Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποφασίζει για την έκδοση 59χρονου τον οποίο ζητούν για εγκλήματα πολέμου Κροατία και Σερβία

Πρόκειται για Σέρβο υπήκοο, που είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνιο στους Ευζώνους Κιλκίς, ο οποίος συναινεί στο να εκδοθεί στη Σερβία, αλλά όχι στην Κροατία

Θεσσαλονίκη:  Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποφασίζει για την έκδοση 59χρονου τον οποίο ζητούν για εγκλήματα πολέμου Κροατία και Σερβία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στην κρίση του υπουργού Δικαιοσύνης φαίνεται πως επαφίεται η «τύχη» του 59χρονου J.C. καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, την περίοδο του εμφυλίου σπαραγμού στην άλλοτε Γιουγκοσλαβία, για τον οποίο «ερίζουν» Κροατία και Σερβία.

Ο 59χρονος Σέρβος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνιο στους Ευζώνους Κιλκίς, με βάση ευρωπαϊκό ένταλμα των κροατικών δικαστικών Αρχών και έκτοτε παραμένει υπό κράτηση.

Ακολούθησε γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που άναψε το «πράσινο φως» στην έκδοσή του στην Κροατία, απόφαση την οποία επικύρωσε ο Άρειος Πάγος, όπου ο εκζητούμενος προσέφυγε, καταθέτοντας έφεση.

Ωστόσο, ενώ όλα έδειχναν ότι ανοίγει ο «δρόμος» για την έκδοσή του στην Κροατία, η Σερβία, με «ερυθρά» αγγελία του Περιφερειακού Δικαστηρίου Βελιγραδίου, ζήτησε από την Ελλάδα να τον εκδώσει για παρόμοια αδικήματα, κατά την ίδια περίοδο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα το πρωί ο 59χρονος οδηγήθηκε στην αρμόδια πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης, όπου επικυρώθηκε τυπικά το σερβικό αίτημα, με τον ίδιο να δηλώνει ότι συναινεί στο να εκδοθεί στη Σερβία.

Ο 59χρονος δεν επιθυμεί να εκδοθεί στην Κροατία, καθώς, όπως υποστήριξε τον περασμένο Ιούλιο ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, «δεν θα τύχει δίκαιης δίκης» στη συγκεκριμένη χώρα. «Θα θυσιαστεί στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων και σε διαθέσεις ρεβανσισμού», είχε αναφέρει ο τότε συνήγορός του.

Κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων, τον λόγο για το πού θα εκδοθεί έχει πλέον ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Δείτε επίσης