Ελλάδα

Κιβωτός: Ψάχνουν τη «διαδρομή» των 40 εκατ. που μπήκαν στα ταμεία από δωρεές

Εξονυχυστικοί έλεγχοι στα περιουσιαστικά στοιχεία του πατήρ Αντώνιου, της πρεσβυτέρας και της μητέρας του, 7 μελών του πρώην ΔΣ και 5 διευθυντικών στελεχών

Κιβωτός: Ψάχνουν τη «διαδρομή» των 40 εκατ. που μπήκαν στα ταμεία από δωρεές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τρία ακόμη διαμερίσματα, στην πόλη του Βόλου, εντόπισαν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Vradini.gr οι αρχές στην ακίνητη περιουσία της Κιβωτού του Κόσμου.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, τα διαμερίσματα είναι στην ίδια πολυκατοικία, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν δωρεά ή τα αγόρασε η ΜΚΟ με χρήματα που προέρχονταν από δωρεές.

Χθες αστυνομικοί της Ασφάλειας, έκαναν έρευνα στην δομή του Βόλου, όπου εντόπισαν παραστατικά εσόδων -εξόδων, και μπλοκ αποδείξεων από τις αρχές του 2018 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022. Έρευνες έγιναν χθες στις δομές της Πωγωνιανής, της Κόνιτσας και της Καλαμάτας, ενώ είχε προηγηθεί και η έρευνα στις εγκαταστάσεις της "Κιβωτού" στη Χίο. Όπως σημειώνουν αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στη δομή του Κολωνού, που είναι το λογιστήριο της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης.

Από το κεντρικό λογιστήριο τα χρήματα, διαμοιράζονταν σε όλες τις δομές, και στο κάδρο των αστυνομικών ερευνών έχουν μπει 15 άτομα που διοικούσαν την οργάνωση, από την ίδρυσή της μέχρι και την στιγμή που ξεκίνησαν οι καταγγελίες.

Όπως σημειώνουν αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ οι έρευνες στις περιφερειακές δομές πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Ασφάλειας, ύστερα από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία " ξεσκονίζει" όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, ώστε να συγκεντρωθούν τιμολόγια και παραστατικά εσόδων-εξόδων, τραπεζικών καταθέσεων, και μπλοκ εισπράξεων που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της "Κιβωτού", σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας. Βέβαια όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνταν και ελέγχονταν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό, όπου επικεντρώνεται η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, που έκανε "έφοδο" την περασμένη Τρίτη.

Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε άψογη συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία εσόδων και εφόδων και όλα τα φορολογικά στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης, για το πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον έξι εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, την τελευταία πενταετία έμπαιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, από δωρεές στα ταμεία της Κιβωτού. Όπως αναφέρει αστυνομική πηγή, στα ταμεία της οργάνωσης από το 2014 μέχρι σήμερα, έχουν εισρεύσει κοντά στα 40.000.000 ευρώ. Η διαδρομή του μεγάλου χρηματικού ποσού, θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και δωρεές ακινήτων.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί, με όσο γίνεται ταχύτερο ρυθμό, έρευνα στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές, που έμπαιναν στα ταμεία για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών και των δομών που τα φιλοξενούσαν. Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του, που φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική οργάνωση, επτά μέλη του πρώην ΔΣ και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Δείτε επίσης