Ελλάδα

«Κιβωτός του Κόσμου»: Οι δωρεές, τα ακίνητα και οι...μπίζνες του real estate

Ίλιγγο προκαλούν οι καταγγελίες για χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 280 κτήρια, κτήματα και οικόπεδα μόνο κατά την τελευταία δεκαετία

«Κιβωτός του Κόσμου»: Οι δωρεές, τα ακίνητα και οι...μπίζνες του real estate
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Διαστάσεις σκανδάλου αρχίζει να λαμβάνει η υπόθεση της λειτουργίας της - Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης- «Κιβωτός του Κόσμου», μετά την νέα «χιονοστοιβάδα» καταγγελιών και πληροφοριών από πολλαπλά πρόσωπα (πρώην εργαζόμενους, εθελοντές, συγγενικά πρόσωπα τροφίμων, συνεργάτες και πρώην...δωρητές) σχετικά με την δράση της στον τομέα των ακινήτων και της διαχείρισης των δωρεών σε είδος (ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, εξοπλισμό) και σε χρήματα για την υποστήριξη των παιδιών που φιλοξενούσε στις δομές της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το χαρτοφυλάκιο της «Κιβωτού του Κόσμου», που ιδρύθηκε «το 1998 στην Αθήνα από τον 26χρονο ιερέα, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά, την ανιδιοτελή προσφορά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για το παιδί, το νέο και το γονιό που βρίσκονται σε ανάγκη και διαβιούν στις χαραμάδες της κοινωνίας, σε μια “άλλη” Αθήνα, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος», έχουν περάσει εκατοντάδες ακίνητα (σπίτια, διαμερίσματα, κτήρια, εγκαταστάσεις, οικόπεδα, κτήματα, κ.α.) από δωρεές επώνυμων και ανώνυμων πολιτών χωρίς τις τυπικές διαδικασίες διαφάνειας που τηρούν συνήθως οι φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές εταιρείες ή οργανώσεις.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες στην κυριότητα της «Κιβωτού του Κόσμου» μόνο την τελευταία δεκαετία (2012-2022) έχουν περάσει πάνω από 280 ακίνητα, αριθμός ακινήτων που ανταγωνίζεται τις κορυφαίες εταιρείες real estate της Ελλάδας και τις εισηγμένες ανώνυμες εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.) του Χρηματιστηρίου Αθηνών!

Από τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται πως στην παρούσα φάση η «Κιβωτός του Κόσμου» εκτός από τα κτήρια και τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί ως δομές για την φιλοξενία παιδιών, έχει μεταξύ άλλων στην ιδιοκτησία της:

* Διαμέρισμα στην περιοχή του Ζωγράφου
* Διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια
* Διαμέρισμα στην Πεύκη (Αττικής)
* Διαμέρισμα στην Σκάλα Ωρωπού
* Δύο (2) διαμερίσματα στο Άργος
* Δύο (2) διαμερίσματα στην Γλυφάδα
* Οικόπεδο 567 τ.μ. στην Ζωφριά, που υπάγεται στον Δήμο Φυλής (πρώην Δήμος Άνω Λιοσίων)
* Οικόπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής
* Κτήμα/ Γεωτεμάχιο στο Αργολικό
* Ακίνητο στην Ηλιούπολη (Αττικής)
* Μονοκατοικία στον Υμηττό

Ορισμένα ακίνητα βρίσκονται σε πανάκριβες περιοχές με βάση τις αντικειμενικές και εμπορικές αξίες, όπως η Γλυφάδα και η Πεύκη, άλλα σε λαϊκές συνοικείες της Αττικής και αρκετά ακόμα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Σύμφωνα με επιτόπια έρευνα του Mega, ένα από τα ακίνητα που βρίσκεται στην Ηλιούπολη και η ΜΚΟ δηλώνει πως υπήρξε κληρονομιά και όχι δωρεά, είναι κλειστό και υπάρχουν πεταμένοι διάφοροι λογαριασμοί στην είσοδό του. Άλλα δύο διαμερίσματα που βρίσκονται στη Γλυφάδα και προέρχονται από δωρεές δείχνουν αναξιοποίητα και παραμελημένα, με την διαχειρίστρια της πολυκατοικίας να δηλώνει σε ρεπόρτερ καναλιών από την ημέρα που άλλαξε η ιδιοκτησία (δηλ. πέρασαν στην κυριότητα της διοίκησης της «Κιβωτού») δεν πληρώνονται ούτε οι λογαριασμοί, ούτε τα κοινόχρηστα παρά τις συνεχείς οχλήσεις.

Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι πως η αξία τους ξεπερνάει τα 25 εκατομμύρια ευρώ, είναι εντυπωσιακό -και ενδεχομένως να αποτελέσει αντικείμενο νέες έρευνας- ποιά ήταν η αξία του συνόλου των ακινήτων καθώς από την σημερινή λίστα απουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων, που παραχωρήθηκαν με δωρεές, κληρονομιές, άλλες συμφωνίες ή σε ορισμένες περιπτώσεις και με απευθείας αγοραπωλησίες με τους ιδιοκτήτες. Ενδεχομένως να είναι εκατοντάδες και όχι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ...

Η περίπτωση Λούλη

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει και η περίπτωση του γνωστού επιχειρηματία και νυν Αντιδήμαρχου Βόλου Κώστα Λούλη με την παραχώρηση κτήματος - με βίλα- στο Διμήνι συνολικής αξίας 3,5 εκατ. ευρώ. Κατά δήλωσή του το κτήμα είχε υψηλή αξία επειδή ήταν έκτακτης 13,5 στρεμμάτων, με 2.000 τετραγωνικά μέτρα σε κύρια και βοηθητικά κτίρια, ενώ συνυπολογίζονται στην τελική αξία ο εξοπλισμός των εργαστηρίων και των συνοδευτικών εγκαταστάσεων, όπως ελαιοτριβείο, τυροκομείο, οινοποιείο, ζωοτροφόμυλος, αλευρόμυλος, φούρνου κ.α.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του επιχειρηματία ως απάντηση σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μαγνησία» με τίτλο «Ο “δωρητής” Λούλης πήρε 1 εκατομμύριο ευρώ», ο ίδιος εισέπραξε αρχικά ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ σε μετρητά από την διοίκηση της «Κιβωτού» με νόμιμες διαδικασίες (συμβολαιογραφική πράξη, δήλωση στην εφορία, κτλ) αλλά στην συνέχεια προσέφερε δωρεάν δεύτερο κτήμα με μεγάλο σπίτι σε οικόπεδο με εμβαδόν, με 9,5 στρεμμάτων στην περιοχή του Άνω Βόλου και ως συνεισφορά προς το έργο της «Κιβωτού του Κόσμου» κατέβαλε τα έξοδα για την ανακατασκευή όλων των χώρων στα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις για τις ανάγκες της δομής και της φιλοξενίας των παιδιών. Όπως ισχυρίζεται στην απάντησή του η κάλυψη των εξόδων τελικά υπερκάλυψε το αρχικό ποσό που είχε λάβει για την αξία του πρώτου ακινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «μικροσκόπιο» των Αρχών έχει μπει ένα ακόμη ακίνητο στην Βραυρώνα, κοντά στην Αρτέμιδα (Λούτσα), η συναλλαγή του οποίο φαίνεται τουλάχιστον ύποπτη. Όπως αναφέρουν πληροφορίες το συγκεκριμένο ακίνητο φαίνεται ότι αγοράστηκε από τον πατέρα Αντώνιο, αν και δεν είναι ξεκάθαρο για την προέλευση των χρημάτων και κατά πόσο προκύπτει από τα δηλώμενα εισοδήματά του αλλά στη συνέχεια πωλήθηκε σε διαφορετική τιμή σε στενό του συνεργάτη. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται τουλάχιστον δύο ακόμα ακίνητα που δεν πέρασαν απευθείας στα βιβλία της «Κιβωτού» αλλά κατέληξαν σε πρόσωπα που συσχετίζονται με την υπόθεση.

Ο Λαβύρινθος των αγοραπωλησιών

Στην παρούσα φάση ουδείς φέρεται να γνωρίζει που κατέληξε η πλειονότητα αυτών των (άνω των) 280 ακινήτων, με ποιο αντίτιμο έγινε η παραχώρησή τους (και υπό ποιές διαδικασίες) πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που δαπανήθηκαν ή επενδύθηκαν τα χρήματα από την πώληση τους και πως αξιοποιήθηκαν ή αξιοποιούνται όσα έχουν παραμείνει ακόμα στην ιδιοκτησία της «Κιβωτού».
«Δέος» και...απορίες προκαλεί σε στελέχη της αγοράς του real estate το τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της «Κιβωτού του Κόσμου» των 280 ακινήτων, ακόμα και για ειδικούς ή μεσίτες με τεράστια εμπειρία στην ελληνική αγορά.
Εξίσου μεγάλες απορίες προκαλούν και τα ακίνητα που ανήκουν άμεσα ή φαίνεται να χρησιμοποιούνται από τον Πατέρα Αντώνιο και την Πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή αλλά να ανήκουν σε πρόσωπα, τα οποία είτε αποτελούν στενούς συνεργάτες τους, είτε είναι εργαζόμενοι με μικρή οικονομική επιφάνεια.
Έτσι, δεν αποκλείεται να διεξαχθούν στην συνέχεια έρευνες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος από επιχειρηματίες με εικονικές δωρεές ή συναλλαγές.

Οι απαιτήσεις στις δωρεές απλών πολιτών

Εντύπωση προκαλούν όμως και οι επώνυμες καταγγελίες των τελευταίων 24ωρων από απλούς πολίτες για την δράση βασικών στελεχών της οργάνωσης και στενών συνεργατών του Πατέρα Αντώνιου και της Πρεσβυτέρας και τις απαιτήσεις για την αποδοχή της προσφοράς δωρεών ή ακινήτων προς εξυπηρέτηση των σκοπών φιλοξενίας των παιδιών.

Ο Θεόδωρος Αποστόλου, πατέρας παιδιού ΑμΕΑ, κατήγγειλε επωνύμως πως ολοκλήρωσε την δωρεά ακινήτου 2.742 τετραγωνικών μέτρων στον Κηφισό, με αντάλλαγμα να φιλοξενηθεί ο γιός του σε δομή, όταν εκείνος θα έφευγε από τη ζωή και εφόσον δεν υπήρχε κανένα άλλο συγγενικό πρόσωπο για την φροντίδα του. Όπως κατήγγειλε η προσφορά του έγινε δεκτή, έκανε την δωρεά αλλά στην συνέχεια του ζήτησαν την παραχώρηση όλου του κτιρίου, το οποίο -είχαν εκ των υστέρων ανακαλύψει ότι άνηκε στον ίδιο- προκειμένου να δεχτούν το παιδί του στις δομές της «Κιβωτού». Όταν εκείνος αρνήθηκε να αποδεχτεί την δεύτερη μεταβίβαση με κίνδυνο να βρεθεί ο ίδιος και ο γιός του στον δρόμο, τον ενημέρωσαν ότι τελικά «δεν μπορούσαν να δεχτούν τον γιο του» και τον...ευχαρίστησαν για την προσφορά του.

Στην αρνητική απάντηση επισήμαναν ότι η «Κιβωτός του Κόσμου» ήταν «ίδρυμα για παιδιά του δρόμου, μονογονεϊκών οικογενειών και άπορα» και όχι για την φιλοξενία ατόμων με ειδικές ανάγκες, που έχουν συγγενείς εν ζωή!

Σε άλλη καταγγελία που έγινε επωνύμως στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ συγγενικό πρόσωπο (θεία) νεαρού τρόφιμου ανέφερε ότι μετά από συνεχείς επισκέψεις σε δομή για να παραδίδει ρούχα τόσο για το παιδί που διέμενε στην δομή όσο και άλλα σε διαφορετικά μεγέθη για να τα μοιράσουν στα παιδιά, η -φερόμενη ως- κοινωνική λειτουργός της «Κιβωτού του Κόσμου» όχι μόνο δεν την ευχαρίστησε για την προσφορά αλλά με σοκαριστική ειλικρίνεια της είπε ξεκάθαρα ότι το ζητούμενο είναι αν υπάρχει ακίνητο προς δωρεά και όχι ρούχα και τρόφιμα. Σύμφωνα με την καταγγελία της φέρεται να της είπε σχεδόν οργισμένη: «Τι να τα κάνουμε τα ρούχα, κυρά μου; Κανά σπιτάκι δεν έχετε;»!

Η «βιομηχανία των δωρεών» από ανήμπορους ηλικιωμένους

Οι τελευταίες καταγγελίες αφορούν στις πρακτικές και την μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαν επιλεγμένα στελέχη από την «Κιβωτό του Κόσμου» για την...διασφάλιση δωρεών από ηλικιώμενους με σοβαρά προβλήματα υγείας ή εντελώς ανήμπορους. Συγγενείς 91χρονης με άνοια, με φαρμακευτική αγωγή και κλινήρης λόγω σοβαρότατων προβλημάτων υγείας αποκάλυψαν πως έχουν ήδη καταγγείλει στην αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές την δωρεά ως δόλια και παράνομη και έχουν προχωρήσει δικαστικά αγωγή ακύρωσης της δωρεάς. Όπως υποστηρίζουν ανακάλυψαν ότι η ηλικιωμένη γυναίκα παρότι έπαιρνε ειδική φαρμακευτική αγωγή για άνοια και τις περισσότερες ώρες δεν είχε διαύγεια και επαφή με το περιβάλλον φέρεται σε αυτή την κατάσταση να ακύρωσε την αρχική της διαθήκη και κάτω από απόλυτη μυστικότητα να συνέταξε και υπέγραψε νέα διαθήκη με μοναδικούς δικαιούχος την διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου»!

Η ανιψιά της 91χρονης ισχυρίζεται τα στελέχη της «Κιβωτού» έγιναν αποδεκτά για δωρεά τροφίμων και ειδών ρουχισμού, χρησιμοποιώντας την θρησκευτική πίστη της θείας της και της οικογένειάς της και υπό άγνωστες συνθήκες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν νομικές και άλλες πράξεις για να αποσπάσουν το ακίνητο (μονοκατοικία στον Υμηττό 165 τ.μ.).

Η αγωγή ακύρωσης της δωρεάς ήταν μονόδρομος για εκείνους από την στιγμή που η διαθήκη τούς όριζε ως μοναδικούς κληρονόμους ακυρώθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα και όσο η θεία τους έπασχε από άνοια έγινε δωρεά ακινήτου στην «Κιβωτό».

«Η θεία μας τα είχε χάσει, έπαιρνε φάρμακα για άνοια. Δεν θα μπορούσε να προβεί σε αυτές τις νομικές πράξεις.[...] Η αποβιώσασα θεία μας ελάμβανε ειδική φαρμακευτική αγωγή. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοιες φαρμακευτικές αγωγές δεν έχουν δυνατότητα δικαιοπραξιών δηλαδή διαχείριση οικονομικών, δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτων και μετρητών.[...]Αποδεικνύεται από χαρτί γιατρού και από τα συνταγολόγια για τα χάπια (της)», αναφέρουν οι συγγενείς της ηλικιωμένης γυναίκας στην αναφορά τους για την ακύρωση της δωρεάς.

Μάλιστα, χαρακτηρίζουν την δωρεά ως ύποπτη και θεωρούν πως το σπίτι στον Υμηττό περιήλθε -όπως καταγγέλουν- με περίεργο τρόπο στην κυριότητα της «Κιβωτού του Κόσμου», αφήνοντας υπόνοιες και για τον «ρόλο» της Πρεσβυτέρας στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Δείτε επίσης