Ελλάδα

Εισαγγελική παρέμβαση για τη φονική έκρηξη στο σχολείο στις Σέρρες

«Το έργο στο λεβητοστάσιο έγινε με ευθύνη του δήμου» λέει ο διευθυντής του σχολείου - Τί αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τον μαθητή

Εισαγγελική παρέμβαση για τη φονική έκρηξη στο σχολείο στις Σέρρες
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η φονική έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου στις Σέρρες, η οποία στοίχισε τη ζωή σε ένα 11χρονο αγοράκι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, το άτυχο παιδί έφερε «βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή». Βρήκε τραγικό θάνατο, όταν η πόρτα του λεβητοστασίου εκσφενδονίστηκε 40 μέτρα μακριά, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του νοσοκομείου έχει ως εξής:

«Μετά από έκρηξη που έγινε σε σχολείο της πόλης των Σερρών, προσεκομίσθησαν με το ΕΚΑΒ, στις 14:43 σήμερα, δύο (2) ανήλικα αγόρια, ηλικίας 6 και 10 ετών, με ελαφρές κακώσεις το πρώτο και σε καλή γενική κατάσταση το δεύτερο.

Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες εξετάσεις (υπέρηχος, αξονική τομογραφία κλπ) και το δεκάχρονο αγόρι επιστρέφει στην οικία του ενώ το εξάχρονο, το οποίο φέρει εμπιεστικό κάταγμα βρεγματικού οστού (ΑΡ) και μικρό ρωγμώδες κάταγμα ρινικών οστών, θα διακομισθεί προληπτικά στην Παιδοχειρουργική Κλινική του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» για περαιτέρω παρακολούθηση.

Δυστυχώς, στις 15:37 προσεκομίσθη με το ΕΚΑΒ τρίτο παιδί (άρρεν 11 ετών), το οποίο έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μη συμβατές με τη ζωή.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού.

Ο Διοικητής Νικόλαος Φαρμάκης».

«Στον δήμο η ευθύνη για το έργο» λέει ο διευθυντής του σχολείου

«Η ευθύνη για το έργο στο λεβητοστάσιο είναι ευθύνη του δήμου, εγώ διαφωνούσα», δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου στις Σέρρες, όπου βρήκε σημειώθηκε η φονική έκρηξη.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο διευθυντής του σχολείου, Νίκος Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ' ό,τι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Τραγωδία

Για τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Σέρρες

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

Σχολείο

Η αδιανόητη τραγωδία συνέβη στις 14:30 το μεσημέρι, ενώ οι μαθητές του ολοήμερου σχολείου βρίσκονταν σε διάλειμμα.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες προκλήθηκε έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου που βρίσκεται στο ισόγειο. Πιθανότατα η έκρηξη σημειώθηκε στον καυστήρα πετρελαίου. Το σύστημα θέρμανσης του 9ου δημοτικού σχολείου λειτουργούσε με πετρέλαιο, αν και έχει και σύστημα γεωθερμίας.

Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο 11χρονος μαθητής, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά άλλα δύο παιδιά 6 και 10 ετών.

Τι ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας

Σε ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με τον θάνατο μαθητή στις Σέρρες μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο τονίζουν πως θα διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και θα αποδοθούν ευθύνες.

«Θα αποδοθούν ευθύνες»

«Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μάς έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και στην οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν. Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου δήμο ώστε να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες.

Δείτε επίσης