Ελλάδα

Πλήθος κόσμου στο Πολυτεχνείο - «Φρούριο» η Αθήνα, έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

«Ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός» το μήνυμα Σακελλαροπούλου, που κατέθεσε στεφάνι - Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί - «Σηκώνονται» drones

Πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Κορυφώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πλήθος κόσμου καταφθάνει στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου. Η χτυπημένη από τα τανκς πόρτα και το μνημείο των φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους καλύπτονται ήδη από γαρίφαλα και στεφάνια.

Επεξεργασία: Πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου

Ιδιαίτερο χρώμα φέτος δίνει η μεγάλη παρουσία οικογενειών με μικρά παιδιά, που αφήνουν ένα λουλούδι, μια ζωγραφιά, ακόμα και πολύχρωμα πανό στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου

«Είναι η ιστορία της χώρας μας. Πρέπει να έρθουν τα παιδιά να δουν από κοντά, να μάθουν», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με συγκίνηση η Κωνσταντίνα, που ήρθε με τον 12χρονο γιο της, Μαρίνο, στο Πολυτεχνείο. Ο πατέρας της Κωνσταντίνας ήταν φοιτητής στο Πολυτεχνείο και βίωσε τα ιστορικά γεγονότα. «Έχω ακούσει πολλές ιστορίες απο τον πατέρα μου, τις οποίες φυσικά έχει πει και στον εγγονό του. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς, που ήρθαμε σήμερα εδώ», ανέφερε.

Πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου

«Πρέπει να μαθαίνουν οι νέοι, να μην ξεχνάμε εμείς οι μεγαλύτεροι ότι κάποια παιδιά έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία», σημείωσε ένας πατέρας που ήρθε με την πεντάχρονη κόρη του.

Η Μυρτώ, μαθήτρια του δημοτικού είχε μιλήσει στην τάξη της με τους συμμαθητές της για το Πολυτεχνείο. «Είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο», είπε.

Πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου

Από νωρίς το πρωί, εκτός από τον απλό κόσμο, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και της πανεπιστημιακής κοινότητας προσέρχονται στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 13:00.Όταν θα αποχωρήσουν όλοι οι επισκέπτες, θα ακολουθήσει η τελετή λήξης στον προαύλιο χώρο με ομιλία καθηγητή του ΕΜΠ, θα γίνει προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και ανάκρουση του ύμνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου.

Ο εορτασμός της 49ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε σήμερα το πρωί στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, τιμώντας την 49η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η αρχή του τέλους για την επτάχρονη δικτατορία και θεμέλιο της Μεταπολίτευσης. Συμβολίζει την πολιτική ελευθερία και μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι διαρκής και απαιτητικός», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου στη δήλωσή της.

«Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων, τους φοιτητές και τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, αναγνωρίζουμε το χρέος μας να διαφυλάξουμε την ποιότητα των θεσμών και την ανοικτή προοπτική της κοινωνίας μας», σημείωσε.

Νωρίτερα στο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι παρευρέθη και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου

Σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπροσώπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε:

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνοψίζει τον αγώνα αντίστασης ενάντια στη Χούντα, αγώνα στον οποίο πρωτοστάτησε η νεολαία. Ο ελληνικός λαός, στη μακραίωνη ιστορία του, έχει αποδείξει ότι ο τράχηλός του δεν σηκώνει κανενός είδους ζυγό και ότι ποτέ δεν σταματά να μάχεται για την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δυο στίχοι του Νικηφόρου Βρεττάκου, όλη η ουσία: «Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο, υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί».

Πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου

Δείτε επίσης