Ελλάδα

«Ήμουν σε άμυνα» λέει ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά - Πήρε προθεσμία

Ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε εν κινήσει, καθώς επέβαινε στην άλλη μοτοσικλέτα, στοχεύοντας στο αυτοκίνητό και όχι στον οδηγό

«Ήμουν σε άμυνα» λέει ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά - Πήρε προθεσμία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή ζήτησε και πήρε ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά πάνω σε καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη.

Ο κατηγορούμενος αποχώρησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης από το Δικαστικό Μέγαρο όπου μετήχθη κατά από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Εντός και εκτός των δικαστηρίων βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο αστυνομικός ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε άμυνα. Ο 16χρονος οδηγός του καταδιωκόμενου οχήματος επιχείρησε να εμβολίσει τη δεύτερη μηχανή της ΕΛΑΣ, όπως υποστηρίζει ο κατηγορούμενος.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε εν κινήσει, καθώς επέβαινε στην άλλη μοτοσικλέτα, στοχεύοντας στο αυτοκίνητό και όχι στον οδηγό. Από τις αναταράξεις όμως το όπλο κουνήθηκε και η σφαίρα βρήκε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά.

Άγρια επεισόδια - Ξύλα και πέτρες κατά των ΜΑΤ

Νωρίτερα, επεισόδια και προσαγωγές σημειώθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου είχαν συγκεντρωθεί Ρομά και αντιεξουσιαστές, για τη μεταφορά του αστυνομικού.

Τα πνεύματα ήταν οξυμένα από νωρίς. Διαδηλωτές και δυνάμεις των ΜΑΤ πήραν θέση ο ένας απέναντι από τον άλλο και η ατμόσφαιρα «μύριζε» μπαρούτι.

Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν, όταν περίπου 50 άτομα Ρομά και του αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο.

Στο σημείο μάλιστα έσπευσαν αλλά τρία αυτοκίνητα, όπου επέβαιναν Ρομά.

Η ένταση ξέφυγε με τις αστυνομικές δυνάμεις να προχωρούν σε χρήση χημικών ενώ οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιά σε κάδους.

επεισοδια1
επεισοδια2
επεισοδια3
επεισοδια4

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον αστυνομικό

Στο μεταξύ, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε εις βάρος του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά.

Συγκεκριμένα κατηγορείται για: απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωση. Στη συνέχεια, παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ανακριτή.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός με σκυμμένο το κεφάλι και φορώντας χειροπέδες βρέθηκε έξω από τα ανακριτικά γραφεία.

Καζάνι που βράζει

Στο μεταξύ, ένταση σημειώθηκε τη νύχτα, με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά. Όπως έγινε γνωστό, ομάδα περίπου 50 ατόμων συγκεντρώθηκαν στις 02.30 τα ξημερώματα στην Εγνατία Οδό, κοντά στα διόδια του Ωραιοκάστρου και στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου επί δύο ώρες απέκλεισαν τον δρόμο, ανάβοντας φωτιές στο οδόστρωμα και καίγοντας λάστιχα.

Λίγο νωρίτερα, ομάδα ατόμων είχε συγκεντρωθεί στη Συμμαχική οδό προκαλώντας φθορές σε δύο διερχόμενα οχήματα, ενώ ζημιές σε φορτηγό αναφέρθηκαν και στις 3.40 στα ξημερώματα, στα Υψώματα Διαβατών, κοντά σε οικισμό Ρομά της περιοχής. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί τραυματισμός ή κάποια προσαγωγή.

Φωτογραφία ντοκουμέντο με το αγροτικό ΙΧ του 16χρονου

Στη φωτογραφία ντοκουμέντο του Vradini.gr φαίνεται το αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο ακινητοποιήθηκε στον μαντρότοιχο, μετά τον πισώπλατο πυροβολισμό που δέχτηκε ο ανήλικος οδηγός από τον δικυκλιστή της ομάδας ΔΙ. ΑΣ.

 Αυτό είναι το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 16χρονος

Το χρονικό της άγριας καταδίωξης

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες, αλλά το θύμα δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Το σώμα του είχε πέσει πάνω στο τιμόνι. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 16χρονος Ρομά, έβαλε βενζίνη σε πρατήριο καυσίμων στην οδό Μονασταρακίου, και δεν πλήρωσε το ποσό των 20 ευρώ. Εντός του βενζινάδικου βρίσκονταν και οι τέσσερις αστυνομικοί, τους οποίους δεν είδε ο 16χρονος. Ο υπάλληλος μπαίνει στο κατάστημα και ενημερώνει τους αστυνομικούς, ότι ο οδηγός του αγροτικού δεν του πλήρωσε τα καύσιμα. Οι αστυνομικοί ανεβαίνουν στις μηχανές τους και ενημερώνουν το κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης για το ύποπτο όχημα που αναζητούν.

Στις 00:59 ώρα της Δευτέρας αρχίζει καταδίωξη και στις 01:02:38 τελειώνει σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες. Λίγο πριν το όχημα ακινητοποιηθεί ο 34χρονος αστυνομικός πυροβόλησε δύο φορές. Η μία σφαίρα βρήκε τον 16χρονο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Χάνει τις αισθήσεις του και ταυτόχρονα και τον έλεγχο του οχήματος που καρφώνεται στο μαντρότοιχο. Δίπλα του φτάνουν αστυνομικοί και άλλες υπηρεσίες, που αναζητούσαν το ύποπτο όχημα .Προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στον ανήλικο, μέχρι που έφτασε το ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Μετά από πολύωρη επέμβαση οι γιατροί του αφαίρεσαν την σφαίρα από το κρανίο, και η ζωή του πλέον κρέμεται από μια κλωστή.

Μετά από μαραθώνιες καταθέσεις όλων των εμπλεκόμενων αστυνομικών, ο 34χρονος συνελήφθη και τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Όπως ανακοίνωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος του διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.αστυνομικός κρατείται με εντολή εισαγγελέα και αύριο Τρίτη 6 Δεκεμβρίου αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

«Σε συνέχεια του από 05-12-2022 Δελτίου Τύπου σχετικά με σύλληψη αστυνομικού για περιστατικό τραυματισμού ημεδαπού που έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ανακοινώνεται ότι, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του, ενώ παράλληλα τέθηκε σε διαθεσιμότητα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Δείτε επίσης