Ελλάδα

Στο «χορό» των μετασεισμών η Εύβοια - Δεύτερη νύχτα αγωνίας

Πάνω από 100 μετασεισμοί στην περιοχή - Μικρές ζημιές σε σπίτια, ρωγμές σε νηπιαγωγείο-Επιφυλακτικοί οι ειδικοί

Στο «χορό» των μετασεισμών η Εύβοια - Δεύτερη νύχτα αγωνίας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στον ρυθμό των Ρίχτερ συνεχίζουν να ζουν οι κάτοικοι της Νότιας Εύβοιας καθώς μετά τον χθεσινοβραδινό σεισμό, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 100 μετασεισμικές δονήσεις με τις μεγαλύτερες να φτάνουν και τα 4 Ρίχτερ.

Οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας αναστατωμένοι από τις ξαφνικές έντονες και συνεχείς επισκέψεις του εγκέλαδου νιώθουν φόβο να μπουν στα σπίτια τους μετά και τις προτροπές των σεισμολόγων να αποφύγουν οι πολίτες να μπουν σε παλιά κτίρια.

Πάντως οι κάτοικοι ετοιμάζονται για μια ακόμη νύχτα αγωνίας με το κρύο και την βροχή να ταλαιπωρεί επιπλέον τους ανθρώπους οι οποίοι χθες κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητα τους αλλά και στα σπίτια συγγενικών τους προσώπων.

Περίπου δέκα σπίτια έχουν μικρές ζημιές, ενώ ρωγμές έχει το νηπιαγωγείο στους Ζάρακες όπου φοιτούν 12 παιδιά. «Οι ρωγμές που έχουν γίνει είναι ουσιαστικά αρμοί μεταξύ τοιχοποιίας και οπλισμένου σκυροδέματος», είπε η νηπιαγωγός, Ευδοκία Σαραντάρη, που πρόσθεσε ότι το κτίριο θα ελεγχθεί από ειδικά κλιμάκια πριν επιστρέψουν τα παιδιά.

Την ίδια στιγμή οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την σεισμική δραστηριότητα στην νότια Εύβοια με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία καθώς πρόκειται για μια περιοχή που δεν είχε γνωστά ρήγματα ούτε είχε χαρακτηριστεί ως σεισμογενής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος τονίζοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθηθεί η εξέλιξη του φαινομένου προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Περίπου δέκα σπίτια έχουν μικρές ζημιές, ενώ ρωγμές έχει το νηπιαγωγείο στους Ζάρακες όπου φοιτούν 12 παιδιά. «Οι ρωγμές που έχουν γίνει είναι ουσιαστικά αρμοί μεταξύ τοιχοποιίας και οπλισμένου σκυροδέματος», είπε η νηπιαγωγός, Ευδοκία Σαραντάρη, που πρόσθεσε ότι το κτίριο θα ελεγχθεί από ειδικά κλιμάκια πριν επιστρέψουν τα παιδιά.

Σε στάση αναμονής οι σεισμολόγοι

Τα αχαρτογράφητα νερά που «κολυμπάνε» οι σεισμολόγοι τους κάνουν να αναφέρουν ότι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τους μεγάλους σεισμούς της νότιας Εύβοιας τόσο το πρωί της Τρίτης όσο και το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Οι γεωφυσικοί και σεισμολόγοι ζητούν από τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, περισσότερο αποφεύγοντας χώρους όπου συγκεντρώνεται πλήθος για να μην έχουμε σκηνές πανικού έπειτα από νέο σεισμό. Μάλιστα ο σεισμολόγος κ. Κ. Παπαζάχος είπε χαρακτηριστικά ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να ελπίζουν για το καλύτερο αλλά να περιμένουν και το χειρότερο.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε για την περίπτωση να ήταν η δόνηση των 5 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός: «Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να απαντήσει αν είναι ο κύριος, έτσι όπως με επιπολαιότητα -θα έλεγα- ορισμένοι συνάδελφοί μου χθες είπαν, ότι ο 4,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι ένα "πονηρό" μέγεθος. Έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις, γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό».

«Περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός», τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας και πρόσθεσε καθησυχαστικά ότι «η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ».

Ο κ. Παπαζάχος τονίζει ότι ακόμα όμως κι αν εξελιχθεί όπως εξελίσσεται, θα έχει έντονη μετασεισμική ακολουθία και σε μια περιοχή όπου τα σπίτια δεν είναι τα πλέον κατάλληλα. Λόγω χαμηλής σεισμικότητας οι κάτοικοι δεν είναι εξοικειωμένοι, οι επιπτώσεις θα είναι πιο δυσμενείς».

Στην εύλογη ερώτηση προς τον κ. Παπαζάχο αν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,5 - 6 Ρίχτερ ο καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι «αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Για αυτό τονίζουμε ότι θα πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο και να κινηθούμε με βάση αυτό. Το χειρότερο σενάριο μπορεί να είναι ότι το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί με κάποιον ισχυρότερο σεισμό, υπάρχει αυτή η μικρή πιθανότητα», αναφέρει.

«Μιλάμε για μια δύσκολη περιοχή και ένα φαινόμενο πολύ ζόρικο. Η περιοχή είναι άγνωστη, τα ρήγματά της δεν είναι μελετημένα, ούτε υπάρχουν μεγάλα ρήγματα και η σεισμική δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλή. Δεν θα μπορούσε κάποιος να ήταν "ψιλιασμενος" για αυτήν την περιοχή», σημειώνει.

Από την πλευρά του ο γεωλόγος σεισμολόγος κ. Αθανάσιος Γκάνας υποστήριξε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά. «Είχαμε δύο ισχυρούς σεισμούς κοντά στο 5 και οι οποίοι έχουν ακολουθηθεί από μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, η οποία εξελίσσεται φυσιολογικά. Ωστόσο, δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα, εάν έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο και πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθησή του για λίγα ακόμα 24ωρα», καταλήγει ο κ. Αθανάσιος Γκανάς.

Δείτε επίσης