Ελλάδα

Νοσοκομεία –«καταφύγια»: Μένουν σε αυτά γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.. Όπως είπε υπάρχουν ασθενείς που αρνούνται να πάρουν εξιτήριο γιατί έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα

Νοσοκομεία –«καταφύγια»: Μένουν σε αυτά γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πολλοί άνθρωποι φαίνεται πως επιλέγουν τα νοσοκομεία, ως «καταφύγια» είτε γιατί είναι ανέστιοι είτε γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και στα νοσοκομείο βρίσκουν πάντα δωρεάν φαγητό, στέγη και θέρμανση.

Την πραγματικότητα αυτή έφερε στο φως ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης
Γιαννακός, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο OPEN

Ο κ. Γιαννακός, συγκεκριμένα, είπε: «Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα που δεν είναι εύκολο στη διαχείρισή του από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Υπάρχουν ασθενείς που εισάγονται, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και όταν αποκατασταθεί η υγεία τους αρνούνται να πάρουν εξιτήριο. Φυσικά οι γιατροί δεν μπορούν να τους πετάξουν στον δρόμο».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «επειδή παίρνουν χαμηλές συντάξεις δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα του σπιτιού με αποτέλεσμα να τους κόβουν το ρεύμα, να μην έχουν θέρμανση ή φαγητό. Και όσοι δεν έχουν σπίτι θα πρέπει οι κοινωνικές Υπηρεσίες να φροντίσουν να βρουν προνοιακή μονάδα. Στην Αττική έχουμε 200 θέσεις φιλοξενίας σε δημόσιες δομές οι οποίες είναι γεμάτες και οι λίστες αναμονής φτάνουν ακόμη και τον έναν χρόνο. Η φθηνότερη ιδιωτική προνοιακή μονάδα κοστίζει 700 ευρώ, ακόμη και της Εκκλησίας. Κάποιος που λαμβάνει σύνταξη ύψους 400 ευρώ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και οι κοινωνικές Υπηρεσίες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά».

Ο κ. Γιαννάκος έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, η κα Μαρίνα στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», η οποία παίρνει σύνταξη ύψους 400 ευρώ και στο σπίτι της έχει κοπεί το ρεύμα γιατί χρωστούσε 700 ευρώ. Για να επανασυνδεθεί έπρεπε να δώσει το 1/10, δηλ. 70 ευρώ. «Οι συνάδελφοι μίλησαν με τον πάροχο για να μπορέσει να πάρει εξιτήριο η γυναίκα. Τελικά δόθηκαν τα 70 ευρώ, πήγε σπίτι της και δεν έχει να φάει ή να ζεσταθεί».

Δείτε επίσης