Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Ο Ιρακινός με τη χλιδάτη ζωή και τα πούρα

Ποιό είναι το «δεξί χέρι» του πατέρα Αντώνιου - Το προφίλ του... γενικού διευθυντή της Κιβωτού του Κόσμου

Κιβωτός του Κόσμου: Ο Ιρακινός με τη χλιδάτη ζωή και τα πούρα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στο φως έρχονται στοιχεία για τους έμπιστους του πατέρα Αντωνίου, οι οποίοι μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο για να διερευνηθεί αν είχαν εμπλοκή σε όσα αποκαλύπτονται και καταγγέλλονται για την Κιβωτό του Κόσμου.

Όπως μετέδωσε το «Live News» του Mega, ένας 34χρονος Ιρακινός αποτελεί ένα από τα τρία πρόσωπα που -εκτός από τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα- ερευνώνται για τα όσα φέρονται να συνέβαιναν στις δομές, μετά το τσουνάμι των καταγγελιών.

Ο 34χρονος σήμερα άνδρας και πρώην τρόφιμος της Κιβωτού είναι πρόσφυγας από το Ιράκ και μπήκε στη δομή σε ηλικία 9 ετών. Πλέον, παρουσιάζεται ως γενικός διευθυντής της Κιβωτού, όπου μάλιστα εργάζονται και τα δύο του αδέλφια, η σύζυγος και η αδελφή της συζύγου του.

«Αυτοί οι τρεις Ιρακινοί έχουν κάτσει μόνο. Δεν δουλεύουν. Τα τρία αδέλφια. Οι τρεις Ιρακινοί. Μαζί με τον παπά. Αυτοί έκαναν κουμάντο. Τους ξέρω όλους αυτούς. Ξέρω και τον... Ξέρω και την οικογένειά του... Τους ξέρω όλους απ' όταν ήρθαν από το Ιράκ. Είναι τρεις αδελφές και τρία αγόρια. Έξι αδέλφια. Τα τρία αγόρια είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο μέσα στη δομή», τόνισε μάρτυρας στο MEGA.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 34χρονος είναι από τα πρώτα παιδιά που έμειναν στην Κιβωτό. Η γνωριμία των δυο τους έγινε όταν ο πατέρας Αντώνιος, είδε το τότε 9χρονο παιδί από το Ιράκ να παίζει σε μια πλατεία την ώρα που έπρεπε να είναι στο σχολείο, και θέλησε να μάθει την ιστορία του.

Μάλιστα, ο 34χρονος σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε μιλήσει για τον πατέρα Αντώνιο και τη μεταξύ τους σχέση, τονίζοντας ότι η Κιβωτός αποτελεί καταφύγιο για όλους, καθώς: «Τον υπεράσπιζε από μικρό παιδί ενάντια στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό. Δεν μπορεί παρά να είναι ένα καταφύγιο για όλο τον κόσμο. Ο πατέρας Αντώνιος δέχτηκε πολλές αντιδράσεις. Ήταν πολλοί αυτοί που του είπαν "τι κοιτάς τώρα ξένα παιδιά, ασχολήσου με τη δουλειά σου"».

Ενώ στη συνέχεια εξομολογήθηκε: «Ουδέποτε μας μίλησε για τη θρησκεία, για την Εκκλησία. Ουδέποτε μας είπε "ελάτε να δείτε τι κάνω στην εκκλησία". Σεβόταν την καταγωγή μας και τα πιστεύω μας».

«Ξαφνικά εμφανίστηκε ως ανάδοχος ενός κοριτσιού»

Ακόμη ένα περιστατικό που θορύβησε και εξέπληξε ειναι το ότι ξαφνικά παρουσιάστηκε ως ανάδοχος γονιός ενός παιδιού από τη δομή, εγείροντας ερωτήματα για το εάν πράγματι πληροί τις προϋποθέσεις, τη στιγμή που άλλοι γονείς ταλαιπωρούνται χρόνια με διαδικασίες να γίνουν ανάδοχοι ενός παιδιού.

«Ξαφνικά, εμφανίστηκε ως ανάδοχος ενός μικρού κοριτσιού, 4 ετών από την Αλβανία, μέσα από την "Κιβωτό". Το έλεγε παντού και μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, πώς ένας τόσο νέος άνδρας, μόνος του, κατάφερε να γίνει ανάδοχος, ενώ ζευγάρια που παλεύουν να το καταφέρουν χρόνια, απορρίπτονταν από την "Κιβωτό"», ανέφερε ένας άλλος μάρτυρας στο Mega.

«Όλοι αναρωτηθήκαμε για τα κριτήρια και πώς τα πληροί. Βέβαια, βλέπαμε ότι το χρήμα ρέει άφθονο. Ταξίδια, ζωή με ανέσεις. Είπε μάλιστα ότι έπαιρνε και επίδομα αναδοχής. Λίγους μήνες μετά παντρεύτηκε μία εργαζόμενη από την "Κιβωτό". Ένας γάμος πλουσιοπάροχος», πρόσθεσε.

«Ο πάτερ δεν αφήνει να γίνουν αναδοχές -25 φορές απέρριψαν το αίτημά μου»

Τη στιγμή που το «δεξί χέρι» του πατέρα Αντωνίου εγκρίθηκε ως ανάδοχος, λαμβάνοντας συγχρόνως και το επίδομα, γυναίκα που προσπάθησε ουκ ολίγες φορές να γίνει ανάδοχος παιδιού από την «Κιβωτό» και πάντα έπεφτε σε τοίχο, τονίζει: «Δε δίνουνε. Αυτό είναι το θέμα, ότι ο παππάς, ο πατέρας Αντώνης, δεν αφήνει αναδοχές να γίνουν με τίποτα. Και μάλιστα ισχυρίζεται ότι το παιδί δε θέλει γιατί περνάει τόσο καλά, που δε θέλει».

Στην περίπτωση της Χριστίνας, 25 φορές είχε εγκριθεί από το σύστημα του υπουργείου Εργασίας για να γίνει ανάδοχη. Και τις 25 φορές η «Κιβωτός», όπως καταγγέλλει, απέρριψε το αίτημά της.

«25 φορές το σύστημα έχει προτείνει κάποια παιδιά, κυρίως όμως από την "Κιβωτό" γιατί εκείνοι έχουν τα πολλά. Οι διαδικασίες αυτές, ο μηχανισμός της αναδοχής, είναι πάρα πολύ σωστά, από την άποψη του κράτους οργανωμένα, πλην όμως δεν υπηρετείτε από τις ΜΚΟ, γιατί δεν θέλουν να δίνουν πολλά γι' αυτό και έχουν τόσα πολλά. Δεν σας κάνει εντύπωση;».

Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή, χορηγείται στους ανάδοχους γονείς οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής του. Ένα επίδομα που αρχίζει από τα 325 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 1.200 ευρώ.

Δείτε επίσης