Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Απαλλακτική πρόταση από την εισαγγελέα για τους έξι κατηγορούμενους

Κατηγορούνται για διάρρηξη και κλοπή τραπεζικών θυρίδων- 4,5 εκατομμύρια η αξία των κλοπιμαίων

Θεσσαλονίκη: Απαλλακτική πρόταση από την εισαγγελέα για τους έξι κατηγορούμενους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Απαλλακτική πρόταση για τους έξι εργαζομένους της τράπεζας που κατηγορούνται για την διάρρηξη και κλοπή πολύτιμων αντικειμένων αξίας 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από τραπεζικές θυρίδες υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας στην Θεσσαλονίκη έκανε σήμερα η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών προς το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελικής λειτουργού οι έξι τραπεζικοί υπάλληλοι συνταξιούχοι και εν ενεργεία δεν θα πρέπει να κατηγορηθούν για υπεξαίρεση, αλλά να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για έναν κατηγορούμενο τραπεζικό που απεβίωσε και να διατηρηθεί η κατάσχεση των κλοπιμαίων που εντοπίστηκαν μέχρι να λυθεί το θέμα της κυριότητας από τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια.

Η Αντιεισαγγελέας στην πρόταση της υποστηρίζει ότι δεν προέκυψε μετά βεβαιότητας ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι καταγγελλόμενες διαρρήξεις των θυρίδων ούτε τα πρόσωπα των φερόμενων ως δραστών. «Μόνο η δυνατότητα των κατηγορουμένων να έχουν πρόσβαση στο χώρο του θησαυροφυλακίου και στα κλειδιά αυτού καθώς και το γεγονός ότι υπηρέτησαν στις συγκεκριμένες θέσεις (διάστημα 2011-15) δεν αρκούν για την αντικειμενική θεμελίωση της εις βάρος τους αποδιδόμενης ποινικής ευθύνης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα στο σκεπτικό της αναφέρει ότι ενδείξεις ενοχής, προέκυψαν μόνο για τον υπάλληλο της Τράπεζας που βρέθηκε απαγχονισμένος μετά τον εντοπισμό μέρους των κλοπιμαίων στην κατοχή του, ενώ δεν προέκυψε άλλο πρόσωπο που να προέβη στις καταγγελλόμενες πράξεις.

Αξιολογώντας στο σύνολό της τη δικογραφία, η αντιεισαγγελέας πρωτοδικών σημειώνει ότι διαπιστώθηκαν «κενά» ασφαλείας στο τμήμα τραπεζικών θυρίδων, κάνοντας - μεταξύ άλλων - αναφορά σε πλημμελή φύλαξη κλειδιών, όπως επίσης στο ότι δεν προβλεπόταν η καταγραφή συνοδών των μισθωτών.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα εάν θα κάνει δεκτή την παραπάνω πρόταση ή εάν θα παραπέμψει τους κατηγορούμενους σε δίκη.

Ιδιοκτήτες τραπεζικών θυρίδων από το 2011 μέχρι και το 2014 που η υπόθεση πήρε την δικαστική οδό, κατήγγειλαν την παραβίασή τους και την υπεξαίρεση του περιεχομένου τους. Οι ίδιοι μηνυτές προσέφυγαν και στα αρμόδια δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές αποζημίωσης, λόγω μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας, ενώ ήδη εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν.

Δείτε επίσης