Ελλάδα

«Ούτε νερό δε μας έδωσαν», λέει η εικαστικός που ζωγράφισε την «Κιβωτό»

«Ο πατήρ Αντώνιος είχε ζητήσει να μην φαίνεται το γραφείο του»

«Ούτε νερό  δε μας έδωσαν», λέει η εικαστικός που ζωγράφισε την «Κιβωτό»
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η εικαστικός Ντίνα Λιοσάτου είναι η γυναίκα που επιμελήθηκε τους χώρους δομών της «Κιβωτού του Κόσμου» και λίγες εβδομάδες μετά τις πρώτες καταγγελίες, σπάει τη σιωπή της και μιλά για την εμπειρία που είχε όσο δούλεψε αφιλοκερδώς στον Οργανισμό και από τον Πάτερ Αντώνιο.

Είναι η εικαστικός, Ντίνα Λιοσάτου, που πριν 18 χρόνια αφιλοκερδώς έδωσε ζωή και χαρά στους άδειους τοίχους της νεοσύστατης τότε δομής στον Κολωνό.

«Η πληρωμή μου ήταν που έβλεπα τα παιδιά να χαίρονται με αυτά που έφτιαχνα λες και ήταν σε παιδική χαρά».

Ζωγράφισε τις πόρτες και τα παράθυρα. Μεταμόρφωσε τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο, τον χώρο κατήχησης αλλά και το γραφείο του πατέρα Αντωνίου, ο οποίος, όπως καταγγέλλει η ίδια, δεν επεδίωξε ποτέ να τη συναντήσει για να την ευχαριστήσει για το έργο της.

«Περιμένεις τουλάχιστον ένα χαρτάκι να γράφει δεν μπόρεσα να παραβρεθώ για να σε ευχαριστήσω. Τίποτα».

Οι «ειδικές» παραγγελίες του πατέρα Αντωνίου
Συνολικά, στα δύο κτήρια της δομής εργάστηκε σχεδόν μία εβδομάδα. Μοναδικός βοηθός ο σύζυγός της που της μετέφερε τις σκάλες αλλά και τα υλικά που χρειαζόταν.

«Επειδή ήμουν ανεβασμένη σε μια σκάλα με 7 σκαλοπάτια, ανεβοκατέβαινε να μου προσφέρει μπογιές και πινέλα. Δουλέψαμε 3 μέρες στον Κολωνό και άλλες 2 μέρες στον ξενώνα».

«Ούτε νερό, ούτε ένα λεπτό του ευρώ δε μας έδωσαν».

Εντύπωση είχε προκαλέσει στην κ. Λιοσάτου, πως στη μία και μοναδική συνάντηση που είχε με τον πατέρα Αντώνιο, της είχε ζητήσει μέχρι και βιτρό στα τζάμια του γραφείου του για να μην φαίνεται, όπως λέει, ποιον φιλοξενεί μέσα.

«Θέλω να επέμβω και για βιτρό. Μου λέει ‘ναι θα ‘θελα και εγώ σε κάποιους προσωπικούς χώρους που έχω πάνω ο ίδιος και δε θέλω να φαίνονται από έξω προς τα μέσα ποιοι είναι’».

Η καλλιτέχνης φιλοτέχνησε ένα κόκκινο βιτρό με παιδική σβούρα.

«Μου είπε θέλω να μου κάνεις το νηπιαγωγείο, θέλω να μου κάνεις τον χώρο κατήχησης μέσα, θέλω να μου κάνεις το γραφείο μου. Μου είπε θα τα ξαναπούμε κυρία Λιοσάτου. Αυτό το κάποια φορά δεν έγινε ποτέ».

Η απρόσωπη «Κιβωτός»

«Τον ρωτάω πότε μπορώ να συναντήσω τον πατέρα Αντώνιο. Μου λέει πείτε μου σε μένα. Του λέω θέλω κάτι προσωπικό».

Αλλά και τον 35χρονο που μέχρι πρότινος ήταν γενικός διευθυντής της δομής αλλά τότε ήταν ένα 17χρονο αγόρι που εργαζόταν στη ρεσεψιόν της δομής.

«Γνωρίζω τον …. Ήταν τότε 17 – 18 ετών. Ήταν στο γκισέ μπροστά στην είσοδο. Έχουμε ξαναπάει, πάλι προσφέραμε πολλά πράγματα. Δεν παρουσιάστηκε καθόλου καθόλη τη διάρκεια των εργασιών μου ούτε ο πατέρας Αντώνιος, ούτε η πρεσβυτέρα».

Μετά την βροχή καταγγελιών για την «Κιβωτό», η Ντίνα Λιοσάτου ανακαλεί μνήμες από εκείνες τις μέρες που ζωγράφισε τοίχους και παράθυρα με δεκάδες ενθουσιασμένα παιδιά να την περιτριγυρίζουν…

«Αυτό που με στεναχώρησε περισσότερο είναι ότι τα παιδιά αυτά έμεναν νηστικά».

Η κ. Λιοσάτου μαζί με τον σύζυγό της εκτός από την προσφορά τους να φιλοτεχνήσουν τους χώρους της «Κιβωτού», είχαν δωρίσει ουκ ολίγες φορές ρούχα, τρόφιμα, ηλεκτρικές συσκευές και χρήματα.H κα. Λιοσάτου μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο κατήγγειλε ότι κατά την διάρκεια της παρουσίας της στην δομή «έβλεπα τα παιδιά να φωνάζουν ”πεινάω”». Ωστόσο, από την άλλη η εικαστικός σημείωσε ότι όσο τα παιδιά ήταν χαρούμενα δίπλα της.

«Η συμπεριφορά γενικά των παιδιών δεν έδειχνε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν ξέρω τι γινόταν εν απουσία της δικής μου παρουσίας και του συζύγου μου», τόνισε η εικαστικός.

Πηγή: LiveNews.gr

Δείτε επίσης