Ελλάδα

Γλυπτά Παρθενώνα: Επιστροφή αρχές του 2023 για δέκα χρόνια στην Ελλάδα;

Τι αναφέρει δημοσίευμα Βρετανικής εφημερίδας

Γλυπτά Παρθενώνα: Επιστροφή αρχές του 2023 για δέκα χρόνια στην Ελλάδα;
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην χώρα μας στις αρχές του επόμενου χρόνου και την παραμονή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης για δέκα χρόνια, φέρεται να διαπραγματεύεται η Βρετανική κυβέρνηση με την Ελληνική.

Παράλληλα το σενάριο που θέλει την ίδρυση παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα βρίσκεται επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων, γεγονός που δείχνει την κινητικότητα που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την διάθεση αν όχι πρόθεση από πλευράς των Βρετανών να επιστρέψουν με κάποιον τρόπο τα Γλυπτά χωρίς ωστόσο να δείξουν οπισθοχώρηση.

Από πλευράς Βρετανών φέρεται να υπάρχει μια αμυντική στάση, δεδομένου ότι η πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της επιστροφής των λεηλατημένων πολιτιστικών αγαθών, ωστόσο είναι βέβαιο ότι επιδιώκει να πετύχει μια συμφωνία, πιο κοντά στα δικά της συμφέροντα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής «The Art Newspaper», η πρόταση που συζητείται από τους Άγγλους είναι η επιστροφή των Γλυπτών στις αρχές του 2023 προκειμένου να εκτεθούν για δέκα χρόνια στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόκειται για μια πρόταση, που είχε γίνει και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

Από Ελληνικής πλευράς δεν επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο δημοσίευσε ή διέρρευσε θα λέγαμε η Βρετανική εφημερίδα. Το αντίθετο μάλιστα η Ελλάδα φέρεται να τηρεί άκρα μυστικότητα έχοντας ταυτόχρονα κάνει σαφές ότι ο δανεισμός δεν αποτελεί αποδεκτή λύση και το μόνο που συζητά η Ελλάδα είναι ο επαναπατρισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι για πρώτη φορά η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου δείχνει συζητήσιμη και θετική στην προσπάθεια μιας αποδεκτής λύσης παρότι ο Άγγλος πρωθυπουργός επισήμως έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει την νομοθεσία για να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής των Γλυπτών στην πατρίδα τους.

«Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον νόμο, ο οποίος εμποδίζει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Η θέση μας σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει. Οι αποφάσεις που αφορούν τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών είναι θέμα του Μουσείου και των διαχειριστών του. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν νομικά στους διαχειριστές του Μουσείου που είναι λειτουργικά ανεξάρτητοι από την κυβέρνηση» ειπώθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών αλλά που παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει εκφράσει το Βρετανικό Μουσείο» δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο. «Αυτή τη στιγμή έχω προκαταρκτικές συνομιλίες και ναι, έχω συναντήσει τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όζπορν» παραδέχτηκε σε συνέντευξή του εφημερίδα «Guardian» υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Δείτε επίσης