Ελλάδα

Δίκη για το Μάτι: «Βλέπαμε ανθρώπους να επιπλέουν. Έπεφταν σπίθες, κουκουνάρια»

Συγκλονιστικές καταθέσεις από τους επιζήσαντες της τραγωδίας - Ανέβηκαν οι τόνοι - «Ντροπή σας!» φώναξε το ακροατήριο φορτισμένο στους συνηγόρους υπεράσπισης

Δίκη για το Μάτι: «Βλέπαμε ανθρώπους να επιπλέουν. Έπεφταν σπίθες, κουκουνάρια»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Άνθρωποι οι οποίοι επέζησαν της φονικής πυρκαιγιάς στο Μάτι που άφησε πίσω της 104 νεκρούς, ανεβαίνουν στο βήμα του μάρτυρα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας και συγκλονίζουν με τις περιγραφές τους.

Οι μάρτυρες μιλούν για τον εφιάλτη που έζησαν όταν το Μάτι τυλίχτηκε στις φλόγες, τον Ιούλιο του 2018, τον οποίο δεν θα ξεχάσουν ποτέ όσα χρόνια και να περάσουν.

Οι καταθέσεις τους είναι οι αφηγήσεις των φρικιαστικών καταστάσεων που βίωσαν μέχρι να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα

Συγκεκριμένα, ο Κων. Χατζησταματίου, που υπέστη εγκαύματα 4ου βαθμού και έχει υποβληθεί σε πολλαπλά χειρουργεία, ο οποίος είπε: «Δεν υπήρχε συντονισμός, καμία υπηρεσία δεν λειτούργησε».

Από το σοκ δεν θυμόμασταν να πάρουμε τηλέφωνο κάποιον δικό μας

Ο Αλέξανδρος Φλώρος, που βρέθηκε στη θάλασσα για ώρες με την οικογένειά του καταφέρνοντας όλοι μαζί να φτάσουν στην ακτή, είπε: .«Είδαμε πλαστικές μαύρες σακούλες που τις έκλειναν, αν μέναμε στο σπίτι θα καιγόμασταν ζωντανοί, ήταν τέτοιο το θερμικό φορτίο που έλιωναν και τα σίδερα».

Στη συνέχεια ο εν λόγω μάρτυρας έκανε λόγο για πλήρη απουσία των αρμοδίων και αναφέροντας πως κανείς δεν τους ειδοποίησε να φύγουν.και συμπλήρωσε: «Είδα τη φωτιά να έρχεται προς τα εμάς, υπήρχαν παντού στάχτες. Έβλεπα πυκνή ροή οχημάτων από τη Μαραθώνος και κάτω. Φωνάζω στην οικογένεια να βγουν έξω και μπήκαμε στο αυτοκίνητο να φύγουμε».

Ο κ. Φλώρος ανέφερε ακόμη: «Μπήκαμε στη θάλασσα, κάποια στιγμή χάσαμε τη στεριά, δεν βλέπαμε. Κολυμπούσαμε, προσπαθούσαμε να μείνουμε ενωμένοι, ο αέρας δυνάμωνε όσο περνούσε η ώρα. Προσπαθούσαμε να μείνουμε σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Έπεφταν σπίθες, κουκουνάρια στο νερό. Κάποια στιγμή δυσκόλεψαν τα πράγματα πάρα πολύ. Ακούγαμε τα αεροπλάνα και νομίζαμε ότι έρχονταν να μας σώσουν, φωνάζαμε βοήθεια. Κάποια στιγμή η γυναίκα μου λέει, «αυτό ήταν…».

Ο μάρτυρας τόνισε ότι: «Μετά από πολλές ώρες είδαμε κάτι φώτα. Είχαμε φτάσει κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας, ήταν φώτα πλοίου. Ερχόταν ένα ψαροκάικο. Μας έριξε φως με φακό, μετά μια κουλούρα. Η γυναίκα μου είχε πάθει υποθερμία, τα παιδιά είχαν γίνει μπλε. Μας έδωσαν κουβέρτες. Είδα έναν παππού να επιπλέει στη θάλασσα… Ανέσυραν μια γυναίκα, της έκαναν ανάνηψη, δεν τα κατάφερε… Μας έβγαλαν στην ακτή, από το σοκ δεν θυμόμασταν να πάρουμε τηλέφωνο κάποιον δικό μας… Δεν βλέπαμε καλά, στην ακτή φαίνονταν κάποια ασθενοφόρα. Εκεί είδαμε πλαστικές σακούλες μαύρες που τις έκλειναν… Αν μέναμε μέσα στο σπίτι θα καιγόμασταν ζωντανοί. Ήταν τόσο το θερμικό φορτίο που έλιωσαν τα σίδερα…».

Ο μάρτυρας καταλήγοντας τόνισε πως δεν είδε κάποιον εκπρόσωπο των αρχών. «Τον μόνο ένστολο που είδα ήταν μια λιμενικός στις 11 τη νύχτα στο λιμάνι της Ραφήνας», είπε.

Φύγαμε προς την παραλία. Η νύφη μου κάθε 15 λεπτά λιποθυμούσε

Ο κ. Χατζησταματίου κατέθεσε στη συνέχεια και περιέγραψε τις προσπάθειές του να σώσει, εντελώς μόνος τα μέλη της οικογένειάς του.

Χαρακτηριστικά είπε : «Κάηκα στο 30% του σώματος μου. Είχαμε επιστρέψει από το μπάνιο στο σπίτι μας. Γύρω στις 5:30 το απόγευμα υπήρχαν καπνοί στις 6 περίπου άρχισαν να πέφτουν μεγάλες κάφτρες. Είδα τη φωτιά μέσα στην αυλή μας. Στις 6:10 είχε κοπεί το ρεύμα. Πήρα την οικογένεια μου και φύγαμε προς τη παραλία. Τη γυναίκα μου, τον εγγονό μου και την νύφη μου. ….Η νύφη μου κάθε ένα 15 λιποθυμούσε, είχε επηρεαστεί τα αναπνευστικό της εκτός από τα εγκαύματα που είχε. Έψαχνα να βρω νερό να της δώσω, σε αυτήν και τον εγγονό μου. Είδα παρκαρισμένα πυροσβεστικά να κοιτάνε τη φωτιά. Θέλω να πω ότι 6: 45 βγήκε στη τηλεόραση ο Δήμαρχος της Ραφήνας και είπε ότι δεν κινδυνεύουμε από τη φωτιά, ότι πάει προς το Διόνυσο, και ότι μπορούμε να κυκλοφορούμε με τα αυτοκίνητά μας. Αν δεν βλέπαμε τον καπνό θα είχαμε καεί. Δε μας ενημέρωσε κανείς».

Από την πλευρά του, ο μάρτυρας Ιωάννης Χατζηαθανασίου, ο οποίος έχασε την αδελφή του στην φονική πυρκαγιά, ανέφερε στην κατάθεσή του: «Είδα το σπίτι κατεστραμμένο. Είδα μετά το αυτοκίνητο με τα κλειδιά μέσα και με βαλίτσες φορτωμένο να έχει καεί, δυστυχώς δεν εμφανίστηκε κάποιο ελικόπτερο να κάνει ρίψεις. Μόνο μία ρίψη είδα γύρω στις 5 Δεν υπήρχε μέριμνα, δεν ειδοποιήθηκα από κανέναν, ούτε είχα κάποια πληροφόρηση».

Να σημειωθεί τέλος, ότι κατά την εξέταση μάρτυρα οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής ενώ από το ακροατήριο συγγενείς θυμάτων φώναξαν απευθυνόμενοι προς την υπεράσπιση «ντροπή σας».

Δείτε επίσης