Ελλάδα

Εκτός φυλακής ο «μεσίτης» που καταδικάστηκε για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Η συζήτηση στον Άρειο Πάγο για την αναίρεση κατά της απόφασης αναστολής εκτέλεσης της ποινής θα συζητηθεί στις 25 Ιανουαρίου

Εκτός φυλακής ο «μεσίτης» που καταδικάστηκε για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στις 3 Μαΐου 2022, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών, χωρίς να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, στον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Δύο μήνες αργότερα, έγινε δεκτό το αίτημα αναστολής της ποινής του μεσίτη, ο οποίος αποφυλακίστηκε.

Η αναίρεση επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη (7/12) στο Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αλλά ο κατηγορούμενος (ο οποίος ήταν παρών) επικαλέστηκε κώλυμα των δικηγόρων του και ζήτησε αναβολή, την οποία και έλαβε. Παρούσα στον Άρειο Πάγο ήταν και η οικογένεια του θύματος.

Πλέον ορίστηκε για τις 25 Ιανουαρίου 2023 η συζήτηση στον Άρειο Πάγο της αναίρεσης που έχει ασκηθεί κατά της απόφασης αναστολής εκτέλεσης της ποινής του Αθανάσιου Χορταριά που καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης στον ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλο.

Αυτό έχει ως συνέπεια να παραμείνει εκτός φυλακής μέχρι να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος.

Ο γνωστός ως μεσίτης, Αθανάσιος Χορταριάς, αποφυλακίστηκε μόλις δύο μήνες μετά την καταδίκη του καθώς έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής του, ενώ του τέθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μίας φοράς τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένει.

Η απόφαση της αποφυλάκισής του προκάλεσε την παρέμβαση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευδοκίας Πούλου, η οποία άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης αναστολής εκτέλεσης της ποινής, υποστηρίζοντας ότι «στερείται της απαιτούμενης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας», όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία.

Δείτε επίσης