Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στη Νότια Εύβοια

Ταρακουνήθηκαν πολλές περιοχές στην Αττική αλλά και στην Κόρινθο

Ισχυρός σεισμός μεγάλης διάρκειας στην Εύβοια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε και πάλι την Εύβοια ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

Ο σεισμός εντάσεως 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στις 22.06 σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Με νεώτερη αναθεωρημένη λύση το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανέβασε το μέγεθος της ισχυρής σεισμικής δόνησης στα 5 Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 8,9 χιλιόμετρα, και το επίκεντρο 6 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά του χωριού Ζάρακες στη νότια Εύβοια.

Σύμφωνα και με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν 5,1 Ρίχτερ και σημειώθηκε 10χλμ βορειοανατολικά από τα Νέα Στείρα. Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αθήνα καθώς ο σεισμός ήταν μεγάλης διάρκειας (κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα) και ταρακουνήθηκαν εκτός από την νότια Εύβοια και πολλές περιοχές της Αττικής. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κόρινθο καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τον σεισμό ακολουθούν δεκάδες μετασεισμοί μικρότερης εντάσεως.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στη νότια Εύβοια.

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγάλο σεισμό που σημειώνεται μέσα σε διάστημα 16 ωρών στην περιοχή της νότιας Εύβοιας, με την βραδινή σεισμική δόνηση να είναι κατά τι μεγαλύτερη. Οι σεισμολόγοι το πρωί θεώρησαν ότι ο σεισμός των 4,8 βαθμών Ρίχτερ, πιθανότατα να ήταν ο κύριος σεισμός. Ωστόσο ο εγκέλαδος τους διέψευσε καθώς η σεισμική δόνηση με τα νεώτερα δεδομένα που σημειώθηκε έξι λεπτά μετά τις δέκα, ήταν 5 Ρίχτερ.

σεισμική δόνηση

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, έπειτα από την νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε 6 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας στις 22:06 σήμερα το βράδυ. Όπως τόνισε, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρις στιγμής και προσέθεσε ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου όλο το βράδυ.

Ε. Λέκκας: Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και πρέπει να περιμένουμε

Περιπλέκεται η κατάσταση μετά τον βραδινό σεισμό το μέγεθος του οποίου ήταν τελικά 5,2 Ρίχτερ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου τόνισε ο κύριος Λέκκας και δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό. Η εκτίμησή μου είναι πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε. Κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε αύριο τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία.

Δείτε επίσης