Ελλάδα

Πυροβολισμός 16χρονου: Απολογείται ο αστυνομικός - Οργή Ρομά, καλούν σε κλιμάκωση

«Πυροβόλησα δύο φορές, δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια», είπε στους αστυνομικούς - Κάλεσμα Ρομά μέσω TikTok για συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο

Πυροβολισμός 16χρονου: Απολογείται ο αστυνομικός - Οργή Ρομά, καλούν σε κλιμάκωση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στον α΄τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης αναμένεται σήμερα Παρασκευή (9.11) να απολογηθεί ο αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ, που πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά με σφαίρα από το υπηρεσιακό του όπλο τον 16χρονο κατά τη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά.

Την ίδια στιγμή Ρομά από όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

Είναι πλέον εμφανές ότι η οργή των Ρομά ξεχειλίζει τα τελευταία 24ωρα. Μπαράζ επεισοδίων και καταστροφών λαμβάνουν χώρα ανά την επικράτεια, καθώς οι Ρομά διαμαρτύρονται για τον τραυματισμό του 16χρονου από αστυνομικά πυρά. .

Ο 16χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο ιατροδικαστής που τον εξέτασε τόνισε πως φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, από το τραύμα που του προκάλεσε η σφαίρα που δέχθηκε από το όπλο του κατηγορούμενου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αστυνομικός κατά την απολογία του θα κινηθεί στη γραμμή της «νόμιμης άμυνας», ενώ συγγενείς του 16χρονου απειλούν ότι «θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους», εάν δεν τιμωρηθεί.

Απειλές από συγγενείς του 16χρονου Ρομά

Οργισμένος ο πατέρας του 16χρονου Ρομά, δήλωσε χθες πως αν οι Αρχές αφήσουν τον αστυνομικό ελεύθερο, θα τον κάνει να «πληρώσει με το ίδιο νόμισμα».

Ευθείες απειλές σε περίπτωση που δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός από το όπλο του οποίου τραυματίστηκε βαρύτατα ο 16χρονος Ρομά, εξαπέλυσε ξάδερφός του λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν είδατε τίποτα ακόμα εάν δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός, θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας γιατί έχουμε νιώσει πολύ ρατσισμό».

Νέο βίντεο - ντοκουμέντο

Στο μεταξύ, το Vradini.gr εξασφάλισε νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά, μόλις λίγες ώρες προτού απολογηθεί ο κατηγορούμενος αστυνομικός και ενώ στοιχεία της κατάθεσής του έχουν βγει στο προσκήνιο.

Δείτε το βίντεο

Η κατάθεση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο

Τα όσα διαδραματίστηκαν μέχρι τον τραυματισμό του 16χρονου Ρομά κατά τη διάρκεια της καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη, περιέγραψε στην κατάθεσή του ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε.

Ο αστυνομικός στην προανακριτική του κατάθεση, υποστήριξε ότι πυροβόλησε το αυτοκίνητο με τον 16χρονο χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι ο οδηγός, όταν αυτός για τρίτη φορά προσπάθησε να εμβολίσει τη δίκυκλη μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Ο αστυνομικός ανέφερε ότι πυροβόλησε δύο φορές, μία στον αέρα και μία προς στο αυτοκίνητο. «Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια», είπε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε την κατάσταση του δρόμου και το ότι πέρασαν πάνω από τις γραμμές.

Κούγιας: Ο αστυνομικός δεν ήθελε να τραυματίσει τον 16χρονο

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 34χρονου αστυνομικου που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο , Αλέξης Κούγιας, είπε στη ΕΡΤ ότι ο εντολέας του «είναι συντετριμμένος, δεν είναι εγκληματίας».

Ο κ.Κούγιας, στηρίζοντας την υπερασπιστική του τακτική ότι ο πυροβολισμός ήταν τυχαίος επέμεινε ότι ο εντολέας του σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να τραυματίσει τον 16χρονο.

«Ο εντολέας μου και δράστης του εγκλήματος σε καμία περίπτωση ούτε καν ήθελε να τραυματίσει και πολύ περισσότερο να αφαιρέσει τη ζωή του 16χρονου παιδιού», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας.

Πρόεδρος Ρομά Ζεφυρίου: «Φοβάμαι που θα πάει στον ανακριτή ο αστυνομικός»

Ο πρόεδρος των Ρομά Ζεφυρίου «Φιλική Εταιρεία», Αντώνης Τσακίρης, είπε, μεταξύ άλλων, για τη σημερινή μέρα, ότι «φοβάται που θα πάει στον ανακριτή ο αστυνομικός».

Ο κ. Τσακίρης δήλωσε: «Εγω συστήνω ηρεμία. Πάω σε κάθε σπίτι. Πόρτα, πόρτα για να ηρεμήσω τα παιδιά. Να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Γιατί είναι φουντωμένος ο κόσμος, γιατί περιμένει και την Παρασκευή που θα περάσει από τον ανακριτή ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο. Να δούμε τι θα γίνει. Εκεί το φοβάμαι. Εκεί το φοβάμαι αυτό. Την αλήθεια λέω».

Κάλεσμα Ρομά για συγκέντρωση σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Ρομά από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Σαμπάνη, από τις πρώτες, κιόλας, ώρες που έγινε γνωστό το περιστατικό, επικρατεί «αναβρασμός» στους Ρομά όλης της χώρας, οι οποίοι θεωρούν ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον 16χρονο με ρατσιστικά κίνητρα.

Οργάνωση μέσω Μέσω TikTok

Μέσω της γνωστής εφαρμογής TikTok, που χρησιμοποιούν χιλιάδες Ρομά σε όλη τη χώρα, στέλνουν μηνύματα για κινητοποιήσεις και ήδη έχουν ξεκινήσει να φτάνουν από διάφορες κοντινές περιοχές στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σαμπάνης, είχε ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει η πρόθεση να γίνει μία μεγάλη κινητοποίηση, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η διαδήλωση θα κυλήσει ειρηνικά. Όπως σημείωσε, έχουν αναλάβει να οργανώσουν τη διαμαρτυρία η Ομοσπονδία των Ρομά και οι σχετικές Ενώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθούν οικογένειες Ρομά από Βόλο, Σοφάδες, Φάρσαλα, Καρδίτσα, και άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη συγκέντρωση των Ρομά δεν αποκλείεται να διεξαχθεί σήμερα το πρωί της Παρασκευής, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη μεταφορά του 32χρονου αστυνομικού στον ανακριτή, με τα μέτρα της αστυνομίας να είναι δρακόντεια.

Δείτε επίσης