Ελλάδα

Λάρισα: Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης γιατρός για τον θάνατο νεφροπαθή

Χορήγησε υψηλή δόση σε ασθενή τελικού σταδίου

Λάρισα: Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης  γιατρός για τον θάνατο νεφροπαθή
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε γιατρός που χορήγησε υψηλή δόση μεθοτρεξάτης, σε χρόνιο νεφροπαθή με αποτέλεσμα να πεθάνει.

Ο γιατρός από τη Λάρισα κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ενώ ένας ακόμη συνάδελφος του όπως και ο ιδιοκτήτης της κλινικής που νοσηλευόταν ο ασθενής αθωώθηκαν.

Κατά την ακροαματική διαδικασία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, αποδείχθηκε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, ορθοπεδικός, συνταγογράφησε στις 20 Ιανουαρίου του 2017 μεθοτρεξάτη σε μεγάλες ποσότητες σε χρόνια νεφροπαθή τελικού σταδίου με τη σύμφωνη γνώμη του δεύτερου κατηγορούμενου, ο οποίος είναι παθολόγος στην κλινική που ο νεφροπαθής πραγματοποιούσε αιμοκάθαρση από το 2009.

Ο διευθυντής της κλινικής, καθόταν και αυτός στο εδώλιο, κατηγορούνταν για μία σειρά παραβάσεων, όπως το ότι συμφώνησε στη χορήγηση της μεθοτρεξάτης, δεν προέβη στον διαρκή αιματολογικό ή κλινικό έλεγχο, και δεν έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη τοξικότητας του φαρμάκου στον οργανισμό του ασθενούς.

Οι δικαστές του Τριμελούς Δικαστηρίου κήρυξαν ομόφωνα ένοχο τον πρώτο κατηγορούμενο για τη πράξη της συνταγογράφησης και δοσολογίας της μεθοτρεξάτης και κατά πλειοψηφία αθώο τον δεύτερο κατηγορούμενο. Για τον τρίτο κατηγορούμενο το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την αθώωσή του.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο δεύτερος κατηγορούμενος δεν γνώριζε για την ποσότητα της δοσολογίας που συνταγογράφησε ο πρώτος κατηγορούμενος.

Κατά την διάρκεια της απολογίας του ο βασικός κατηγορούμενος ισχυρίσθηκε ότι 50χρονος ασθενής τον επισκέφτηκε στο ιατρείο, για τρίτη φορά τον ίδιο μήνα, παραπονούμενος για πόνους που ένιωθε. Επειδή, όπως κατέθεσε ο ίδιος, η προηγούμενη θεραπεία δεν τον ανακούφισε από τους πόνους, αποφάσισε να χορηγήσει μεθοτρεξάτη.

Τόνισε πως συνέστησε στον νεφροπαθή να μην ξεκινήσει ακόμη τη μεθοτρεξάτη και ότι η λήψη αυτού του φαρμάκου «θα τον πείραζε».

Σε ότι αφορά τη δοσολογία, είπε πως έπρεπε να γράψει μία για να περάσει στο σύστημα το φάρμακο, και να μπορέσει να το παραλάβει ο 50χρονος, και ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρούσε ότι η δοσολογία που έγραψε ήταν η ενδεδειγμένη, καθώς έπρεπε να γίνουν πρώτα οι εξετάσεις.

Όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο γιατί δεν έγραψε στη συνταγή τη διευκρίνιση ότι η χορήγηση του φαρμάκου θα έπρεπε να ήταν «μια εβδομάδα άπαξ», απάντησε: «Δεν περίμενα ότι θα το πάρει».

Δείτε επίσης