Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Παιδίατρος διακινούσε παράνομα εμβόλια -Συνεργαζόταν με φαρμακείο

Τι προέκυψε από τον έλεγχο επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Αναμένονται πειθαρχικές κυρώσσεις στους εμπλεκόμενους

Θεσσαλονίκη: Παιδίατρος διακινούσε παράνομα εμβόλια -Συνεργαζόταν με φαρμακείο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η Υπηρεσία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αποκάλυψε την παράνομη κατοχή και διακίνηση εμβολίων από ιδιώτη παιδίατρο σε συνεργασία με ιδιωτικό φαρμακείο στη Θεσσαλονίκη .

Όπως ανακοίνωσε η ΕΑΔ, επιθεωρητές της Περιφερειακής Υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, μετά από ανώνυμη καταγγελία, διενήργησαν έλεγχο σε ιδιωτικό ιατρείο παιδιάτρου της Κεντρικής Μακεδονίας κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2020-Μαΐου 2022, με αντικείμενο ελέγχου τη νομιμότητα των πρακτικών διακίνησης, διαχείρισης και χορήγησης παιδιατρικών εμβολίων.

Η υπόθεση ήρθε στα υπόψιν των αρμόδιων Αρχών, έπειτα από τις μαρτυρίες γονέων αλλά και άλλων εμπλεκόμενων μερών.

Από τον έλεγχο του κλιμακίου, διαπιστώθηκε η αντιπαραβολή των ημερομηνιών εμβολιασμού με την ανάλυση χρόνου εκτέλεσης συνταγών από την οποία προκύπτει αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ευγενίδης: «Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί απέναντι σε κάθε τέτοιο περιστατικό»

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, το φαρμακείο που εμπλέκεται θα ελεγχθεί άμεσα.

Ο κ. Ευγενίδης θέλησε ακόμη να υπογραμμίσει ότι, «είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί απέναντι σε κάθε τέτοιο περιστατικό που έρχεται σε γνώση μας από τις αρμόδιες Αρχές», ενώ τόνισε ότι «θα επέμβουμε επιβάλλοντας πειθαρχικές κυρώσεις, σε όποιον εμπλέκεται».

Έλεγχοι σε γιατρό και φαρμακοποιό από ΦΣΘ και ΙΣΘ

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον επιτόπιο έλεγχο των Επιθεωρητών της ΕΑΔ στο ιατρείο του/της παιδιάτρου, έπαυσε τόσο η επιλεκτική εκτέλεση των συνταγών στο συγκεκριμένο φαρμακείο, όσο και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκτέλεσης των συνταγών εκ μέρους του φαρμακείου.

Σημειώνεται ότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε επιπλέον ότι το 2017 είχε γίνει και δεύτερη κατευθυνόμενη συνταγογράφηση εμβολίων από τον/την παιδίατρο Κ.Μ. προς άλλο φαρμακείο, το οποίο όμως διέκοψε τη λειτουργία του στις αρχές του 2018.

Η Έκθεση Ελέγχου της ΕΑΔ διαβιβάστηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προβούν στον πειθαρχικό έλεγχο του/της παιδιάτρου και του/της φαρμακοποιού, αντίστοιχα, καθώς και στον ΕΟΦ και στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργειών στα πλαίσια των ισχυουσών διατάξεων.

Δείτε επίσης