρα: Γιατί διεκόπη πριν καν ξεκινήσει η δίκη της «Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας»

Η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πάτρας μετά από 10 χρόνια προανακριτικών και ανακριτικών διαδικασιών. Η δικογραφία αριθμεί 2.476 σελίδες

Πάτρα: Γιατί διεκόπη πριν καν ξεκινήσει η δίκη της «Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Για τις 19 Οκτωβρίου διεκόπη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας η δίκη της πρώην Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Η διακοπή αποφασίστηκε πριν καν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία, καθώς κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να διοριστούν συνήγοροι σε 9 κατηγορούμενους.

Αρκετοί εκ των κατηγορούμενων δήλωσαν πως δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τα έξοδα νομικής εκπροσώπησης και ως εκ τούτου το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να διορίσει συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι με την σειρά τους θα ζητήσουν διακοπή της δίκης για να μελετήσουν μια δικογραφία 2.500 σελίδων.

Παρόντες αυτοπροσώπως σήμερα Τρίτη 11/10/2022, στα δικαστήρια της Πάτρας , ήταν 37 εκ των κατηγορουμένων. Ένας έχει αποβιώσει και 40 ήταν παρόντες δια αντιπροσώπου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» μετά από 10 χρόνια προανακριτικών και ανακριτικών διαδικασιών, η υπόθεση της πρώην «Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας» έρχεται ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, με 87 κατηγορούμενους.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών, οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τις κατηγορίες της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, με διαφοροποίηση ως προς τη συμμετοχή στην πράξη καθενός ξεχωριστά, (ηθική αυτουργία, συναυτουργία, συνέργεια σε απιστία). Ανάμεσά τους βρίσκονται 16 πρώην μέλη διοικητικών συμβουλίων και ελεγκτικών επιτροπών, πάνω από 40 πρώην υπάλληλοι της Τράπεζας και δεκάδες δανειολήπτες.

Το πρώτο πρόβλημα που θα κληθεί να επιλύσει η έδρα του Δικαστηρίου, είναι η πρακτική αδυναμία ταυτόχρονης παρουσίας όλων των διαδίκων και μαρτύρων καθώς η αίθουσα του ΤΕΚ δεν τους χωρά όλους, ενώ υπάρχουν και οι μεριδιούχοι που φυσικά θέλουν να παρακολουθήσουν την υπόθεση.

Η «Αχαϊκή» έκλεισε από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 19 Μαρτίου 2012, με την αιτιολογία ότι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της εν λόγω τράπεζας, δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που θα αποκαθιστούσαν τη βιωσιμότητά της.

Από αυτό, οι επιπτώσεις ήταν καταστροφικές για τους μεριδιούχους που έχασαν 45 εκ. ευρώ σε μια νύχτα, ενώ απειλούνται μέχρι και σήμερα και με τριπλάσιο πέναλτι να καταβάλλουν δηλαδή άλλα 90 εκ. ευρώ, αν η εκκαθάριση δεν ανακτήσει τα «σπασμένα». Οι μόνοι που διασώθηκαν ήταν οι καταθέτες που καλύφθηκαν από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων που πρακτικά μεταβίβασε καταθετικούς λογαριασμούς αξίας 213 εκ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.

Έμπειροι δικαστές στην έδρα

Στην έδρα της «δίκης του αιώνα» με τον αριθμό – ρεκόρ των κατηγορουμένων η εμπειρία ξεχειλίζει, σύμφωνα με το pelop.gr.

Ο πρόεδρος Κων. Αλεξίου και οι Κων. Δεμέστιχας και Ελένη Λυμπεροπούλου χαρακτηρίζονται από δικαστικούς κύκλους με εξαιρετικές γνώσεις και άρτια νομική κατάρτιση και είναι αυτοί που πρόκειται να εκδικάσουν, αποτελώντας τη σύνθεση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, την αναμενόμενη πολύκροτη υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας.

Η δίκη ξεκινάει σήμερα, αλλά η ουσία της υπόθεσης θ’ αντιμετωπισθεί από τους δικαστές του… χρόνου πιθανώς, καθότι θα προβληθούν διαδικαστικά ζητήματα για τα οποία θ’ απαιτηθεί χρόνος μέχρι να διευθετηθούν.

Εκτιμάται ότι 20 – 25 τουλάχιστον κατηγορούμενοι θα ζητήσουν νομική προστασία από το δικαστήριο. Ητοι διορισμό συνηγόρων χωρίς ν’ απαιτείται η δικαιολόγηση του αιτήματός τους ( π.χ. αδυναμία πληρωμής των δικηγόρων ). Οι συνήγοροι υπεράσπισης θα ζητήσουν προφανώς χρόνο προκειμένου να μελετήσουν το παραπεμπτικό βούλευμα των 2.476 σελίδων, οπότε αναπόφευκτα η διαδικασία θα διακοπεί και θα προσδιορισθεί νέα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.
Εξ άλλου, κατά μια ανεπιβεβαίωτη φήμη, ίσως τεθεί και κάποιας άλλης υφής κώλυμα.

Ας σημειωθεί ότι εισαγγελέας έχει ορισθεί ο Ηλίας Κωνσταντινόπουλος, που μετατέθηκε φέτος στην Πάτρα και θεωρείται, επίσης, έμπειρος λειτουργός.

Φέτος, εξάλλου, προήχθη σε εφέτη η Ελένη Λυμπεροπούλου που υπηρετούσε ως πρόεδρος Πρωτοδικών στο Μεσολόγγι, απ’ όπου και τοποθετήθηκε στην Πάτρα.

Οι κ.κ. Αλεξίου, Δεμέστιχας προέρχονται από την Αθήνα και υπηρετούν για δεύτερη σεζόν στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Δείτε επίσης