Ελλάδα

Κιβωτός: «Φύλλο και φτερό» το πόθεν έσχες της Πρεσβυτέρας - Διατάχθηκε έλεγχος

Ο έλεγχος θα γίνεται παράλληλα με τη γενικευμένη έρευνα για τη διαχείριση των οικονομικών της Οργάνωσης

Κιβωτός του Κόσμου: Εντολή για έλεγχο και στο πόθεν έσχες της Πρεσβυτέρας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έλεγχος για το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας του πατέρα Αντωνίου διατάχθηκε από τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή να διενεργηθεί εξονυχιστικός έλεγχος στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» της Πρεσβυτέρας παράλληλα με τον γενικευμένο οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιεί ήδη η Αρχή για τα οικονομικά πεπραγμένα της Κιβωτού.

Η εντολή του κ. Βουρλιώτη είναι να ελεγχθούν άμεσα οι δηλώσεις της υπόχρεης σε υποβολή "πόθεν έσχες" ,λόγω της θέσεως που κατείχε στον ΜΚΟ, πρεσβυτέρας, ώστε να να διαπιστωθεί αν σε αυτές περιλαμβάνονται όλα τα οικονομικά στοιχεία που διαθέτει η ίδια ή αν έχει αποκρύψει ακίνητα ή οποιαδήποτε άλλα υλικά και μη περιουσιακά στοιχεία.

Μέσω του ελέγχου στα «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας η Αρχή ουσιαστικά εισέρχεται και στα οικονομικά του ιερέα συζύγου της, καθώς η πρεσβυτέρα υποχρεούται από τον νόμο να δηλώνει, πλην των δικών της περιουσιακών στοιχείων και όσα κατέχουν ο σύζυγός της και πρώτου βαθμού συγγενικά της πρόσωπα.

Σε σακίδιο πλάτης βρήκαν τις 350.000 ευρώ στο σπίτι της Πρεσβυτέρας

Σε βοηθητικό χώρο, και όχι σε χρηματοκιβώτιο, έκρυβε ο πατέρας Αντώνιος και η Πρεσβυτέρα, το μεγάλο χρηματικό ποσό των 350.000 ευρώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Vradini.gr.

Οι δεσμίδες με τα χαρτονομίσματα εντοπίστηκαν μέσα σε σακίδιο πλάτης, από κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας κατά την έφοδο που πραγματοποίησε στο σπίτι, εντός της «Κιβωτού» το μεσημέρι της Δευτέρας. Τα χρήματα βρέθηκαν, μετά από αστυνομική έρευνα στο βοηθητικό χώρο παρουσία Εισαγγελέα και όχι έπειτα από υπόδειξη του ζευγαριού.

Αξιωματούχοι της αστυνομίας, εκτιμούν ότι στη θυρίδα της τράπεζας, που φέρεται να άδειασε η Πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, την περασμένη εβδομάδα, υπήρχε πολύ μεγαλύτερο ποσό απ’ αυτό που βρέθηκε μέσα στο σπίτι τους. Το υπόλοιπο των χρημάτων αναζητούν τα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας, που διενεργούν έρευνα για τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου» αλλά και των πρώην μελών της διοίκησης, παράλληλα με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις καταγγελίες περί κακοποίησης και ασέλγειας σε βάρος ανηλίκων που διέμεναν στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Εν αναμονή βρίσκονται και οι απαντήσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες σχετικά με το εάν ο πατήρ Αντώνιος και η Πρεσβυτέρα διατηρούν κι άλλη θυρίδα, σε κάποιο άλλο υποκατάστημα εντός ή εκτός Αττικής. Όπως εκτιμούν, πάντως, από το επιτελείο της Οικονομικής Αστυνομίας, το μεγάλο ενδιαφέρον ενδεχομένως να προκύψει με την ανάλυση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, την τελευταία 5ετία. Ίσως, κατά τη διάρκεια αυτού του ελέγχου προκύψουν σημαντικά στοιχεία για την κίνηση και την διαδρομή των χρημάτων.

Ο έλεγχος που διενεργεί η Οικονομική Αστυνομία επικεντρώνεται στο χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2018 έως το Νοέμβριο του 2022. Από «κόσκινο» έχουν περάσει βιβλία εσόδων - εξόδων, τραπεζικές καταθέσεις, τραπεζικές κάρτες, δωρεές, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και μπλοκάκια με αποδείξεις από όλες τις δομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έως τώρα έρευνα έχει προκύψει ότι υπάρχουν τρεις κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί στο όνομα του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας. Οι τρεις αυτοί λογαριασμοί έχουν ανοιχτεί σε δύο διαφορετικές τράπεζες. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, το συνολικό ποσό στους εν λόγω λογαριασμούς ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.

Όπως εκτιμάται από τους πρώτους υπολογισμούς η «Κιβωτός του Κόσμου» διαθέτει καταθέσεις που ξεπερνούν τα 14.000.000 ευρώ και περισσότερα από 200 ακίνητα, που προέρχεται από δωρεές και αγορές σε όλη την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τις εφόδους

Όπως ανακοίνωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. το μεσημέρι της Τρίτης, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις έως τώρα έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας σε γραφεία, δομές της ΜΚΟ αλλά και σε σπίτι, υποβλήθηκαν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: «Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι: Από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας υποβλήθηκε σήμερα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε από έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν σε κεντρικά γραφεία και δομές φιλοξενίας που διατηρεί η εν λόγω ΜΚΟ σε Αθήνα, Βόλο, Ιωάννινα, Χίο και Καλαμάτα, καθώς και σε οικία, όπως επίσης και από την διενεργηθείσα αλληλογραφία, προς ενημέρωση και αξιολόγηση των στοιχείων».

Δείτε επίσης